In this photo provided by Sea-Watch, migrants from a sinking inflatable dinghy try to board a Libyan coast guard ship during a rescue operation at sea in international waters off the coast of Libya on Monday, Nov. 6, 2017. Five migrants have died as a German nonprofit organization, Sea-Watch, and the Libyan coast guard tried to rescue them from their foundering boat in the Mediterranean, with each side blaming the other for the mishap. (Lisa Hoffmann/Sea-Watch via AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Antallet flyktninger og migranter som har nådd Italia via Libya, har falt kraftig siden EU inngikk en omstridt avtale med libyske myndigheter, opplyser FN.

Tallene fra FNs høykommissær for flyktninger viser samtidig at flere tar sjøveien over Middelhavet til Spania og Hellas.

EU har fått kritikk for å hjelpe libyske myndigheter med å hindre flyktninger og migranter i å forsøke å krysse Middelhavet og sende dem tilbake til interneringsleirer. EUs politikk ble kalt umenneskelig av FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra’ad al-Hussein tidligere denne måneden.

21.666 mennesker

Den nye rapporten fra FN viser imidlertid at avtalen ser ut til å nå målet med å dempe migrantstrømmen til Italia.

–I løpet av de siste tre månedene har 21.666 flyktninger og migranter krysset havet til Italia, det laveste antallet i denne perioden de siste fire årene, heter det i rapporten.

FN merker seg at migrasjonsrutene isteden nå har blitt mer varierte, og at stadig flere tar sjøveien til Hellas.

Over 4.800 flyktninger og migranter ankom Hellas i løpet av september, noe som er det høyeste antallet i løpet av en enkelt måned siden mars 2016. Flesteparten av dem var fra Syria, Irak og Afghanistan, og over to tredeler var kvinner og barn.

Nesten 3.000 døde

Også Spania har sett en dramatisk økning i antallet båtflyktninger i tredje kvartal. 7.700 mennesker ankom mellom juli og september, nær dobbelt så mange som i samme periode i fjor.

FN understreker at reisen til Europa fortsatt er livsfarlig.

– Per 20. november er nærmere 3.000 mennesker antatt omkommet eller savnet på sjøen, mens ytterligere 57 har omkommet via landrutene i Europa eller ved grensa til Europa i 2017. Sannsynligvis er de reelle tallene enda høyere, sier UNHCRs Europa-direktør Pascale Moreau.

NTB-AFP
(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]