Flere fra arbeiderklassen går til Høyre og Frp

At klassebåndene løsner, er en god forklaring på at sosialdemokratiske partier opplever større velgerlekkasjer, sier professor emeritus Tor Bjørklund. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

I 1965 oppga to tredeler av Aps velgere at de tilhørte arbeiderklassen. I 2017 er det en tredel. Blant Høyres velgere har andelen økt.

I 1965 svarte 64 prosent av både Ap og SFs velgere at de var del av arbeiderklassen. Bare 5 prosent av Høyres velgere sa det samme. Men nå i 2017 sier 32 prosent av Aps og 19 prosent av SVs velgere at de tilhører arbeiderklassen. Blant Høyre-velgerne er det 14 prosent, og blant Frps velgere 20 prosent, skriver Klassekampen.

Det kommer fram i en undersøkelse gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Tor Bjørklund, med støtte fra Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, skriver Klassekampen.

Bjørklund har i mange år forsket på valg og partier, og er i dag professor emeritus ved Universitetet i Oslo. I år er første gang på 16 år at en slik undersøkelse blir gjennomført.

Samtidig er det færre som definerer seg som arbeiderklasse. I 1965 oppga 40 prosent av hele folket at de mente at de tilhørte arbeiderklassen. I 2017 er det bare 20 prosent som svarer det samme.

I tillegg er det en endring i aldersprofilen. I tidligere undersøkelser var det en langt større andel av de eldre som oppga å tilhøre arbeiderklassen. I denne undersøkelsen er det ingen store generasjonsskiller.

– At klassebåndene løsner, er en god forklaring på store velgerbevegelser, og at sosialdemokratiske partier opplever at velgerlekkasjer øker, sier Tor Bjørklund.

(©NTB)


Publisert: nov 21, 2017 @ 3:37 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Peter Johan Olavsen

  Med slike «ledere» som på bildet er det merkelig at det er medlemmer igjen i det partiet.

  • Breidablikk

   … Ledere som kompenserer sin dårlige samvittighet for egen fabuløse inntjening ved å moralisere – over andre: grumset, høyreekstreme, rasister osv.

 • bitten

  Ja ikke uten grunn dette her , siden AP har ingen verdens ting med arbeidsfolkets som parti noe mer , siden arbeidsfolket på gulvet føler seg på ingen måte hjemme i dette partiet mer .
  Siden det sitter en stor overklasse med maktkåte , arrogante ,pamper med Støre snobben i
  spissen , som på på langt nær har fått møkk på sine hender noen gang .

 • Martin

  Det finnes ikke mange arbeidere igjen. De fleste som faller i denne kategorien er fra øst-Europa og har ikke stemmerett.

  • Hans Hansen

   Vrøvl. Hva med alle innen handel og kontor? Innen helse og omsorg? Transport? Renhold? Ja, alle som jobber på kontor, i en resepsjon eller i en annen trøtt gørrkjedelig og dårlig betalt jobb? Og hva med alle uføre? De gamle?!!! Alle er de sveket av Erna & Siv!!

  • Elisma

   Vi har svært mange arbeidere, og de vokser spesielt innenfor serviceyrker, både privat og offentlig sektor. Dette er alle ansatt i handel, lager, logistikk. Så har du alle ansatt innenfor hotell, restaurant, cafeer o.l. En svært stor andel er ansatt i helse-og sosial, renhold og barnehager( både privat og offentlig). Det finnes mange andre bransjer også: transport, frisør, hudpleie, verksteder, bensinstasjoner, vektertjenester, telefonsalg, internettsalg osv.

   Det er altså servicebransjen som kanskje vil bli den klassiske arbeidergruppen. Den tradisjonelle industriarbeideren hadde 100% fast stilling. Det som kjennetegner den nye arbeiderklassen i serviceyrker er små ufrivillige deltidsstillinger og stadige vikariater, det gjelder både for stuepiker, restaurantansatte og helsefagarbeidere på sykehjem. Svært mange sitter hjemme og venter på ledige ekstravakter, og de kan bare drømme om en 100% fast stilling.

