(FILES) This file photo taken on July 18, 2016 shows Turkish cleric and opponent to the Erdogan regime Fethullah Gülen looking on at his residence in Saylorsburg, Pennsylvania. US-based preacher Fethullah Gulen has condemned Turkey's judicial system after a court issued an arrest warrant which accuses him of ordering last month's bid to topple President Recep Tayyip Erdogan. "It is well-documented that the Turkish court system is without judicial independence, so this warrant is yet another example of President Erdogan's drive for authoritarianism and away from democracy," he said in a statement late on August 4, 2016. / AFP PHOTO / Thomas URBAIN / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ZAMAN DAILY / SELAHATTIN SEVI"" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
annonse

Under øvelsen på Jåttå i Stavanger ble både president Recep Tayyip Erdogan og Tyrias landsfader Mustafa Kemal Atatürk framstilt som fiender i meldinger i et internt nettverk.

annonse

Både Norge og NATO har gjentatte ganger beklaget hendelsen overfor NATO-landet Tyrkia. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har forklart at det var en innleid sivilist som hadde skylden for tabben.

annonse

Tyrkias visestatsminister Hakan Cavusoglu mener imidlertid at det må være et større motiv bak hendelsen. Han retter pekefingeren mot tilhengere av den omstridte tyrkiske predikanten Fethullah Gülen.

– Taktikk

– Vi oppfatter disse holdningene og denne typen ting i hovedsak som taktikken til medlemmer av FETÖ, sa Cavusoglu onsdag, ifølge avisaHurriyet.

annonse
annonse

Tyrkiske myndigheter beskylder Gülen for å ha stått bak det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i fjor, og hevder han står i spissen for et «terrornettverk» de kaller FETÖ.

Påstanden om at Gülen-tilhengere hadde noe å gjøre med hendelsen i Stavanger, er ikke bekreftet av andre kilder. Forsvarsdepartementet i Norge har opplyst at det var en norsk sivilist som hadde skylden for tabben.

Disiplinære tiltak

En gransking av saken er igangsatt, og Stoltenberg har personlig forsikret Erdogan om at disiplinære tiltak er iverksatt mot sivilisten.

I et scenario under NATO-øvelsen ble et bilde av en statue av Atatürk brukt til å framstille en fiende, ifølge det tyrkiske utenriksdepartementet. En meldingskonto med Erdogans navn skal angivelig ha blitt brukt til å framstille en kollaboratør som samarbeidet med «lederen for en fiendtlig stat».

NTB-AFP-AP

(©NTB)

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.