Oslo 20171117. Partileder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsmann Trond Giske presenterte Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett på en pressekonferanse fredag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Del saken
 • 78
 •  
 •  
 •  
 •  

I 1965 oppga to tredeler av Aps velgere at de tilhørte arbeiderklassen. I 2017 er det en tredel. Blant Høyres velgere har andelen økt.

I 1965 svarte 64 prosent av både Ap og SFs velgere at de var del av arbeiderklassen. Bare 5 prosent av Høyres velgere sa det samme. Men nå i 2017 sier 32 prosent av Aps og 19 prosent av SVs velgere at de tilhører arbeiderklassen. Blant Høyre-velgerne er det 14 prosent, og blant Frps velgere 20 prosent, skriver Klassekampen.

Det kommer fram i en undersøkelse gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Tor Bjørklund, med støtte fra Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, skriver Klassekampen.

Bjørklund har i mange år forsket på valg og partier, og er i dag professor emeritus ved Universitetet i Oslo. I år er første gang på 16 år at en slik undersøkelse blir gjennomført.

Samtidig er det færre som definerer seg som arbeiderklasse. I 1965 oppga 40 prosent av hele folket at de mente at de tilhørte arbeiderklassen. I 2017 er det bare 20 prosent som svarer det samme.

I tillegg er det en endring i aldersprofilen. I tidligere undersøkelser var det en langt større andel av de eldre som oppga å tilhøre arbeiderklassen. I denne undersøkelsen er det ingen store generasjonsskiller.

– At klassebåndene løsner, er en god forklaring på store velgerbevegelser, og at sosialdemokratiske partier opplever at velgerlekkasjer øker, sier Tor Bjørklund.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 78
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]