 • Profet1

  På tide at LO fristiller medlemmene sine til å stemme slik medlemmene vil selv.

  • tomnico

   Forskning på årets valg viste at kun 2 sv av 5 av LOs medlemmer stemte på LO-sjefens anbefalte parti AP, så medlemmene er nok fristilt..

   • Profet1

    Kjenner veldig mange LO-medlemmer som ikke opplever å ha frihet til å stemme som de vil.

   • Cecilie_M

    Ja men hvilket parti er det LO støtter på vegne av sine medlemer?

  • Cecilie_M

   Ja godt poeng! Ikke rart LO mister medlemer når de lar dette skje, prisdumping, sosial dumping og fri flyt av «billig» utenlands arbeidskraft. LO sager jo av greina de sitter på hvis de ikke snart begyner og gjøre noe, de svikter jo helt sin primæroppgave.

 • Gothminister

  De fleste av oss er vel arbeidere. Vi jobber for noen. Selv en selvstendig er arbeider. Men de fleste av oss er ikke pamper, vi tilhører ikke den intellektuelle elite. De som leker med ord og finner ut at, indianer f.eks., nei fy det kan vi ikke lengre bruke i det Norske språk. Eller dem som synes det er stor stas med unge jenter i hijab som ses på som tøffe selvstendige jenter med egne valg. Det er her de fleste mer og mer ramler av og ikke forstår pampene i AP. Elite folket med Støre i spissen snakker et annet språk en vi arbeidere som daglig ser og opplever en annen verden en eliten i AP.

  • ARVEVOLDEN

   Arbeiderklassen beskrives ofte som om den skulle bestå av industriarbeidere og andre med manuelle yrker i store berifters tjeneste,og bare disse.
   Slik er det ikke,og var det ikke.Industrialiseringen sugde til seg arbeidskraft fra primærindustrien ,men ble ikke enerående blandt arbeiderklassen -definert som de som lever av å selge sin arbeidskraft på -markedene.
   Det var jo ingen mening i at alle skulle industrialiseres.Industrien skulle være mer produktiv,med høyere lønnsomhet og færre ansatte.
   Avindustrialiseringen skulle så gi enda høyere lønnsomhet-noe vi fikk i f.eks.i varehandelen.Men der kom første tegn på endring-proletarisering av -bransjen.
   Lønnnsomt for «de 3-4 store -kjeder,» med et hav av ansatte i 24/7 yrker.Deler av den nye arbeiderklasse.
   Denne tendens brer seg nå til alle mulige og umulige bransjer-og den videre utbredelse hjelpes på veien av de 4 friheter i EU og de åpne grenser.
   Problemet er altså ikke at arbeiderklassen forsvinner-tvert imot.
   Men den får andre talspersoner.De gamle tror det de holder på med-å importere ett nytt underproletariat-skal være lønnsomt og «bærekraftig.»De har klatret til toppen av de nye finans-og kulturbransjer,og kjenner ikke livsvillkårene til den vanlige arbeiderklasse.
   Og de grønneste- og rødeste mener velstanden tilhører alle jordens fattige.Den skal bar omfordeles.
   Modernisering av de tidligere u-land skal foretas ved eksport av overskuddsarbeidskraft hit-til lavere lønn enn vår innfødte arbeiderklasse

   Denne prosess viser seg nå ikke å være regningssvarende.
   Snuopperasjonene må utføres av de arbeidende folk,med nye ledere.De gamle sitter i sine vaklende moralske elfenbenstårn,og kan lite gjøre -annet enn å skjelle ut motstanderne av den nye verdensorden.

