Norge var med på å ta den siste IS-bastionen i Irak

Irakiske sikkerhetsstyrker feiret fredag at de med støtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS hadde gjenerobret IS' siste bastion i Irak. Norske styrker var vitne til militæroffensiven i RAWA. Foto: AP / NTB scanpix.

Norske hærsoldater har vært tett på det endelige slaget om den irakiske byen RAWA, som ble gjenerobret i en irakisk lynoffensiv forrige uke.

Oberstløytnant Terje Bruøygard, som leder de norske styrkene, betegner oppdraget som en positiv opplevelse.

–Vi føler på seiersstemningen. Det er en god følelse å være med på å frigjøre et land, sier han til NRK. Oberstløytnanten snakker med kanalen fra den norske leiren Camp Midgard i Anbar-provinsen vest i Irak.

Derfra har rundt 60 norske soldater de to siste månedene bistått irakiske styrker i Eufratdalen, som en del av den internasjonale koalisjonen mot IS.

Ifølge Bruøygard tyder foreløpige tall på at mellom 10 og 20 irakiske soldater ble drept, mens 60 ble skadd, i styrken Norge hjalp med å gjenerobre RAWA. Ingen i koalisjonen, og dermed ingen av de norske soldatene, skal være skadd.

Oberstløytnanten hevder også at «få eller ingen» sivile ble skadd, men legger til at bygningsmasse, infrastruktur og toglinjer er lagt i ruiner.

Med seieren i RAWA, som betegnes som IS’ siste bastion i Irak, tror Bruøygård at IS-krigerne nå har innsett at det er umulig å stå imot styrkene som kriger mot dem.

– IS har ingen tilholdssted eller byer de kontrollerer. De eier ingenting, men et betydelig antall IS-krigere ikke er gjort rede for. Trusselnivået er skyhøyt. Irakerne er spent på når neste aksjon skjer, sier han.

De norske soldatene har i oppdrag å planlegge og gjennomføre militæroperasjonene i ørkenbyene i Anbar-provinsen, og siden den irakiske ledelsen opererer i felt, var også de norske styrkene i sentrum av krigshandlingene da Irak erklærte sier over IS i RAWA.

De var imidlertid ikke involvert i kamphandlinger, understreker Bruøygard, som også avviser å ha vært vitne til krigsforbrytelser i forbindelse med operasjonene i Irak.

(©NTB)


Publisert: nov 22, 2017 @ 7:55 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Terje Bakken

  Regner med at det ble slått av en hyggelig prat med de store mengder av såkalte «nordmenn» som har kjempet for ISIS? Deling av vafler, Kvikk Lunsj og appelsiner – mens man hygger seg over hvor langt skjegget har blitt siden man ble avbildet til det norske pass?

  November – 2013: «10 jihad-krigere tilbake i Norge
  Flere enn 10 personer som har vært i Syria og kriget har etter det
  NRK kjenner til kommet tilbake til Norge. PST frykter at flere av disse
  vil begå voldshandlinger i Norge.» : https://www.nrk.no/nyheter/10-jihad-krigere-tilbake-i-norge-1.11379131

  «Minst 40 norske barn vokser opp i IS-kontrollerte områder i Syria og Irak.Slik kan de hjelpes om de kommer hit»
  : https://www.aftenposten.no/norge/i/ko2yB/Norske-barn-bor-i-IS-regimet—slik-kan-de-hjelpes-hvis-de-kommer-hit

  Som alltid er det duket for kravet om forståelse. Det skal ikke rettes for harde pekefingre – selv om det stadig øker av kvinner som tar i bruk egne barn i brikker innen islamsk hellig krig.: https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/2017-eu-terrorism-report-142-failed-foiled-and-completed-attacks-1002-arrests-and-142-victims-died

  «Women have increasingly assumed more operational roles in jihadist
  terrorism activities, as have minors and young adults. One in four (26%)
  of the arrestees in 2016 were women, a significant increase compared to
  2015 (18%). In addition, the United Kingdom reported an increase in the
  number of women, families and minors engaging in the conflict in
  Syria/Iraq, and the Netherlands reported that more 40 children (age 0-12
  years) have travelled to Syria and Iraq.»

  Dagbladet 2016: «IS-krigerne kommer hjem. De har slåss. Nå er de tilbake. Mange angrer på at de dro ut. Slik kan vi hjelpe dem.»
  : https://www.dagbladet.no/kultur/is-krigerne-kommer-hjem/60153098

  Skammen eier ingen nåde! Det er altså slik at Norge og nordmenn skal hjelpe disse som ønsker mest mulig død og fordervelse over vårt ståsted, kultur, historie, tradisjoner og arv. Disse som torturerer og dreper – skal vi forbarme og omfavne.

  Så får vi heller ikke glemme hvilken harme som rammet Norge da det kom for en dag hvilke kamprop de norske soldater tar i bruk mot de blodtørstige muslimer. «Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall!» – ringer det bjeller? De norske soldater ble møtt med kritikk vedrørende ordbruk og norrøne symbolbruk. Derimot – ta imot IS soldater og deres koner med åpne armer? Det er ikke bare ønsket – det er påkrevd …

 • invernes

  Vi føler på seiersstemningen. Det er en god følelse å være med på å frigjøre et land, sier han til NRK ?
  Samtidig fylles isis opp i Norden forstå det den som kan.

 • Teigr

  Forsvaret liker tydeligvis å krige i land i den tredje verden, men å forsvare Norge har de verken penger, soldater eller utstyr til.

 • kosungen

  Det er vel så som så med at norske soldater har gjort ditt eller datt der nede i området. Regjeringen donerte flere millioner til Syria, men såvidt jeg har lest gikk ikke de pengene til Assad, Syrias valgte leder. Gikk pengene til såkalte opprørsgrupper da? Var ikke de for det meste Isil eller andre leiesoldater? Hva gjorde de norske NGOer der nede. Skriver dette fordi alt er vel ikke så enkelt som overskriften tyder på. Vi ønsker fred.