Tysklands regjeringskomplikasjoner skaper problemer for EUs kritiske reformagenda

Angela Merkel på vei til et toppmøte i EU i Brussel, 19. oktober, 2017. (AP Photo/Olivier Matthys).

Siden finanskrisen har Tyskland vært den ubestridte lederen av EU. Frankrikes innflytelse har sakte men sikkert svunnet hen, mens Brexit-avstemmingen og USAs gradvise tilbaketrekning fra Europa gjør at Tyskland ikke har hatt mer relativ innflytelse på kontinentet enn siden krigen. Landet har tatt en ledende rolle i alle EUs siste politiske kriser – fra greske økonomiske redningspakker, til russisk ekspansjon i Øst-Europa og migrasjonsproblemstillingen. Tyskland har derimot fått stor kritikk fra flere hold for sin håndtering av sakene – spesielt den kontroversielle ”åpen dør”-politikken som Merkel førte da flykningskrisen pågikk som verst.

Spanias tidligere utenriksminister, Ana Palacio, mener nå at Tyskland ikke har vært i stand til å effektivt lede EU fremover i løpet av de siste 18 månedene grunnet stort fokus på innenrikspolitiske problemstillinger knyttet til valget i september. Håpet blant Europas elite og beslutningstagere var at Merkel skulle sikre et sterkt politisk fjerde mandat i etterkant av valget, slik at hun ville ha mye politisk kapital i ryggen for å effektivt kunne ta tak i de reformene EU så sårt trenger –  resultatet er blitt det motsatte.

De tyske koalisjonssamtalene har nå brutt sammen, og Merkel virker mer handlingslammet enn noensinne: ”Tanken var at så fort Merkel hadde sikret sitt fjerde mandat, kunne hun endelig rulle opp ermene og presse gjennom de institusjonelle reformene som EU så sårt trenger. Men to måneder etter valget venter Europa fortsatt,” argumenterer Palacio, og fortsetter: ”EU står nå overfor muligheten til å forbli i venterommet til politisk reform [på ubestemt tid] – et utfall som blokken ikke har råd til.”

Selv om Merkel potensielt har en sterk pro-EU og reformvennlig partner i Macrons Frankrike, er ikke Macron og Frankrike sterke nok til å fremme en dristig ny visjon for Europa alene. Tyskland forblir den europeiske unionens uunnværlige partner. Palacio konkluderer derfor med at ”EU er ingenting uten Tyskland. Det er derfor Europa ikke har råd til å bare vente, og håpe at Tyskland plutselig vil bestemme seg for å gjenoppta ledelsen. I stedet må den takle det tyske spørsmålet rett på, akkurat som det gjorde etter andre verdenskrig, med å jobbe aktivt for å forankre landet i det europeiske prosjektet.”

Hvordan dette eventuelt skal gjøres, sier Palacio ingenting om – unionen fortsetter å snuble inn i fremtiden.

 

Les mer:

Project Syndicate. The Danger of a Post-German Europe, 20. november 2017.

 


Publisert: nov 21, 2017 @ 8:20 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Henrik S. Werenskiold

Journalist
 • bitten

  Nå har det vært snakk om «brexit» Storbritannia sin utgang , kan føre til full kollaps for EU og Brussel , siden budsjettet i EU må kuttes dramatisk .
  JA ingenting gleder meg mer enn at EU nede i Brussel kollapser fullstendig ,
  dette måtte vel ha vært gledens dag for hele Europas forente nasjoner .

 • Infowarrior

  Merkel hører hjemme på et galehus, nok er nok.

 • Feliciano

  EU er anti europeisk og anti nasjonalstat og suverenitet. Så det er en gledelig nyhet at Tyskland inntil videre er satt ut av spill.
  Måtte det totalitære EUSSR råtne på rot. Amen!

 • Joakim Karlsen

  Ja, det er bare å håpe på at en de gamle elitefamiliene som styrer eu og store deler av verden, endelig får seg en knekk de ikke kan reise seg fra. Pedofiliopprenskningene som pågår kommer til å bidra i stor grad da en stor del av eliten er involvert i dette, noe som ikke nevnes her hjemme overhodet.

 • Harald

  Flott at Merkels problemer stopper EUs reformagenda. Denne agendaen går nemlig ut på MER EU. Og er det noe Europa trenger MER enn noe annet, så er det MINDRE EU, og aller helst ingen EU. EU er og blir en katastrofe for Europa og må avvikles jo før jo heller.