Lebanese Prime Minister Saad Hariri, center, arrives to attend a military parade to mark the 74th anniversary of Lebanon's independence from France in downtown Beirut, Lebanon, Wednesday, Nov. 22, 2017. Hours after returning to the country following a nearly three week puzzling absence, Lebanon's Prime Minister Saad Hariri participated in Independence Day celebrations Wednesday, his first official appearance since he suddenly announced his resignation from abroad, stunning the country. (AP Photo/Hussein Malla)
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Saad Hariri utsetter sin avgang som Libanons statsminister etter at landets president ba ham revurdere beslutningen.

Under et besøk i Saudi-Arabia 4. november kunngjorde Hariri overraskende at han ville trekke seg som statsminister. Tirsdag kveld vendte han tilbake til Libanon.

– Oppsigelsen er satt på vent mens samtaler pågår, sa Hariri i det som omtales som overraskende forsonende uttalelser fra presidentpalasset i Beirut onsdag.

Hariri la til at han vil sette Libanons interesser først, og at han ser fram til et «reelt partnerskap» med president Michel Aoun.

Presidenten krevde at Hariri måtte komme hjem igjen for at han skulle kunne godta at han går av som statsminister.

Krigsfrykt

Det har gått to og en halv uke siden Hariri under et besøk i Riyadh kom med sjokkmeldingen om at han går av som statsminister, noe som skapte stor uro i Libanon og regionen for øvrig. Mange har fryktet at Libanon skulle bli åsted for en stedfortrederkrig mellom Iran og Saudi-Arabia.

Flere libanesiske politikere har ment at Hariri ble holdt fanget i Saudi-Arabia, noe han selv har avvist. I helgen besøkte han Frankrike, før han tirsdag reiste til Kairo.

I avskjedstalen som ble kringkastet på saudiarabisk fjernsyn, sa Hariri at han hadde mottatt drapstrusler, og han anklaget Saudi-Arabias erkerival Iran for å bruke den libanesiske Hizbollah-militsen til å destabilisere Libanon.

Beredskap

Mandag hevdet president Aoun og den mektige libanesiske Hizbollah-militsens leder Hassan Nasrallah at Libanon fortsatt står overfor trusler fra Israel. Nasrallah sa at den iranskstøttede sjiamuslimske militsen er Libanons viktigste forsvar mot Israel.

Dagen etter ba Libanons forsvarssjef Joseph Aoun soldater utstasjonert langs grensen mot Israel være «i full beredskap» mot trusler fra nabolandet Israel, skriver den israelske avisa Haaretz. Han viste blant annet til oppsiktsvekkende uttalelser forrige uke fra Israels forsvarssjef, som sa at landet er forberedt på å samarbeide med Saudi-Arabia i møte med Irans påståtte planer om å kontrollere Midtøsten.

Bombeangrep

Det første Hariri gjorde etter hjemkomsten tirsdag, var å besøke graven til sin far Rafik Hariri, som ble drept da bilen han satt i ble rammet av en kraftig bombe i februar 2005.

Flere Hizbollah-medlemmer anklages for å stå bak, men den sjiamuslimske bevegelsen nekter for å ha vært involvert.

NTB-AP-AFP

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]