Avtale åpner for at rohingyaer kan komme tilbake til Myanmar

Myanmars leder Aung San Suu Kyi satt torsdag i samtaler med utenriksminister Abul Hassan Mahmood fra Bangladesh. Foto: AP / NTB scanpix

Flere uker med forberedende arbeid ligger til grunn for enigheten som kom på plass torsdag i Myanmars hovedstad Naypidaw. De siste samtalene ble gjennomført tidligere samme dag av Myanmars de facto-leder Aung San Suu Kyi og utenriksminister Abdul Hassan Mahmood Ali fra Bangladesh.

– Dette er et innledende skritt. De kommer til å hente tilbake rohingyaene. Nå må vi ta fatt på arbeidet, sier Ali.

Myint Kyaing, minister for arbeids-, innvandrings- og befolkningsdepartementet i Myanmar, bekrefter at flyktninger skal få komme tilbake.

– Myanmar og Bangladesh har undertegnet en intensjonsavtale. Vi er klar til å hente dem tilbake så fort som mulig etter å ha mottatt skjemaer fra Bangladesh, sier Kyaing til AFP.

Det skal foreligge en betingelse i avtalen om at flyktningene må fylle ut skjemaer med personlige opplysninger som myndighetene i Myanmar deretter skal behandle, før returene kan starte.

Pavebesøk

Returene kan starte om to måneder, opplyser myndighetene i Bangladesh.

Så langt foreligger ingen ytterligere detaljer om avtalens innhold, men den kom på plass bare få dager før pave Frans drar til Bangladesh og Myanmar. Det har vært antydet at paven vil legge press på Myanmar for å få myndighetene til å godta at rohingyaene kan komme tilbake til landet.

De to landene undertegnet torsdag også en annen avtale, som fastsetter at elva Naf skal utgjøre grensen mellom Bangladesh og Myanmar, opplyser det myanmarske utenriksdepartementet på sin Facebook-side.

Etnisk rensing

Onsdag besluttet USA å stanse alle reiser for amerikanske tjenestemenn til delstaten Rakhine i Myanmar, i frykt for protester. Begrunnelsen er at USA mener det er bevis for etnisk rensing av rohingyaene.

Utenriksminister Rex Tillerson anklager sikkerhetsstyrkene i Myanmar for å stå bak forferdelige overgrep på den statsløse minoriteten.

1 million rohingyaer

Siden august har over 620.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar, i hovedsak fra delstaten Rakhine, til Bangladesh. Krisen brøt ut 25. august da rohingya-opprørere gikk til angrep på politi i Rakhine. Myanmar satte inn hæren. Flyktninger har fortalt om marerittaktige scener der soldater og buddhist-gjenger har drept muslimer og satt fyr på hele landsbyer.

FN og USA anklager Myanmar for etnisk rensing, og FN anklager regjeringshæren for å ha stått bak utenomrettslige henrettelser og massevoldtekter.

NTB-AFP-DPA

(©NTB)


Publisert: nov 23, 2017 @ 1:22 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

  • Lur Ing

    Muslimer skaper problemer over alt.

  • wiwaro

    Bangla Desh ble altså opprettet for å være hjemland for muslimer som ikke passet i India. Dagens problem gir inntrykk av at FN og globalt diplomati og vestlige politikere forfølger konflikten på feil premisser, hvorfor skal ikke Bangla Desh ta en muslimsk minoritet som passer best i et muslimsk land, nettopp fordi muslimer etter sin sosiale egenart ikke passer inn i andre typer samfunn og aller minst de såkalte flerkulturelle.
    Folkeforbundet hadde en bedre praksis på 20-tallet, da Frithjof Nansen utførte svære prosjekter for å forhindre krig, forfølgelse og massakrer, ved å flytte 1,5 mill muslimer og grekere hver sin vei over Egeerhavet. Innsatsen for å sikre grensene da det ottomanske imperium gikk opp i liminga, var på mange måter brilliant og har vist seg å holde nesten til våre dager, men utfordres nå av dagens konflikter, særlig i Syria og dels i Irak, men uten at dagens hjelpeinstanser og diplomatiet har noen gode handlingsmønstre og løsninger å tilby.
    At konflikten i Myanmar ble framprovosert at tilbakevendte islamister fra Saudi Arabia mens tyrkiske soldater passerte over grensa, blir ikke omtalt i vestlige medier.