Din bruk av Facebook flytter skattekroner ut av Norge

AP Photo/Matt Rourke, File

Facebook har inntekter på rundt to milliarder i Norge, men de skatter ikke her.  Inntektene går til Irland, overskuddet ender opp på Cayman Island og arbeidet gjøres i India.

Den nordamerikanske delen av Facebook er registrert i skatteparadiset Delaware. Inntektene fra resten av verden, som utgjør over 60 % av omsetningen, registreres og skattes utenfor Nord-Amerika.

For aktiviteten i Europa har Facebook valgt Irland. Der er skatten lav, og det er mulig å forhandle seg frem til gunstige avtaler. Bedrifter skatter bare av overskuddet. Men for å unngå det, så tar de en «Double Irish». Det er ikke en drink, men en metode for å flytte pengene ut av EU til et sted der skatten er null. Metoden er leie av lisenser. Facebook Irland betaler store summer til Facebook Cayman Islands for bruk av lisenser. Av en omsetning på 50 milliarder kroner betalte de knappe 5 millioner i skatt i Irland.

Tøv og alvor

Facebook har skapt et samfunn der vi kan holde kontakt med venner, få nye venner eller diskutere til man blir uvenner. Det er så mangt og en kan bruke FB til det meste. For eksempel å stille et viktig spørsmål: Jeg drar på puben, er det noen som blir med?

Eller en kan velge side i et pågående samlivsbrudd. Der de impliserte har blokkert hverandre og legger statuser med engasjerende innhold. Eller man kan være dåren som lever ut sitt ego og publisere bilder av seg selv. Hverdagsmennesket kan fortelle om sin middag og skrytepaven om sitt liv.

Men en kan ikke drive et samfunn uten inntekter, noe må en ha for å holde hjulene i gang. Facebook lever av annonser og har utviklet et vinnende konsept. De har 3 millioner kunder i Norge og kan tilby markedsføring direkte mot målgrupper. Det kan være bosted, kjønn, alder og interesser. Da treffer en presist i motsetning til annonsering i en avis. Kostnadene er lavere og treffprosenten høyere. En kan gå inn og forlenge eller utvide etterhvert som en ser utviklingen.

Siden alt foregår elektronisk, så behøver ikke Facebook å ha et kontor i Norge. Her er lønningene høye og arbeidsdagene korte. Mye av arbeidet blir utført i India.

Facebook spiser opp markedet til de tradisjonelle kanalene. Dagspressen og TV har kommet inn i en nedadgående spiral og det er få lyspunkter. De blir utkonkurrert i annonsemarkedet.

Hva sier så Konkurransetilsynet?

Konkurransedirektør Lars Sørgard har tidligere uttalt til Dagens Næringsliv at «Forskjeller i hva selskaper betaler i skatt kan isolert sett føre til konkurransevridninger.» Han mener selskaper som betaler lite skatt vil ha en konkurransefordel, og kan ekspandere i markedet på bekostning av de selskapene som har en stor skattebyrde.

– Det vil i så fall føre til en forskyvning i markedsandeler, og ikke bidra til å fremme de mest effektive selskapene. Dersom skattegrunnlaget for et selskap ikke er riktig og man dermed skaffer seg økte markedsandeler på feilaktig grunnlag, vil det fort kunne være konkurransevridende og dermed uheldig for samfunnet, sa Sørgard til DN – 16 februar 2016.

Men disse utfordringene med de multinasjonale gigantselskapene overvelder små lands myndigheter.

– Vi har et konkurransetilsyn i EU som mer effektivt kan gå inn i praksisen til multinasjonale selskaper som opererer i flere europeiske land. EU har blant annet varslet gigantbot mot Google også for forretningspraksis som dette selskapet har i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Turøy i Konkurransetilsynet til Resett.

Facebook omsetter for rundt to milliarder i Norge, men betaler under en halv million i skatt. Det er enorme summer som derfor «unndras beskatning» her i landet. Kanskje sosiale medier ikke er så sosialt likevel?


Publisert: nov 22, 2017 @ 9:18 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • LasseRon

  Jo før statskassa går tom jo bedre.

  • Representativt_Demokrati_?

   Enig, slik den forvaltes nå er det det beste som kan skje, – bortsett fra om pengene i stedet tilfaller Zuckerberg og Facebook eller andre ekstreme globalistiske eller totalitaere krefter. Da gjør pengene mindre skade i statskassa. Hvem vet… kanskje dukker det snart opp politikere som vil bruke pengene til å gjenreise samfunnet.

 • DrD .

  Folk må nå våkne! Boikott selskaper som annonserer på Facebook, Google, Youtube og Twitter.
  Disse er selskaper som sensurerer og filtrerer meninger som ikke fyller bakmennene av disse multinasjonale selskapenes agenda.

  Ingen av disse har ditt beste i tankene!

  • tomnico

   Mener du vi skal boikotte norske aviser som sensurerer og/eller har stengt kommentarfeltene for andre meninger enn deres egne?

 • Torgunn

  Er det mulig å opprette en norsk variant med skatteplikt til Norge?

 • spirild2

  Jeg drømmer om ruiner. Godt sagt.

 • Østre Aker

  Kjøp heller lokalavisa, og er du ikke enig med innholdet så bli journalist, bli ansatt i avisa og skriv artiklene selv.

 • StemmerBlankt

  Du er et funn for en mediebedrift, Hammer!
  Du leverer den ene viktige artikkelen etter den andre, og skriver svært godt.
  Virker som om du over tid har demmet opp problemstillinger du endelig får skrive om.
  Det er bare å fortsette!

  Legg merke til hva konkurransetilsynet sier:

  «Konkurransedirektør Lars Sørgard har tidligere uttalt til Dagens Næringsliv at «Forskjeller i hva selskaper betaler i skatt kan isolert sett føre til konkurransevridninger.» Han mener selskaper som betaler lite skatt vil ha en konkurransefordel, og kan ekspandere i markedet på bekostning av de selskapene som har en stor skattebyrde.»

  Denne konkurransevridningen går altså utover antall arbeidsplasser også, ikke bare bedriftseierne.
  «Arbeider»bevegelsen vil på tross av dette øke både skatter og avgifter, inkludert formuesskatten på maskinparken og inventaret som kun nordmenn og ikke utlendinger må betale…
  De er også pro EU, og vil ha fri flyt av billig arbeidskraft inn i Norge mens de vil ha fri flyt av fortjeneste uten beskatning ut av landet.
  Samtidig går deres humanitære organisasjon Norsk Folkehjelp i fakkeltog for å øke kostnadene ved å la migranter uten beskyttelsesbehov få spise store deler av landets inntekter..
  Deres organer innen Amedia inkl NTB ønsker å styre tankesettet vårt.

  Ap og Lo er arbeiderfiendlige og Norges-fiendtlige.
  Dessverre har de H og Frp med på laget ang den frie flyten.

  Vi er sjakk matt inntil videre.

 • norskiUtlandet

  Kanskje Staten burde kreve forutsigbare lisenspenger av multinasjonale – en form for skjønnsligning, så kunne selskapene velge om de fortsatt finner det attraktivt å drive i Norge, samtidig som disse ikke forblir null-skatteytere.

 • Anders Vikøren

  FB blir nok skattlagt snart. EU er lei. Dersom alle land skattelegg inntektene med normal skattesats utifrå fakturerte inntekter, er dette greitt.
  FB kan sjølvsagt kutta ut brukarar frå eit land, men med 24% skatt blir det kr 1,5 mrd. i inntekter frå Norge uansett.
  Reknar med dei vil ha det dei kan få.
  Det er ikkje dermed sagt at dei kan få alt.