 • Astraios

  Arbeiderpartiet er blitt partiet uten arbeidsfolk i ledelsen – og bør skifte navn. Et parti som ledes av rike familier på Oslo Vest, krydret med folk fra reklamebransjen, diverse B-kjendiser og opportunister som håper på en lukrativ fremtid, fra skolebenk til Storting, har intet med den gode gamle arbeiderklassen å gjøre.

  Partiet interesserer seg minimalt for å bygge industri og arbeidsplasser, veier, jernbane eller øvrig infrastruktur. De gir blaffen i Norge, men er ivrige etter «å redde verden».

  Men AP har fremdeles mange venner og venninner i NRK og ellers i media, så mytene «om de gode i AP» blir nok hengende mange år ennå.

  • Arvid

   Veldig enig med det du skriver, og glem ikke hjernevaskingen av unge mennesker som har foregått på Utøya i årevis. Merkelig at foreldre ikke har oppdaget det. Men de har vel kanskje vært der selv for å lære om den gode og fine sosialismen.

 • Ole

  Uforståelig at folk fra arbeiderklassen stemmer AP. Folk er virkelig naive.

  • Cecilie_M

   Må være «gammel vane vond og vende»! Kan ikke se en annen grunn.

 • Alf Neuman

  Arbeiderpartiet er overtatt og styrt av velbergede internasjonalister, karrierister og utlendinger.

 • Hans Hansen

  Det er fordi en samlet venstreside har sveket norske arbeidsfolk. Partiene til venstre er mer opptatt av multikultur, promotere islam og å åpne landets grenser for nye horder av trygdesnyltere fra diverse fallerte u-land enn å tale den norske arbeiders sak. Så hva gjør Ola Nordmann da? -han vender seg i desperasjon til Frp. De er eneste parti på tinget som vil stoppe innvandrings/ asylantindustrien.

 • Profet1

  Byråkratpartiet, som arbeider for økt innvandring og sterk vekst i offentlig sektor, finansiert med skattepenger fra arbeiderne i privat sektor.

 • Gjest

  Frp har altså prosentvis flere «proletarer» enn SV.

  Kan SV snarest erkjenne at de kjemper NWO-oligarkenes kamp?

  Når 80% av partiets velgere nå er såkalte «borgersvin»?

 • O.M. Hadland

  En arbeider er en som lever av lønnsarbeide.
  Lavere middelklasse er en småborger. Dvs en liten næringsdrivende som arbeider minst like hardt som de en eller to ansatte.
  Selv om du tjener millioner som ansatt er du bare en tjener.
  Overklasse (gammelmodig: Proprietær) er du om du ikke behøver å gjøre annet enn å hente utbytte.
  Jeg skulle tro at mer enn 90% av oss er arbeidere.

 • Leif Arne Stople

  AP:Fra arbeiderparti til akademikerparti. Vanlige lønnsmottakere har idag ikke noe interesseparti lenger. AP består av virkelighetsfjerne akademikere som snakker tåkeprat og SV er en gjeng salongsosialister. Ikke underlig at mange føler mer slektskap til partier som representerer næringslivet og som har folk med næringslivsbakgrunn. Kanskje på tide å lage et akademikerfritt lønnstakerparti?

 • Per Sigvald Johansen

  Vi må til med et totalt nytt system her i landet, ingenting av det gamle kan gjenbruks.
  Ugresset må rykkes opp med roten og brennes, først da kan en plante ut nyttevekster og skape et levende demokrati!

 • Cecilie_M

  AP er jo blitt et parti for eliten og karrierepolitikere, så hvis en vil opp og frem raskt og ute etter makt for egen del så er dette absolutt og satse på. Deres visjoner, hva gjelder miljø, asyl, innvandring og andre innternasjonale agendaer står høyere enn det og styre Norge.

