TO GO WITH AFP STORY BY LAURE FILLON An employee at the clinic Eugin prepares a sample of sperm and an egg for the process of fertilization under the microscope on May 25, 2016 in Barcelona. "Making parents out of our patients," reads an ad in Madrid's metro for one of Spain's many fertility clinics that have opened their doors to husband and wives, same-sex couples and single women thanks to lenient laws. Every year, more than 5,000 people walk through the glass doors of one of these IVI clinic / AFP PHOTO / LLUIS GENE

Spermkvaliteten hos vestlige menn har falt dramatisk de siste 40 årene. I en annen rapport fremgår det at antall spermier per utløsning hos vestlige menn skal ha falt med hele 52 prosent. Antall spermier skal ha falt med et snitt på 1,4 prosent i året.

Rapporten baserer seg på studier utført mellom 1973 og 2011 og omfatter nesten 43,000 menn fra hele verden. Forskerne har splittet resultatene basert på vestlige menn (menn fra Europa, Nord-Amerika, Australia og New Zealand) og menn fra andre land.

Det fremkommer at antall spermier hos vestlige menn falt fra 99 millioner til 47,1 millioner per ml væske. Det er ingen slik trend blant ikke-vestlige menn.

– Vi har veldig lite epidemiologiske bevis som kan si noe om hva som årsaker dette, så vi klør oss fortsatt litt i hodet slik jeg ser det, sier Allan Pacey, professor i andrologi ved universitetet i Sheffield.

Den markante nedgangen i mannlig fruktbarhet kan, ifølge en forskningsrapport fra universitetet i Hong Kong, komme av luftforurensning. Det fremkommer i studien at høye nivåer av fine partikler i luften har en sammenheng med abnormt utformede spermier. Studien omfattet nesten 6500 menn. Dette rapporterer The Guardian.

I rapporten heter det imidlertid at effekten er relativt liten i kliniske termer, men at et betydelig antall par vil kunne få problemer med ufruktbarhet.

– Vi fant en robust sammenheng mellom eksponering for PM2.5 luftforurensning og lav prosentandel sperm med normal morfologi hos menn i fruktbar alder, skriver forskerne i rapporten.

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]