Dårlig spermkvalitet kan være forårsaket av luftforurensning

Illustrasjonsfoto / AFP PHOTO / LLUIS GENE

Spermkvaliteten hos vestlige menn har falt dramatisk de siste 40 årene. I en annen rapport fremgår det at antall spermier per utløsning hos vestlige menn skal ha falt med hele 52 prosent. Antall spermier skal ha falt med et snitt på 1,4 prosent i året.

Rapporten baserer seg på studier utført mellom 1973 og 2011 og omfatter nesten 43,000 menn fra hele verden. Forskerne har splittet resultatene basert på vestlige menn (menn fra Europa, Nord-Amerika, Australia og New Zealand) og menn fra andre land.

Det fremkommer at antall spermier hos vestlige menn falt fra 99 millioner til 47,1 millioner per ml væske. Det er ingen slik trend blant ikke-vestlige menn.

– Vi har veldig lite epidemiologiske bevis som kan si noe om hva som årsaker dette, så vi klør oss fortsatt litt i hodet slik jeg ser det, sier Allan Pacey, professor i andrologi ved universitetet i Sheffield.

Den markante nedgangen i mannlig fruktbarhet kan, ifølge en forskningsrapport fra universitetet i Hong Kong, komme av luftforurensning. Det fremkommer i studien at høye nivåer av fine partikler i luften har en sammenheng med abnormt utformede spermier. Studien omfattet nesten 6500 menn. Dette rapporterer The Guardian.

I rapporten heter det imidlertid at effekten er relativt liten i kliniske termer, men at et betydelig antall par vil kunne få problemer med ufruktbarhet.

– Vi fant en robust sammenheng mellom eksponering for PM2.5 luftforurensning og lav prosentandel sperm med normal morfologi hos menn i fruktbar alder, skriver forskerne i rapporten.


Publisert: nov 23, 2017 @ 7:28 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Nasjonalstaten

  Er et veldig interessant tema. Konsekvensen er skremmende for den vestlige verden. Testosteronnivået er også på vei ned og spørsmålet er derfor. Er dette en styrt utvikling. Lavt testosteronnivå ødelegger menn. De blir svake og viljeløse. Gevinsten finnes hos dem som styrer verden. De møter ingen motstand.

  • P54

   Mat med sprøytemidler og andre kjemikalier, vaskemidler, p-piller. lykkepiller, antidepressiva, fluor, vaksiner, søtsaker etc. etc. Listen er lang. Fine luftpartikler er det mer enn nok av i u-land hvor folk bor i hytter med matlaging under åpen ild og i land hvor kraftverk forurenser mye, som i India og Kina. Vesten aborterer likevel ungene sine så nedgangen i barnefødsler har mer med abort og p-piller å gjøre.

   I Kenya og andre steder i verden blir kvinner gratis vaksinert og uten deres viten inneholder vaksinen ting som gjør dem sterile. «Population control» utført av rike i Vesten.

  • revenskrev

   Kvinner på p-pille har høyere preferanse for mer feminine en maskuline menn. Bruken av p-piller er langt mere utbredt i Vesten enn de fleste andre steder. Japan har et like stort eller enda større problem med spermkvalitet og -kvantitet enn Europa.

 • Dogen

  Kanskje et opphold i Midt-Østen eller Afrika kan gjøre susen?

  Ellers så er jeg enig med deg. Når oppdrettsmaten fores med veksthormoner og antibiotika, så får det vel noen konsekvenser.

 • heimevernet

  Sånn. Da har jeg booket billetter til New Delhi. Et 14-dagers opphold der, så blir det greie på sakene.

 • DrD .

  I tillegg til alt av mat og drikke som er pakket i plast, er det en matvare som har blitt en viktig ingrediens i veldig mye av ferdige produkter, soya.
  I asia har de brukt soya, men da i hovedsak fermentert soyaprodukter.
  I vesten brukes ufermentert soya som tilsetning i all mulig mat.
  Soya har egenskaper som minner om østrogen i kroppen.
  Kvinner som spiser mye soya blir irritable, mens hos menn senker dette testosteronnivået i mange timer etter et måltid.
  Hvis man da spiser soya hver- og flere ganger pr dag går testosteronet ned kraftig.
  Se på de «menn» som er vegetarianere og som spiser soya. De har knapt muskler og ser ofte ut som de ikke har kommet ut av puberteten.