 • W.Kirkehøyden

  Helt tilbake til 60tallet, ja etter krigen stemte sjøfolk for en stor del, offiserer og underordnede – på Høyre. Det var en klar visshet om at det var rederene som gav dem jobber, og at Arbeiderpartiet bestandig undergravde næringen (jfr kontraheringsforbudet, aldri forklart) og jobbene til sjøfolkene. Bevist med NIS mange år senere, 30.000 mistet jobben over natten. Og FRP og Hagen ble fort populær blant gutta ombord. Notraship sviket fra London regjeringen, uviljen mot å rette opp uretten etter krigen, mot norske sjøfolk – ble aldri glemt.

  Denne kvinnen https://no.wikipedia.org/wiki/Inger_Stolt-Nielsen
  gjorde stor innsats for sjøfolkene, pensjonenene deres, og truet med å avsløre sviket mot dem rundt århundreskiftet, om de ikke rettet opp uretten. Hun kom fra en rederfamilie, som alltid behandlet sjøfolkene godt. Og her kan jeg vise til slekninger på morsiden, hvor mange var sjøfolk og min onkel (kaptein) seilte for Jacob Stolt Nielsen, helt fra starten.

  Det at andre skikkelig arbeidsfolk dropper venstresiden overrasker ikke meg. De forakter arbeidsfolk, derfor har de bare broilere uten erfaring på listnene sine og i regjering. Jørgen Kosmo var en utmerket forvarsminister, samt andre verv, og han startet ut som snekker. Har du ikke gjort en eller annen form for skikkelig arbeid, har du ikke mye tilby, som politiker.

 • Østre Aker

  Jeg er norsk arbeiderklasse fra Groruddalen, og stemmer ikke Arbeiderpartiet.
  Årsak:
  Det representerer ikke den norske arbeiderklassen lenger, og fjernet «Det Norske» fra partinavnet i 2011:
  https://w2.brreg.no/kunngjoring/hent_en.jsp?kid=20150000469111&sokeverdi=971526939&spraak=nb

 • Ann O Nym

  Jeg har vært AP- og SV-velger, men er nå FrP.

  • Teigr

   Ja siden Fr.P ikke var med på å torpedere velferdstaten gjennom pensjons-og trygdereformen, og siden jeg kan takke Fr.P for at jeg fikk beholde de pengene jeg arvet, kan jeg endelig leve nogenlunde økonomisk komfortabelt, i motsetning til under arbeiderpartiregimene. Det er vel på høy tid å belønne Fremskrittspartiet med stemmene våre.

 • Mette Varegg

  Anbefaler å lese boka til George Orwell: «The Road to Wigan Pier». Allerede der ser han sosialistenes ståsted i forhold til arbeiderklassen de påstår å kjempe for. Han forklarer også mye rundt kulturforskjeller mellom arbeiderklassen og middelklassen. Vi har kanskje ikke hatt så klare klasseskiller som England, men det ser faktisk ut til at de med høyere utdanning føler en viss overlegenhet overfor de med lavere utdanning, for de vet jo best. The «underdogs» vet jo ikke hva som er for sitt eget beste. Dessuten så er det vel de lavtlønnede som må bli igjen i områder der endringer skjer i en altfor stor hastighet.

 • Harald

  APe har blitt ett innvandrerparti, så at arbeidsfolk rømmer forstår jeg godt. Å «drysse penger» over innvandrere synes å ha blitt APe sin nye politikk.

  • Teigr

   Å stjele fra de fattige, syke og gamle i Norge for å gi det til innvandrerne, det er Arbeiderpartiets politikk. Høyre stjeler jo fra de samme gruppene men de gir penger til de rike i tillegg til innvandrerne, i håp om at de overbelaster velferdsstaten, slik at de endelig kan kvitte seg med den, og dermed gi enda flere penger til de rike. Fy skamme deg Erna Solberg, Fy skamme deg.

 • Teigr

  Arbeiderpartiet har nok vært et misvisende navn i lange tider på Arbeiderpartiet. Et mer dekkende navn ville være middelklassepartiet. I Sverige heter jo arbeiderpartiet idag Socialdemokratarna.