OSLO 20171113. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) Terje Breivik (V) Nikolai Astrup (H) og Helge André Njåstad (Frp) hadde mandag forhandlingsmøte om budsjettet i statsrådssalen på Stortinget Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De fire borgerlige partiene kom ikke til enighet om en budsjettavtale etter langvarige samtaler natt til onsdag. Nye møter er varslet onsdag formiddag.

Klokka var blitt nesten 4.30 før de finanspolitiske talsmennene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF ga seg. Da hadde de sittet i møte siden klokka 23.15, kun avbrutt av noen få pauser.

Høyres Nikolai Astrup opplyste at partene ikke er kommet til enighet og skal møtes igjen senere.

– Vi har kommet et godt stykke på vei, men det er fortsatt et par små avklaringer som gjenstår. De behøver ikke å være så veldig vanskelige, men det er klart at det er noe som gjenstår og som ikke kan løses helt før resten av Norge våkner, sa Astrup.

Avklaringer

Han hadde på forhånd varslet at det kunne bli en lang natt, ettersom det var noen ting som gjensto. I en pause underveis sa Astrup at en sluttstrek for avtalen uansett må forankres i partigruppene.

På spørsmål om det kun gjenstår avklaringer fra regjeringens side, eller om det også trengs fra Venstre og KrF, svarte Astrup at «ingenting er klart før alt er klart. Det gjelder for alle fire partier».

Vanskelige saker

Blant sakene som diskuteres, er innføringen av en lærernorm. I sitt alternative budsjett har KrF satt av 350 millioner kroner til innføring av en lærernorm i 2018. Andre spørsmål som skaper besvær i budsjettinnspurten, er knyttet til den såkalte maskinskatten samt krav om forbedringer i den nye modellen for pleiepenger til foreldre med alvorlig syke barn.

KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad er enig med Astrup i at partene nok nærmer seg en enighet.

– Men det er fortsatt ting som henger, som vi har behov for å drøfte i morgen tidlig, sa Ropstad.

Han ønsket ikke å si noe om hvilke saker som gjenstår før neste møte. Med et så stort budsjett, er det viktig at helheten blir god for alle, sa Ropstad.

Før møtet sa Ropstad at han ikke har endelig fullmakt og dermed måtte gå til stortingsgruppa før en avtale kunne godkjennes. Han møter gruppa onsdag.

– Nærme for Venstre

Venstres Terje Breivik sa tidligere tirsdag kveld til TV 2 at selv om han verken kan eller vil kommentere hva som ligger på bordet, så nærmet det seg en løsning for Venstres del.

– Regjeringen har kommet oss i møte på mange viktige ting, sa Breivik.

Formelt er ikke budsjettsamtalene løftet opp til partiledere og parlamentariske ledere. Partene hadde opprinnelig gitt seg selv frist til klokka 18 mandag til å komme til enighet, men den formelle fristen er ikke før klokka 10 onsdag.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling 30. november, en frist som for øvrig ble utsatt med en uke allerede før forhandlingene startet.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]