Støre til LO: – Også dere sviktet

Leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre talte til sine venner i fagbevegelsen på Gol. – Venner kan være ærlige med hverandre, ingen av oss gjorde en god nok jobb, fastslo Støre til delegatene på LO Stats kartellkonferanse. Her under en tale til Fagforbundets landsmøte tidligere i høst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener også LO må gå i seg selv etter valgnederlaget. Fremover skal Ap snakke mer om det folk er opptatt av – særlig innvandring.

– Jeg tok valgnederlaget tungt. Veldig tungt, fortalte en personlig Ap-leder Jonas Gahr Støre, da han onsdag ankom snødekte Gol og den tradisjonsrike kartellkonferansen til LO Stat for å fortelle om valgnederlaget og veien videre.

– Som nære venner kan vi være dønn ærlige med hverandre og si det som det er: Vi som parti leverte ikke. Men jeg vil si: Fagbevegelsen leverte heller ikke, sa Støre fra talerstolen.

– Vi sto sammen om deler av valgkampen, men en for stor andel av LOs medlemmer stemte ikke på oss, påpekte Ap-lederen.

Støre ba fagbevegelsen gjøre en bedre jobb med å få flere vanlige arbeidsfolk opp og fram i politikken, og stilte spørsmål om det fagligpolitiske samarbeidet mellom Ap og fagbevegelsen har blitt en sovepute.

– En sovepute, hvor vi håper at disse kanalene er tilstrekkelige, men hvor alle erfaringene til medlemmene deres ikke helt finner sin plass i partiet og får formet politikken, sier Støre.

Jakter på vanlige arbeidsfolk

Han pekte på at partiledelsen stadig får høre at det er for få vanlige arbeidsfolk i partiet, særlig i toppen, og at folk på jobb ikke kjenner seg igjen i partiets saker eller i språket som brukes.

– Jeg tar det alvorlig. Vanlig arbeidsfolk skal ikke bare være representert, de skal også representere. Det er partiets ansvar hvem som skal stå på listene når vi nominerer, men det er også deres ansvar, understreket Støre, og la til:

– Dere må finne dem, bygge dem opp, gi dem tillit og støtte dem til å engasjere seg politisk. Dere må minne dem på at demokratiet trenger det, og at politikken vår bare blir bra hvis de ikke er med.

Vi snakke mer om innvandring

Om veien videre etter valgnederlaget, erkjente Støre at han og partiet foreløpig ikke har alle svarene på hvor veien skal gå. Men en ting er klart, sa Støre:

– Ap skal snakke mer om det folk snakker om, som innvandring og integrering.

– Vi skal på eget initiativ ta opp utfordringene på innvandringsområdet. Som frykten mange føler for at vi kan miste kontrollen med innvandringen, som vi gjorde i 2015. Som den sosiale kontrollen i en del etniske miljøer, og om at det i enkelte innvandrermiljøer er altfor få som jobber, eller for mange unge som risikerer å falle utenfor og bli kriminelle, uttalte Støre.

Ap-lederen avviste anklagene fra enkelte hold om at Ap har funnet på en streng innvandringspolitikk fordi partiet er redde for Frp.

– Vi har ikke funnet det på. Vi har stått for det lenge, sa Støre, og minnet om at tidligere Ap-leder Trygve Brattli innførte innvandringsstopp på 1970-tallet, og at Stoltenberg-regjeringen strammet betydelig inn politikken på 2000-tallet.

Samtidig har vi kanskje vært redd for å bli dratt over på Frps banehalvdel, vedgikk Støre.

– Vi må ha tro på at vi kan ta debatten på våre premisser, for selvsagt skal dette være på vår dagsorden. Mange folk er opptatt av det. Og de ønsker å høre politikerne sine snakke om det. I perioder har de nesten bare hørt Sylvi Listhaug. Det går ikke lenger, fastslo Støre.

– Må beholde selvtilliten

Om hvilke saker partiet skal satse på videre, sa Støre at det er viktig at partiet har selvtillit nok til å fremdeles tro partiets kjernesaker og verdier, til tross for et sviende nederlag.

Han pekte på økte forskjeller mellom folk og en fallende andel i jobb, samt flere eldre og klimagassutslipp som skal raskt og mye ned, som de fire største utfordringene for Norge.

– Derfor er de fire viktigste sakene for Arbeiderpartiet, sa Støre.

(©NTB)


Publisert: nov 22, 2017 @ 4:53 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Loke Sølvgård

  Sier «for lite, for sent» deg noe mr. Støre? Vi andre er for det meste ferdig med å diskutere innvandring, og den diskusjonen tåler uansett ikke 4 år til. Vi krever handling – NÅ!

