Oslo 20171117. Partileder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsmann Trond Giske presenterte Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett på en pressekonferanse fredag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

I 1965 oppga to tredeler av Aps velgere at de tilhørte arbeiderklassen. I 2017 er det en tredel. Blant Høyres velgere har andelen økt.

annonse

I 1965 svarte 64 prosent av både Ap og SFs velgere at de var del av arbeiderklassen. Bare 5 prosent av Høyres velgere sa det samme. Men nå i 2017 sier 32 prosent av Aps og 19 prosent av SVs velgere at de tilhører arbeiderklassen. Blant Høyre-velgerne er det 14 prosent, og blant Frps velgere 20 prosent, skriver Klassekampen.

Det kommer fram i en undersøkelse gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Tor Bjørklund, med støtte fra Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, skriver Klassekampen.

Bjørklund har i mange år forsket på valg og partier, og er i dag professor emeritus ved Universitetet i Oslo. I år er første gang på 16 år at en slik undersøkelse blir gjennomført.

Samtidig er det færre som definerer seg som arbeiderklasse. I 1965 oppga 40 prosent av hele folket at de mente at de tilhørte arbeiderklassen. I 2017 er det bare 20 prosent som svarer det samme.

I tillegg er det en endring i aldersprofilen. I tidligere undersøkelser var det en langt større andel av de eldre som oppga å tilhøre arbeiderklassen. I denne undersøkelsen er det ingen store generasjonsskiller.

– At klassebåndene løsner, er en god forklaring på store velgerbevegelser, og at sosialdemokratiske partier opplever at velgerlekkasjer øker, sier Tor Bjørklund.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.