DN: Carl I. Hagen ofrer Stortinget for plassen i Nobelkomiteen

Carl I. Hagen. Cornelius Poppe / NTB scanpix

Carl I. Hagen har gitt beskjed om at han vil trekke seg som vararepresentant på Stortinget for å bli medlem i Nobelkomiteen.

Hagen har skrevet dette i et brev til Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi onsdag, melder Dagens Næringsliv.

– Da jeg ikke ønsker å lage noen problemer for Frps stortingsgruppe eller Stortinget, ber jeg deg meddele Stortinget at jeg trekker meg fra mitt verv som vararepresentant til Stortinget med øyeblikkelig virkning, skriver Hagen.

Limi sier til NRK at det nå er opp til presidentskapet på Stortinget om Hagen har anledning til å trekke seg fra vervet som vararepresentant med umiddelbar virkning, slik han ønsker.

– Det blir opp til presidentskapet å vurdere sammen med de parlamentariske lederne, men det finnes eksempler på at representanter som har fått internasjonale verv, har fått permisjon fra Stortinget, sier Limi.

Problemer

Frp har fremmet Hagen som fast medlem i Nobelkomiteen, men har møtt motstand fra opposisjonen på Stortinget. Spørsmålet er om Hagen kan være medlem i Nobelkomiteen samtidig som han sitter som vararepresentant på Stortinget.

– Flere partiledere med Aps gruppeleder Jonas Gahr Støre i spissen mener mitt kandidatur skaper problemer fordi jeg er vararepresentant til Stortinget på tross av at tidligere faste representanter har vært valgt til komiteen. Dette på tross av den enorme forskjell det er mellom faste representanter og vararepresentanter, skriver Hagen i brevet.

Mandag ble partiet bedt om å fremme en annen kandidat, selv om det ifølge kilder i Frps stortingsgruppe er lite sannsynlig at det kommer til å skje.

Motkandidat

Med mindre opposisjonen fremmer en motkandidat mot Hagen, vil han kunne bli valgt, selv med solid overvekt av blanke stemmer. Kilder i flere partier uttrykte overfor NTB tidligere i uka at én stemme på Hagen i teorien vil være nok.

Saken skal diskuteres på Frps gruppemøte onsdag. Det er imidlertid ikke ventet at nobelnominasjonen og veien videre for Hagens kandidatur kommer til å bli ferdig behandlet før på gruppemøtet neste onsdag.

Limi sa til NTB mandag at det kan oppstå en situasjon hvor Hagen ikke får flertall fordi det fremsettes en motkandidat, men at de foreløpig ikke vet om en slik situasjonen oppstår.

Tirsdag skrev Aftenposten at kilder i Frp forteller at partiet kan komme til å utfordre KrF når det skal velges ny riksrevisor etter Per-Kristian Foss (H) dersom KrF skulle lansere en alternativ kandidat til Nobelkomiteen.

NTB


Publisert: nov 22, 2017 @ 1:28 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • W.Kirkehøyden

  Sjakk matt, hva skal de finne på nå. Jeg tenker langt tilbake, hvor Hagen i Stortingssalen fortalte mange sannheter, og hvor han fra den samme talerstolen fikk høre at han var rasist. Han nevnte gjenger, krevde norskkunnskaper og integering. Kanksje finnes det en sann forsker som vil belyse denne skamfulle historien.

 • bitten

  Den hetsingen , ondskapsfullheten mot Hagen er direkte skammelig , ynkelig i fra
  hele Venstresiden og Venstre , når det gjelder nominering til Nobelkomiteen .

  Som en Frp politikere sa , hva er det AP og Støre tror han innbiller seg at han er,
  som kan sette krav om at ikke Carl I Hagen skal bli nominert til Nobelkomiteen .
  Helt enig hva er det AP og Støre tror han er , som kan sette krav for å medvirke vraking av
  Hagen , selv om Jagland spilte både en rolle på stortinget og i nobelkomiteen .

  Det er ingen grunn for at AP som parti har den største tittelen på stortinget ,
  som sier gjør som vi sier men det gjelder ikke oss . Dobbeltmoral .

 • fruityloops

  Smart trekk.

 • Hermann

  GREIT Å BRYTE GRUNNLOVEN FOR STOLTENBERG , IKKE FOR HAGEN:

  Og straks er «Hylekoret» ute å sier at Hagen ikke kan trekke seg som vara til Stortinget fordi det er Grunnlovsstridig:

  https://www.nrk.no/norge/carl-i.-hagen-prover-a-trekke-seg-fra-stortinget-1.13789883

  Men samtidig får vi vite:
  ####################

  «Det finnes riktignok et lite antall eksempler på at Stortinget har gitt langvarig permisjon fra vervet som folkevalgt. Det siste av disse er Jens Stoltenberg, som altså fikk innvilget permisjon for å bli NATOs generalsekretær.

  Men også dette er grunnlovsstridig, sier Smith.

  – Men Stortinget har likevel valgt å gjøre det og begrunnelsen har vært at nordmenn skal kunne ivareta viktige internasjonale verv, sier han og legger til:

  – Jeg kan ikke forestille meg Stortinget er med på at et verv i Nobelkomiteen, som er viktig, men ikke av samme karakter, vil gi grunnlag for en slik permisjon.»
  ############################
  JENS ARUP SEIP: OM GRUNNLOVEN
  Med tanke på den vikarierende tilnærmingen til Grunnloven er det fristende å sitere den legendariske historieprofessoren Jens Arup Seip, fra det legendariske foredraget han holdt for Studentersamfunnet på UiO i 1963:

  «17-mai Grunnloven har vært en lapp papir og ikke mer i saker som gjelder – høyt elsket, men et rusk i øyet for alle som ikke har nøyet seg med å tilbe. Man kan si at den norske grunnlov er gjeldende i den utstrekning man tll enhver tid har ønsket at den skulle gjelde.»……….

  I en slik kontekst må man se at PK-eliten synes det er greit at Stoltenberg bryter Grunnloven, men har den dimmentralt motsatte tilnærmingen for Hagen.

 • Astraios

  Hedersmannen Carl I Hagen utsettes for hets og hat fra venstresidens journalister – på en måte som aldri ville blitt tolerert for en kvinnelig politiker.

  Det er en samlet kampanje – fordi han er fra Frp og fordi han er mann.

  De har en dobbeltmoral når de godtar en regel for Jagland, men skråler og skriker når det er hatobjektet Frp og Carl I Hagen som kan komme inn under samme regler som en AP-politiker.

 • Balalaika

  Det blir ihvertfall godt synlig hvilke krefter som er i sving for innplasseringer i viktige posisjoner i samfunnet . Og aldri har vel Nobels fredspris og medlemmene i komiteen hatt mer politisk preg enn nå – takket være Støre og hans klaner.

 • Infowarrior

  Se der ja, men Støre har nok bestemt seg for at Hagen ikke under noen omstendighet skal inn i nobelkomiteen.