Google vil flytte russiske medier nedover i søkeresultatet

Foto: REUTERS/Jason Lee (CHINA)

Søkegiganten Google opplyser at de russiske mediene RT og Sputnik vil bli flyttet nedover i de rangerte resultatene folk får opp når de gjør Google-søk.

Eric Schmidt, styreleder i Googles morselskap Alphabet, sier ifølge BBC at selskapet må sette i verk tiltak for å stanse spredningen av feilinformasjon.

Amerikansk etterretning beskriver RT som «Russlands statsdrevne propagandamaskin». Google har blitt kritisert for å fremme de to mediene ved å inkludere dem i sin Google News-tjeneste, som er en liste med utvalgte, legitime nyhetssider. De er også med i utvalget av nyheter som automatisk plukkes ut til Googles kunder i forskjellige sammenhenger, skriver The Guardian.

– Vi jobber for å oppdage slike scenarioer, og flytte denne typen sider nedover i resultatene, sa Schmidt under et arrangement i Halifax i Canada i helgen.

Schmidt utelukket imidlertid å stenge RT og Sputnik ute.

– Det er ikke slik vi opererer. Jeg er sterkt mot sensur. Jeg er sterkt for rangering – det er det vi gjør, sa Schmidt.

De russiske mediene reagerer sterkt på utspillet.

Google trosser all logikk og fornuft. Fakta tillates ikke hvis de kommer fra RT – «fordi Russland». Det til tross for at Google, i Kongressens egen protokoll, sier de ikke har funnet manipulasjon eller regelbrudd fra RT, sier sjefredaktør Margarita Simonjan i en uttalelse.

(©NTB)


Publisert: nov 21, 2017 @ 9:04 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Tor Anders Engen

  Vi kan høre hyl fra media når Russland betrakter utenlandske NGOer eller utenlandske betalte NGOer i Russland som agenter. Noe som er mer og mindre sant. Mens Radio free Europa og alle disse Radio free kanaler er opplest og vedtatt er styrt av agenter. Det blir betraktet av vestlig journalister som «dokumenterte påstander». Selv om mange av disse journalister er kjent for å få ekstra lønn for å være agenter. Noe som ble observert under bombing av Libya at hang på telefonen og rapporterte inn mål og styrte «de fredsbevarende og demokratisk byggende» bomber.

  Men kan ikke finne en referanse i norsk media der RT i USA blir definert som utenlandske agenter. Selv om mange betrakter dem til å være pro Bernie Sanders.

 • oliver

  Det finnes da andre søkemotorer og begynner man å bli vant til dem blir google bare ett av flere alternative valg…

 • Reidar S

  «First we take Manhattan – Then we take Berlin»
  Tydeligvis er Leonards oppskrift overførbar til andre formål ( Eller er analogen fanden og lillefingeren?)