“Grønn” logikk

Solcellepanel passer ikke i alle sammenhenger. AP Photo DDP/Sascha Schuermann

De fleste mennesker er innforstått med at gatelys er noe man benytter for å lyse opp omgivelsene når det ellers er mørkt ute. Men nå kan man tvile om dette gjelder mer – i det minste i en tysk by.

Tyske ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) hadde i 2015 et innslag fra byen Gescher i Münsterland der man hadde installert 5 nye sol-drevne gatelykter for 28000 € (over 260000 kr.). Lampene skulle lyse opp ca. 1500 meter gang- og sykkel-sti slik at voksne og barn skulle komme seg trygt til og fra sportsanleggene når det var mørkt.

Men reporteren fra ZDF viser til at det var et lite problem med de soldrevne gatelyktene:

«…det er en klar ulempe med de nye designerlampene: Når det er natt i Münsterland er lampene uheldigvis mørke.»

Innbyggerne i byen ristet på hodene av den feilslåtte investeringen, og kalte prosjektet meningsløst, bortkastet og absurd.

Borgermesteren i Gescher, Thomas Kerkhoff skjønte ikke hvorfor det ble slikt oppstyr. Han forsvarte installasjonen av lampene, og sa til fjernsynet:

«På dette utvendige arealet ønsket vi å tilby våre sykkelryttere, borgere og barn en trygg vei, og dermed er 5 lamper bedre enn ingen lamper.»

Bedre – selv om de ikke fungerte. Det var for lite solskinn om dagene, så akkumulatorene ble ikke ladet nok.

Dette er bare ett av flere eksempel på hva som gjøres etter hvert som den «grønne» galskapen brer om seg.

 

(NB! I videoen hevdes det at det er 9 lamper, men i virkeligheten er det 5).

 

 


Publisert: Nov 22, 2017 @ 9:36 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Steinar Jakobsen

Realist

Latest posts by Steinar Jakobsen (see all)

 • StemmerBlankt

  Man skulle tro det var enkelte minimumskrav til de som skal styre felleskapets midler, som jo ofte er mye mer penger enn de fleste bedrifter opererer med, og som påvirker mange flere enn om en bedrift skulle ha en dårlig leder.
  Alle bedrifter som ansetter noen, selv om det er kaffekokere har minimumskrav som må oppfylles før de ansetter noen.
  Kan det være slik at de som ikke passerer nåløyet i næringslivet søker seg til politikken pga det faktum at det ikke finnes noen kvalifikasjonskrav utover å være likt innad i eget parti for å gjøre en godt betalt karriere?

 • Tor Anders Engen

  Vi hører at det skal redusere dødsfall i trafikken, at målet er å ha ingen døde. Men man kan se i Norge at kommuner slår av vei belysning, for å være grønn. Det strør mindre for å være grønn, lager dårlig vei med feil dosering som følge at folk dør, kun for å være grønn. Biler har ikke lysende baklys, for å være grønn.

  For meg er det å være grønn enten noe man vil tjene penger på, eller at noen vil bruke mindre penger på.

  Min betraktning av hvordan politikere og byråkrater tenker er å “bevare” miljøet er dem villig til å gå over lik.

  • Reidar S

   Tror du har litt feil forestilling om det å være “grønn” Alle tegn tyder på at betydningen som i grønnskolling er den korrekte

 • Henning Nielsen

  Dette er ikke noe problem. Det er bare å vedta på neste klimakonferanse at solen skal skinne om natten i Münsterland.