OSLO 20171115. Carl I. Hagen på veg inn til møte i bystyresalen i Oslo rådhus onsdag Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Carl I. Hagen har gitt beskjed om at han vil trekke seg som vararepresentant på Stortinget for å bli medlem i Nobelkomiteen.

Hagen har skrevet dette i et brev til Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi onsdag, melder Dagens Næringsliv.

– Da jeg ikke ønsker å lage noen problemer for Frps stortingsgruppe eller Stortinget, ber jeg deg meddele Stortinget at jeg trekker meg fra mitt verv som vararepresentant til Stortinget med øyeblikkelig virkning, skriver Hagen.

Limi sier til NRK at det nå er opp til presidentskapet på Stortinget om Hagen har anledning til å trekke seg fra vervet som vararepresentant med umiddelbar virkning, slik han ønsker.

– Det blir opp til presidentskapet å vurdere sammen med de parlamentariske lederne, men det finnes eksempler på at representanter som har fått internasjonale verv, har fått permisjon fra Stortinget, sier Limi.

Problemer

Frp har fremmet Hagen som fast medlem i Nobelkomiteen, men har møtt motstand fra opposisjonen på Stortinget. Spørsmålet er om Hagen kan være medlem i Nobelkomiteen samtidig som han sitter som vararepresentant på Stortinget.

– Flere partiledere med Aps gruppeleder Jonas Gahr Støre i spissen mener mitt kandidatur skaper problemer fordi jeg er vararepresentant til Stortinget på tross av at tidligere faste representanter har vært valgt til komiteen. Dette på tross av den enorme forskjell det er mellom faste representanter og vararepresentanter, skriver Hagen i brevet.

Mandag ble partiet bedt om å fremme en annen kandidat, selv om det ifølge kilder i Frps stortingsgruppe er lite sannsynlig at det kommer til å skje.

Motkandidat

Med mindre opposisjonen fremmer en motkandidat mot Hagen, vil han kunne bli valgt, selv med solid overvekt av blanke stemmer. Kilder i flere partier uttrykte overfor NTB tidligere i uka at én stemme på Hagen i teorien vil være nok.

Saken skal diskuteres på Frps gruppemøte onsdag. Det er imidlertid ikke ventet at nobelnominasjonen og veien videre for Hagens kandidatur kommer til å bli ferdig behandlet før på gruppemøtet neste onsdag.

Limi sa til NTB mandag at det kan oppstå en situasjon hvor Hagen ikke får flertall fordi det fremsettes en motkandidat, men at de foreløpig ikke vet om en slik situasjonen oppstår.

Tirsdag skrev Aftenposten at kilder i Frp forteller at partiet kan komme til å utfordre KrF når det skal velges ny riksrevisor etter Per-Kristian Foss (H) dersom KrF skulle lansere en alternativ kandidat til Nobelkomiteen.

NTB

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]