Ratko Mladic dømt til livstid for folkemord i Srebrenica og andre krigsforbrytelser

Ratko Mladic ga tommelen opp da han ankom rettslokalet onsdag formiddag. Foto: AP / NTB scanpix

Domsavsigelsen kom to timer etter at opplesingen av dommen startet. Mladic var selv ikke i salen da han fikk livstidsdommen, fordi han kort tid i forveien ble kastet ut av rettssalen.

Mladic er kjent skyldig på ti av elleve tiltalepunkter, blant dem folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, under Bosnia-krigen mellom 1992 og 1995.

Dommer Alphons Orie sa under opplesingen av dommen at Mladic er skyldig i å ha ledet den bosnisk-serbiske styrken som var ansvarlig for Srebrenica-massakren og den tre år lange beleiringen av Sarajevo.

Kastet ut

74 år gamle Mladic viste tommelen opp for fotografene da han ankom krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY) onsdag formiddag.

Opplesingen av den omfattende tiltalen og dommen startet klokken 10. Om lag 40 minutter senere ba Mladic om pause. I pausen ble han av helsepersonell diagnostisert med høyt blodtrykk. Det ble foretatt tre målinger, opplyste forsvaret etter å ha kommet tilbake til rettssalen.

Forsvaret ba deretter om at Orie måtte stanse opplesing av resten av dommen og hoppe direkte til domsavsigelsen. Orie valgte å avvise kravet. Mladic reiste seg og begynte å rope i protest, og ble kastet ut av salen av to vakter.

Deretter besluttet dommeren å fortsette opplesingen mens Mladic måtte se på via video fra et annet rom.

«Slakteren fra Bosnia»

Orie ga under opplesingen en rekke eksempler på grusomheter som ble begått da Mladic var hærsjef.

For eksempel ble en gruppe muslimske bosniske menn tvunget til å hoppe i elven én etter én, hvorpå de ble beskutt. Bare én av mennene skal ha overlevd.

Et annet eksempel dommeren leste opp, gjaldt en fangetransport der 32 døde av kvelning i sterk varme. De hadde ikke fått vann, og noen av dem var blitt tvunget til å spise salt før reisen.

Dommeren ga også eksempler på rutinemessige massevoldtekter av kvinner og barn.

Srebrenica-massakren

På Mladics rulleblad står blant annet Srebrenica-massakren. Anslagsvis 8.000 muslimske gutter og menn ble massakrert av bosnisk-serbiske soldater i Srebrenica mellom 11. og 19. juli 1995. Dette er regnet som den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig.

Både ICTY og Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag har tidligere fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord.

Mladic var den kanskje mest kjente militærlederen under den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics styre. Mladic ble filmet da han var i gang med forberedelser til det som skulle bli massakren på de 8.000 muslimene.

(©NTB)


Publisert: nov 22, 2017 @ 4:46 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Tor Anders Engen

  Når skal vi se andre massemordere bli straffet? Slik som Blair og Bush? Men også onde mennesker som nazi-kollaboratør George Soros som har ødelagt land etter land med sin ondskap.

 • DrD .

  Islam bryter med menneskerettighetene, men FN og politikere er for veike og feige til å ta tak i problemet.
  Koranen befaler muslimer å drepe, underlegge seg, eller ta som slaver alle som ikke er muslimer!
  9:29—Fight those who believe not in Allah nor the Last Day, nor hold
  that forbidden which hath been forbidden by Allah and His Messenger, nor
  acknowledge the Religion of Truth, from among the People of the Book,
  until they pay the Jizyah with willing submission, and feel themselves
  subdued.

  • Karl Bedding

   Hva har dette med dommen mot Mladic å gjøre?

   • Gangerolf Vandreren

    Det viser at for mange i Øst, så er han en helt. Og som ikke anerkjenner dommen.

 • PunkFan#1

  Hvorfor er det ingen som nevner at rundt 4-5000 av de antatte ofrene skal ha deltatt i valg senere, og at en betydelig del også var døde før massakren fant sted? Hvorfor er det ingen som nevner at ca. 20 serbiske landsbyer rundt Srebrenica ble fullstendig ødelagt og 3500 serbiske sivile ble drept av Naser Oric og hans styrker? Hvorfor er det ingen som nevner serberne som ble kastet ut av den bosnisk-muslimske og kroatiske delen av Bosnia? Eller de 280 000 serberne som ble kastet ut av Kroatia under operasjonene Bljesak og Oluja (storm)? Som er den største etniske rensningen etter andre verdenskrig… Hva med de 250 000 serberne som ble kastet ut av Kosovo etter krigen der, og ikke å nevne alle som ble meldt forsvunnet. Denne kommentaren er ikke ment for å hvitevaske eller svartmale noen, da alle sider gjorde sitt i krigen i Jugoslavia, men hvorfor er det kun én side som har fått all skyld? Hvorfor er det slik at de eneste som har tjent på krigen er bank og finanseliten i vestlige land, som kjøpte opp både fabrikker og statlige verdiobjekter til priser langt under markedspris etter krigen? I Jugoslavia ble folkene manipulert til å krige mot hverandre mens de virkelige forbryterne den dag i dag styrer den offentlige opinion gjennom massemedier og politisk manipulering. Hvis folk lurer på hvorfor forsoningen er langt unna i det tidligere Jugoslavia er det kanskje lurt å se flere sider av saken og se bevis fra begge sider? I tillegg må folk være skeptiske hver gang media går massivt inn og støtter kun én side i en konflikt, uansett om dette er Jugoslavia, Ukraina, Syria osv.

  • Karl Bedding

   Her kommer du med en haug mildest talt oppsiktsvekkende påstander. Dersom du har dokumentasjon for dem, burde du faktisk skrive en sak for Resett og evt. andre medier som er villig til å publisere. Ellers er påstanden om at «media går massivt inn og støtter kun én side i en konflikt» fullstendig urimelig ettersom det her kun refereres til dommen.