(FILES) This file combination of pictures made on August 10, 2017 shows an image (L) taken on April 15, 2017 of North Korean leader Kim Jong-Un on a balcony of the Grand People's Study House following a military parade in Pyongyang and an image (R) taken on July 19, 2017 of US President Donald Trump speaking during the first meeting of the Presidential Advisory Commission on Election Integrity in Washington, DC. US President Donald Trump on August 16, 2017 praised North Korea's leader for backing off on plans to fire missiles toward the US Pacific territory of Guam. "Kim Jong-Un of North Korea made a very wise and well reasoned decision. The alternative would have been both catastrophic and unacceptable!" Trump wrote on Twitter. / AFP PHOTO / SAUL LOEB AND Ed JONES
annonse

Det kunngjorde Trump mandag. Når oppføringen vil skje, er så langt ikke klart.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster antydet før presidentens rundreise i Asia tidligere i november at en slik oppføring var aktuelt.

McMaster pekte på giftdrapet på Kim Jong-uns halvbror på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia tidligere i år, og betegnet det som en terrorhandling som rettferdiggjør oppføring på lista. Nord-Korea vil i så fall havne i selskap med Iran, Sudan og Syria.

annonse

Malaysiske myndigheter har ikke lagt skylda direkte på Nord-Korea, men den sørkoreanske etterretningstjenesten mener angrepet ble utført på ordre av Kim Jong-un etter at halvbroren hadde falt i unåde.

NTB-AP

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse