Vi kommer alle til å spise halalkjøtt om noen tiår

Daværende leder i Islamsk Råd, Mohammed Hamdan og utenriksminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen etter at de møttes for å diskutere uroen som har oppstått etter publiseringen av Muhammed-karikaturer i flere medier, 03.02.2006. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Forfatteren Nassim Nicholas Taleb, mannen bak “The Black Swan”, skriver at den mest intolerante minoritet lett vil kunne dominere samfunnet og få den øvrige befolkningen til å følge deres retningslinjer. Han bruker muslimer og jøders spesielle regler hva gjelder mat som eksempler. Muslimer vil aldri spise mat de anser for å være såkalt haram, mens mange ikke-muslimer, ikke vil ha problemer med å spise halalkjøtt.

For den som produserer mat, vil det bli gi stadig mer mening å benytte seg av halalslakt ettersom den muslimske minoriteten vokser. Selger de kun kjøtt som er såkalt haram, vil få muslimer kjøpe det. Selger de kjøtt som er slaktet på halalmåten, trenger de kun å merke forpakningen på et diskret sted, slik at muslimene raskt kan finne ut om kjøttet er «spisbart» for dem, men slik at få ikke-muslimer vil legge merke til at det er halalkjøtt.

Taleb beskriver en situasjon han opplevde på en grillfest i USA. En jøde blir tilbudt lemonade fra et kjent merke og drikker uten å nøle. Det viser seg at lemonaden har vært kosher i lange tider, og at Taleb har konsumert kosher-drikkevarer i årevis uten å være klar over det. Slik kan altså en liten minoritet, som representerer en liten brøkdel av USAs befolkning, diktere hva slags mat og drikke som konsumeres av den øvrige befolkningen. Det er de intolerante, de som skriker høyest, som blir hørt.

Den intolerante minoriteten får viljen sin gjennom, mens de tolerante finner seg i det. Det er verdt å tenke over, for det gjelder mer enn mat og drikke.

Ytringsfrihetens erodering

Vi husker alle hvordan muslimer over hele verden reagerte da Muhammed-karikaturene ble trykket i 2005.  Muhammad skal ikke avbildes på noen som helst måte, er et av de aller helligste påbudene i Islam.

For utenforstående kan det være rimelig å anta det det er muslimer som ikke får tegne profeten. Men slik er det ikke. Ingen skal tegne profeten, det spiller ingen rolle om Allah og Muhammed ikke betyr noe for deg. Dette er viktig for muslimene, dermed er det viktig for deg.

Dette er alvor, for folk har mistet livet som en konsekvens av den intolerante minoritetens krampaktige insistering på at vi alle skal følge deres formaninger. Den mest intolerante minoriteten kan med trusler og terror få andre til å adlyde.

Noen tenker sikkert at det ikke er noe problem. Det er jo bare å la være å tegne profeten. Jonas Gahr Støre antydet jo i sin tid det. I så måte så ligner dette på eksempelet med halal, fordi mange ikke-muslimer vil finne det uproblematisk å følge muslimske blasfemilover, mens ingen muslimer vil finne på å bryte dem. Hva er så viktig med å kunne tegne akkurat den tegningen?

Det er viktig for vår opplevelse av frihet. Noen av oss bryr oss faktisk om frihet, også ytringsfriheten. Muhammed er et viktig politisk symbol. Mange lyder hans eldgamle påbud. Derfor er det viktig å kunne kritisere. Spesielt for oss som ønsker å stå imot islams innflytelse. Det er viktig fordi jeg skal kunne kritisere en som hylles av milliarder av mennesker som et idol, en mann som tok livet av mange mennesker og giftet seg med jenter vi i dag ser på som barn.

Vi kan ikke akseptere at det er jeg som dermed skal være i fare. Det er viktig fordi det ikke vil være siste gang en intolerant minoritet forteller den tolerante majoriteten hvordan vi har lov til å leve. Neste gang er det de frafalne, de som ikke tror, de homofile og kvinnene som nekter å føye seg etter gammeldagse, religiøse formaninger, som må utstå de intolerantes vrede.

Prinsippene betyr noe

Jenter blir noen steder i Vesten nektet å svømme sammen med guttene under skolens svømmeundervisning. Også her fordi majoriteten bøyer av for minoriteten, fordi vi lar oss overkjøre. Det er jo ikke så farlig for oss. Vi er fleksible.

Det er denne fleksibiliteten som ledet til at jenter ved en svensk skole fikk beskjed om å sette seg bakerst i skolebussen, mens guttene fikk sitte foran. Fleksibilitet og kulturrelativisme hemmer oss. Vi må stå opp for vår egen kultur og vi må hevde våre verdier fra Opplysningstiden, som har skapt et samfunn med en livskvalitet uten sidestykke hverken nå eller i historien.

Derfor må vi holde øynene åpne og ikke svelge alt vi blir presset til fra de lettkrenkede (og intolerante) minoritetene. Vi må være på vakt mot halal og mot forbud mot blasfemi, selv når det fremstår som helt uproblematisk å innrette seg på et personlig plan. Den mest intolerante minoriteten er den som skriker høyest, og det er de som får viljen sin om vi ikke er på vakt.

Når det attpåtil er den mest intolerante minoriteten som vokser mest i omfang, tror jeg man trygt kan anta at vi alle kommer til å spise halalkjøtt om noen tiår. Spørsmålet jeg stiller meg er, hva annet kommer vi også til å gjøre og ikke gjøre da?


Publisert: nov 21, 2017 @ 8:09 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Bjorn Ramstad

  Sukk………

 • DrD .

  Man må ikke gi de en finger, for da vil du straks føle tennene i hånda.
  Folk må lære seg at penger er hva som styrer verden. Hvis folk begynner å boikotte selskaper som annonserer hos medier som aktivt jobber for islamifiseringen av samfunnet, så vil man sende et tydelig signal til både annonsørene og media.
  Folk må og holde politikere ansvarlig for hvordan de styrer landet.

  • Peter Johan Olavsen

   Gilde/Nortura/Prior er et godt eksempel, direktøren mente at det gjorde ikke noe om nordmenn spiste halal kylling da det bare var en bønn og håndspålegging som skilte. Vel, hvis det ikke er så viktig for nordmenn, hvorfor er det da så viktig for muslimer at alle vi andre måtte godta deres premisser? De hadde en spørreundersøkelse og det viste seg at bortimot 50% syntes dette ikke var greit og mange ville boikotte Gilde/Nortura/Prior produkter. Det ser ut til at de nå har skjønt litt om hvordan markedet fungerer og muligens selger dette som separate produkter. Jeg for min del har kuttet helt ut alt fra denne produsenten på grunn av den holdningen de tok der.

   • Oliver

    Derfor kjøper min familie og mange jeg kjenner ALRDRI mer GILDE NORTURA produkter 😉 Et slikt bedrittent selskap med total mangel på respekt for kundene sine vil jeg aldri mer støtte. Tine produkter ligger også tynt ann.

    • Peter Johan Olavsen

     Bra at vi er flere som tenker likt.

    • joh6565

     Hvordan er det med Coop produkter, hvordan slaktes de?

     • Finn

      Fatland, halal!

     • Boeing737

      Ytterøy-kylling som selges av Coop, er halal. Produsenten svarte meg med svada om at dette var ufarlig osv når jeg henvendte meg dit.

    • Anne-Grethe Christensen

     Eg boikotter også Prior/Gilde/Nortura grunnet den dyremishandlingen de benytter ved halalslakt.

   • Finn

    La oss få føyet til Fatland på listen!
    Coop merker sine kjøttprodukter med nesten usynlig skrift på baksiden, produsert av Fatland, Ølen. Boikottet av meg!

   • selma

    Jeg kutter mer enn gjerne ut produkter fra nevnte merker, men må jo finne en erstatning for dem. Hva med Nordfjord ? Rema 1000 forhandler dem. Nordfjord er dessuten billigere enn Gilde. Hvis man kan garantere at det ikke er halal, er jeg villig til å betale litt mer uansett.
    I globalismens tidsalder, (som vi bevisst også bør motarbeide) bør vi satse på kortreist mat, selv om den kan være dyrere. Men planlegging må til, slik kan man økonomisere på en god måte.

    • Peter Johan Olavsen

     Det finnes som regel noen lokale bønder en kan få det en trenger hos.

   • Rolf Nilsen

    Gilde har avsluttet det prosjektet der. Det kostet de penger fant de nok ut.

 • Olaus Trøgheim

  Vel, Aftenposten og NRK har jo begynt å lære jentene til at hijab skal være det du går med til vanlig.De 70 piskeslagene du får for IKKE å bære hijab kommer nok etterhvert.

 • bitten

  JA slik som landet radikaliseres for harde livet , så ligger svineprodukter veldig tynt ann ,
  der hallalkjøtt vil dominere i kjøttdiskene heller .

 • Finn

  Takk for nok et fornuftig og tankevekkende innlegg!
  Det er nettopp slik hijab diskusjonen i neste fase gjelder burka og niqab, og senere blir flerkoneri og pedofili hvitvasket!
  Halalslakt er en meningsløs og provoserende måte å pine dyr til døde, og det anbefales sterkt å boikotte de som har latt seg overtale!

 • Mr Alt Right Arrow

  Vi får være bevisste hva vi kjøper: på den lokale Kiwi på Tøyen har de en 50% kurv med varer som går ut på dato samme dag. Kurven er veldig ofte full av Halal varer i form av pølser og pålegg. Selv med en muslimsk eier av butikken – bunnlinja bestemmer. Vi må få all mat som er Halal merket – og deretter boikotte produktene. Videre: på sykehus, aldershjem med videre – må vi få regler at Halal mat kan nektes av kristne/andre.

  • Anne-Grethe Christensen

   Boikotter Kiwi også etter de innførte hijab i jobbantrekket?

   • Øyvind Knutsen

    Ser flere i Nille jobbe med hijab!

 • Henning Rutledal

  Finnes det noe mer motbydelig enn den antidemokratiske, intolerante, barbariske og ekstremt kvinneundertrykkende 1400 år gamle anakronismen, dødskulten islam?

 • Leif Arne Stople

  Minner om at vår snille,tolerante norsk-Lutherske statskirke ved hjelp av statens maktapparat tvinger alle ,uansett tilhørighet,å respektere reglene for sine helligdager (stengte butikker,helligdagsfred). Undertrykkelse og maktbegjær er felles for alle religioner.Ikke rart at slikt støttes av våre skattepenger!

  • Feliciano

   Nå har jo Norge en kristen kulturbakgrunn. Hvorfor skal vi kaste vår kultur, tankesett og verdier på skraphaugen? At Norge har en kristen kulturbakgrunn må respekteres! Selv av destruktive ateister!

   Forresten, spiser du mye soya-produkter?

   • Arnhild Gjendem

    Norge er/ har vært et av verdens beste land å bo i nettopp fordi vi har kristne frihetsverdier i bånn! Fortsatt har vi kristen grunnlov!»Verdigfunnlaget forbliver vår kristne og humanistiske arv…»paragraf 2.Den må vi kjempe for å beholde!»Til FRIHET har Kristus frigjort oss.Stå derfor fast og la dere ikke igjen legge under trelldoms åk.» Bibelen.

  • Jens – alt er på Twitter

   Du tildekker ulikhetene mellom religioner, som er svært betydelige. F.eks. krigsherren, barnevoldtektsmannen og torturisten Muhammad, som mange muslimer begjærlig følger i fotsporene til, kontra pasifisten Jesus.

  • Ole Hansen
 • StemmerBlankt

  Jeg er hjertens enig i dette, og undres over at ikke disse betraktningene er like opplagte hos politikere, utdanningsvesen og ellers overalt som du beskriver her.
  Svært velskrevet nok en gang, Zähler.
  Klarer dere i Resett å få mange nok til å reflektere nok til å våkne?
  Vi får håpe i det lengste.

 • ovegu

  Jeg ser etter irn-merking på matvarene jeg kjøper. Kjøper INGENTING med det stygge merket!

  • Nattuglen

   En krone pr kilo halal-kjøtt går til IRN. Hvorfor skal en organisasjon basert på religion få lov å innkreve gebyrer på omsetning av matvarer? Den sertifiseringen og kontrollen de driver med hører jo naturlig hjemme i Mattilsynet.

  • selma

   IRN = islamsk råd Norge

 • Reidar S

  Ser ut til at løsningen blir ribbe og svinekoteletter……….

 • Onkel Skrue

  Grisene jubler over dette! Blir ikke noe juleribbe når islam styrer landet 😀

 • Ingolf Nilssen

  Til opplysning så serveres det halalmat i norske fengsler,.. kun julaften serveres det NORSK GRISEKJØTT.
  Er det noen som vet om det serveres halal mat på Stortingets kantine, Oslo rådhus?

 • Islams Nemesis.

  Hva annet vi vil gjøre som vi ikke gjør i dag – jo, ta igjen.

 • Feliciano

  EU gir etter for islam. Ingen overraskelse egentlig. Dyrevern er ikke så nøye. Alt for å tekke islam.

  Halalslakting og kosherslakting foregår ofte uten bedøvelse. Etter ny vurdering har EU bestemt at alle nasjonalstatene står fritt til å forby slakting uten bedøvelse. Slakting uten bedøvelse er forbudt i Norge, men sterke grupper kjemper for legalisering.

  Kutting av strupen på dyr medfører omfattende smerte. Smertereaksjonen er godt forklart i en rapport fra the European Food Safety Authority (EFSA).[3] I rapporten konkluderes det med at alle knivkutt vil påføre dyr smerte, og at det er stor risiko for at mange dyr som slaktes (uten bedøvelse) vil bli påført ekstrem smerte. I tillegg kommer frykt og stress.

 • Ole

  Etter karikaturstriden mente Jonas Gahr Støre at vi til og med skulle blåse støvet av blasfemiloven. Han ville med andre ord at staten skulle straffe de som tegnet «profeten».

 • ritavoss

  Halalslakting er en grusom foreteelse og må aldri tillates i Norge. Men slik som venstresiden turer frem skal man ikke se bort fra at også rop om halalslakting innfris. Vi er bare i den spede begynnelse når det gjelder omkalfatring av landet vårt. Det går selvsagt også ut over dyrene. All kylling halalslaktes allerede ved bønn i Nortura slakterier. Enklest slik og det må vi jo tåle heter det. Ola Dunk fråtser i halalslaktet kylling ved muslimsk bønn som om ingenting var hendt. Uforstående og uinteressert til at grensene flyttes litt etter litt, mer og mer og fler og fler. Dessverre!

 • Win Ston

  ferien er over, ta med dere sosialisten og få orden på landene deres!

 • Infowarrior

  Støre sviktet landet under karikaturstriden, han viste allerede der at han er totalt uegnet som politiker.

 • Profet1

  Nei. Niks. Skjer ikke. Flytter lenge før det blir aktuelt.

 • tror ikke på dommedag..

  Fra artikkelen:

  «Forfatteren Nassim Nicholas Taleb, mannen bak “The Black Swan”, skriver at den mest intolerante minoritet lett vil kunne dominere samfunnet og få den øvrige befolkningen til å følge deres retningslinjer. Han bruker muslimer og jøders spesielle regler hva gjelder mat som eksempler.»

  Her må det legges til at praksisen med religiøs og rituell omskjæring av guttebarn også er relevant å trekke frem.

  Hva gjelder kosher-lemonaden(av kjent merke) som omtales, så blir undertegnede mer undrende. Er det fremført en bønn? Det kan her naturlig nok ikke dreie seg om slaktemetode.

  Kanskje Resett kunne komme med en mer inngående artikkel om hva «kosher» egentlig handler om? Utenom slaktemetoder? Selv er jeg her ganske grønn – med unntak av kunnskap om den bestialske slaktemetoden som innebærer å skjære over strupen på det våkne dyret. I likhet med halalslakting.

  Ellers så må jeg få sagt at artikkelen er god, men også at jeg ikke deler frykten for at vi alle må spise halal om noen tiår.

  Om så indrefileten på tilbud er usedvanlig billig, så er den uaktuell om den er halal.

  Som kjent så blir ikke kjøtt billigere om det er halal. Imamen og hans(ikke hennes) menighet skal ha sitt, og om det virkelig slaktes reellt halal(og ikke bare med en overtroisk muslimsk bønn) – så er hele slakteprosessen både dyrere og mer inhuman.

  Da er nok organisk kjøtt en bedre kandidat til fremtidens vinner i kjøttdisken..

 • Det er såre enkelt. Antallet vinner. Selv om også antallet er i mindretall. Statistikk viser hvor fort antallet av den intolerante minoriteten øker raskt. Det er intet behov for våpen eller blodig kamp for å overta våre land. Det er demokratisk at flertallet bestemmer. Og bestemme vil de etterhvert, med 100% sikkerhet, og ja det er riktig og si oss og de.. Det spørsmålet imidlertid ingen vet med sikkerhet er, Når..? 2 tiår? 3 tiår? 4 tiår? 6 tiår? Dem som lever får svar.

 • Petter Simonsen

  Ingen diskriminering bør tillates. Spesielt ikke av folk som ønsker å bli diskriminert.

 • Nils_Svendsen

  Takk. Denne var meget god.

 • Rolf Nilsen

  Gilde prøvde på det der for noen år siden. Alt var halalslaktet men ikke alt var merket som dette..

  Kjøpte ikke Gilde etter det – før de i all stillhet avsluttet det prosjektet. Nå er Gilde inne i varmen igjen.

  Pengene rår – det er vel verdt å ta med seg.

 • Julius Embretsen

  Det som skrives om lemonade og kosher er bare tull. Kosher handler om kjøttproduksjon, ikke lemonade.

  Skal man være kritisk til religiøse diettkrav, bør man tilstrebe bedre saklighet en dette.

  • Maria Isabel Zähler

   Mulig du har rett i det. Jeg gjenga det kun det Taleb skrev i sin artikkel. Vil du dele en kilde kanskje?

   • 7grace

    Hei 🙂

    http://www.dmt.oslo.no/no/jodedom/hverdagen/kashrut/Jødiske+spiseregler.9UFRjO4N.ips

    Kosher kjøtt er vanskelig å få tak i i Norge, såvidt meg bekjent.
    Annen kosher mat burde være helt ok for oss alle.

    Halalkjøtt er det bare å styre unna. Vi må være strategiske!
    Unngå muslimske butikker. Finn asiatiske.

    Nortura har avsluttet sin avtale med Islamsk Råd. De angir grunnen til å være rotet i islamsk Råd. Vi er flere som tror det også har å gjøre med at mange som leser alternative nettsider boikotter Nortura (og Prior og Gilde).
    Når mange nok våkner, så endres også kjøpemønsteret. Vi (be)stemmer med føttene. Og da må «de store» begynne å tenke seg om.

    At nordmenn «ikke bryr seg» om hva som står på emballasjen, vitner om fortsatt seiglivet daukjøtt i hjernen, og får bli vår oppdragelse-utfordring.
    Fortell alle du kjenner om halal og islam. Og «hvis det ikke er så viktig», så får vi påpeke endringene på andre samfunnsområder, siden islam tar stadig større plass, overalt islam slår seg ned.

  • Lur Ing

   Koscher betyr tillat og handler om mat og ritualer ikke bare kjøtt.

  • ridderen_ride
 • Knut Espegard

  Jeg har mange ganger tent på en forretnings-idè, å starte opp en «Garantert Haram» eller «Halal-frii» fastfood-kjede, som selger god, tradisjonsrik og næringsrik Norsk mat basert på Norske hala-frie råvarer. Lapskaus, Ertesuppe, Rømmegrøt, Spekemat osv….gjerne fra såkalte Food-Truck’s over hele landet, som en motvekt til alle de tusentalls Kebab-sjappene som snart finnes på annenhvert gatehjørne.

  Jeg lurer på om dette ville blitt boykottet og definert som rasistisk?

 • Feliciano

  Nei, man kutter strupen med kniv. Selv om man ikke vet om dyret er helt bevisstløst.

  Dyreplageri av rang!
  Skam deg!!!!
  Og skam deg for ditt forræderi!!!!

  • Leif

   Dette er fra Norturas hjemmesider:

   Bedøves før de avlives
   I Norge fastslår Dyrevernloven at det ikke er lov å avlive dyrene uten at de bedøves først. Bedøvingen kan gjøres på flere måter. På Nortura-slakteriene blir kylling, kalkun og gris bedøvet med CO2-gass, storfe med boltepistol mot pannen, og lam med elektrisitet via elektroder på hver side av hodet.

   Umiddelbart etter bedøving blir dyret hengt opp-ned og avlivet ved at det stikkes med kniv i hovedpulsåren, slik at blodet renner ut. Alle dyr må tappes for blod hvis de skal kunne spises. Etter avlivingen foregår selve slaktingen, som innebærer å ta ut innmaten og flå dyret, og gjøre det klart for videre oppskjæring.

   Halal
   Halal-slakting foregår på akkurat samme måte, bortsett fra at det blir lest en kort takknemlighetsbønn for dyret umiddelbart etter bedøving. I Nortura har vi nøyaktig samme krav til dyrevelferd, bedøvings- og slaktemetode for halal-slakting som for annen slakting.

 • ridderen_ride

  Jeg tok kontakt med Nortura og ga klar beskjed om at dagen jeg finner ut at det er Halal , da er det slutt på kjøping!

  Håper de skjønner klar tale.

  • 7grace

   Veldig flott! Men Nortura har solgt halal i flere år. Hva de gjør nå vet jeg ikke.
   Men de har sagt opp avtalen med Islamsk Råd, der de betalte IR kr 1,- pr kg halalslaktet kjøtt. Nortura betalte for å utføre halalslakt!!!
   I 2016 betalte Nortura visstnok kr 2,4 mill til IR for dette!

   Sjekk her:
   «Men den virkelige pengekilden for rådet (IR) er den bondeeide organisasjonen Nortura, som i fjor betalte 2,4 millioner kroner for at Islamsk Råd godkjenner slaktemetoden som halal. Stempelet koster en krone per kilogram kjøtt, og disse pengene er det indirekte 18.800 norske medlemsbønder som betaler.

   Klassekampen har sett på praksisen rundt halalslakting. I tillegg til avgiften fra Nortura og andre slakterier, krever de inn 5.000 kroner i årlig avgift fra spisesteder og butikker er som er halalsertifisert.

   Dersom butikkene jukser med halalreglene, må de ifølge Klassekampen betale 10 % av omsetningen siste halvår til Islamsk Råd «for å ha påført dem omdømmeskade».»

   http://stavrum.blogg.no/1490774309_norske_bnder_gir_millioner_til_islamsk_rd.html

 • Nordboer

  Spise halalkjøtt? Ikke jeg. Skulle jeg få en halalkjøttbit, brenner jeg ei side av koranen jeg har kjøpt pg således avsverger jeg islamvelsignelsen.