 • Peter Johan Olavsen

  Så når DU er klar over at dere gjorde en dårlig jobb før valget, hvorfor fortsetter dere da med det? Men for all del, bare fortsett å gjør en dårlig jobb, jeg håper dere totalt dør ut slik at dere ikke klarer og fortsette og ødelegge dette landet. LO må gjerne dø ut i samme slengen.

 • bitten

  Støre er ikke sann som skylder på LO for dette elendige valget til AP også , som har sponset valgkampen til AP og Støre men opp mot 10 millioner kr , som ble belastet LO medlemmer
  sin konto .
  Hadde Støre ikke vært så opptatt med henge ut Listhaug for harde livet under valgkampen ,
  som gikk til valg på kraftige skatteskjerpelser er ikke akkurat noe sjakk – trekk akkurat.
  Så tror jeg at at AP Støre og toppene på dette AP elite partiet med Giske må gå i seg
  selv snart , at folk har fått mer en nok av venstresidens sosialist partier med AP .
  Når man ser hvor arrogante , selvgode , dobbeltmoral dette partiet har , som motsier
  seg selv så til det grader hele tiden med Støre i spiss .
  Folk er rett og slett mettet , som har fått mer en nok av APs politikk .
  Og når man ser hvor ond AP Støre er mot Hagen når det gjelder den nobel saken ,
  gjør det saken ikke noe bedre når det gjelder dette AP partiet der .

  Nå skal Støre snakke om innvandringspolitikken som er viktig hos befolkningen ,
  troverdigheten hos dette arrogante AP partiet i noen saker er lik null for meg .
  Som kryper for SV for harde livet i den afghaner saken med ekstremt svik mot landet ,
  så AP som parti med Støre som leder har jeg fått mer en nok av for godt .

 • Astraios

  Arbeiderpartiet – partiet uten arbeidsfolk med skitt under neglene…..

 • Ten4

  Blabla..svikte meg her og svikte meg der.

  «– Vi sto sammen om deler av valgkampen, men en for stor andel av LOs medlemmer stemte ikke på oss, påpekte Ap-lederen.»

  Hva skal gjøres? Tvinge medlemmene til å stemme på politikk folk ikke vil ha?
  Tvinge arbeidere til å stemme på aristokraten Støre, som med glede samarbeider med kommunister og totalitære partier til venstre for seg?

 • Morrison

  På grunn av oljepengene så er det en treghet i det norske politiske landskapet som gjør at europeiske strømninger ikke når oss helt på samme måte og på samme tid som det gjør i resten av Europa.

  Men det er helt tydelig for alle at klokkene ringer for Arbeiderpartiet…

 • Tor Dahl

  Støre og Ap hater Listhaug og korset hennes!

  Hatet har forblindet deres politiske gangsyn.

  Kanskje de bør bytte ut hatet med kjærlighet?

 • oliver

  Her smisker Støre skamløst og prøver å fremstå som om AP og arbeiderbevegelsen står for nøyaktig de samme verdier. Arbeidsfolk skal inn i politikken for å legitimere dette, men det blir nok bare så lenge de ikke forsøker å stake ut sin egen politikk.
  Om Støre tør å snakke så åpent om innvandring og integrering får vi nå se etterhvert, men EU/EØS tør han fortsatt ikke snakke om, og det er han nødt til hvis hans frieri til arbeidsfolk skal bære frukter.

  • BarePer

   Snakke ÅPENT??? Støre????? Nei, nå står ikke verden til påske. Det spørs om den står til jul engang.

   • oliver

    he-he, jeg tviler jeg også…

 • Ola Nordmann

  Problemet til arbeiderpartiet er politikken og personene som er med i partiet. han, avgifts-mani i auf virker jo rett og slett anti-norsk…

 • Mixed Bag

  Speilbilde av Hillary Clinton, alltid andres feil.

 • enell

  «– Vi må ha tro på at vi kan ta debatten på våre premisser, for selvsagt skal dette være på vår dagsorden. Mange folk er opptatt av det. Og de ønsker å høre politikerne sine snakke om det. I perioder har de nesten bare hørt Sylvi Listhaug. Det går ikke lenger, fastslo Støre.»

  Her har vi det igjen, svart på hvitt. Målsetningen er at AP skal vinne frem, på bekostning av andre partier, særlig FrP og deres statsråd Sylvi. Det er hovedmålet!

  Når Støre vedgår at AP har vært for redde for å fronte en streng migrasjonspolitikk, fordi partiet da beveger seg inn på FrPs’ banehalvdel, hva med da rett og slett å støtte den migrasjonspolitikken som er best for landet? Det vil si Sylvi Listhaug.