  Man er hva man spiser! Spis sunt og variert, unngå mat med sprøytemiddler, veksthormoner og genmodifisering.
  To kornsorter som krysses er i en helt annen kategori enn korn man setter inn gener fra maneter og kenguru.
  Se på hva vi spiser og se på hvor utbredt kreft har blitt i samfunnet.

  • Karl Bedding

   Kreft har vært utbredt lenge – det som er nytt er at legevitenskapen har funnet ut mer om ulike krefttyper og hva som forårsaker dem. Forskjellen nå er at vi vet hva som tar livet av oss. Ellers har jo påstanden om at soya senker testosteronnivået hos menn blitt tilbakevist. Om du likevel vil unngå soya, er det vel strengt tatt bare å ligge unna ferdigmat.

  • Dogen

   Oppdrettsfisk fores med soyapellets.

 • Kaffermann

  Kan også være på grunn av den ekstreme feminiseringen av det vestlige samfunn de siste 40 år? (Just a thought)

  • Vonbråten

   Ikke utenkelig, gutter som blir oppdratt som jenter kan bli vestens bane.

 • kaarekazai

  Antibiotika bruk og kosthold med mye sukker har ødelagt mikrobiomet vårt over generasjoner vi har ca 30-40% færre typer bakterier i tarmen enn vi hadde for 100 år siden eller befolkinngen i andre verdensdeler som ikke har hatt tilgang til dette så lenge.

 • Ida Olsen

  Vestlige menn? Ville ikke andre østlige land ha større luftforurensning enn oss? Og er den østlige verden like eksponert for hormonforstyrrende stoffer som oss?

  Hormonforstyrrende stoffer spiller sannsynligvis også en stor rolle i vår stadig mer kjønnsforvirrede verden

  Jenter som får bryster som 8-åringer, stadig dårligere sædkvalitet og en kraftig stigning i antall tilfeller av testikkelkreft er bare noen av problemene som det danske Rigshospitalets avdeling for vekst og reproduksjon mistenker at hormonforstyrrende stoffer er årsak til,
  skriver Forbrugerrådet på sine nettsider.

  Det danske Forbrugerrådet har funnet hormonforstyrrende stoffer i hele 575 kosmetikkprodukter, mange fra kjente merker. https://www.abcnyheter.no/nyheter/2009/11/20/99828/her-er-575-hormonskadelige-produkter

  Gjennomsnittskvinnen smører 515 kjemikalier på huden hver dag. http://www.klikk.no/mote/altfordamene/mote/gjennomsnittskvinnen-smorer-515-kjemikalier-pa-huden-hver-dag-2927155

  Nå har man funnet ut at når dette spyles ut i naturen så påvirker det også fisk, dyr og plantelivet. I Paris går det så mye P-piller og andre hormonforstyrrende stoffer at hannfisker i seinen har begynt å legge egg. https://www.bt.no/nyheter/utenriks/i/31J40/Transseksuelle-fisker-i-Seinen

  Hormontilskudd gir kjønnsforvirret fisk. https://forskning.no/hav-og-fiske-fisk-fiskehelse-forurensning-miljovern-okologi/2008/02/hormontilskudd-gir

 • Larkange

  Syntetiske plastmennesker og meninger er fremtiden. Feministene sammen med MdG vil nok juble den dagen Ola ‘Noman’ blir henvist til E-bordellene istedenfor å belaste alle de talentfulle kvinnemenneskene i sine innkvoterte lederposisjoner med banale perversjoner og primale sexistiske vesen. Det er klart vi må redde jorden og at den hvite mannen står i veien!

 • invernes

  Veldig merkelig at ikke kinesere er sterile da ? ingen land har så høy luftforurensing som Kina.
  Nei jeg tror giften er i mat og vann, alt man drikker er og snart på plastflasker, spurte en på polet hvorfor i all verden har dere alkohol på plast flasker? Ola og Kari dunk ville ha plastflasker var svaret.

 • Petter Simonsen

  Vel ‘luftforurensning’ som forklaringsmodell kjøper jeg ikke uten videre.
  Da burde en del andre land ha mye større problemer enn vesten.

 • StemmerBlankt

  I så fall burde de fleste menn i mange asiatiske land være sterile?
  Se på Kina og india..