FN: Færre migranter har kommet fra Libya etter EU-avtale

En gruppe mennesker forsøker å komme seg om bord i et skip fra den libyske kystvakten etter at gummibåten deres sank utenfor Libyas kyst tidligere denne måneden. Ifølge nye FN-tall benytter færre sjøruta via Libya til å nå Europa og Italia etter at EU begynte å samarbeide med libyske myndigheter. Foto: AP / NTB scanpix.

Antallet flyktninger og migranter som har nådd Italia via Libya, har falt kraftig siden EU inngikk en omstridt avtale med libyske myndigheter, opplyser FN.

Tallene fra FNs høykommissær for flyktninger viser samtidig at flere tar sjøveien over Middelhavet til Spania og Hellas.

EU har fått kritikk for å hjelpe libyske myndigheter med å hindre flyktninger og migranter i å forsøke å krysse Middelhavet og sende dem tilbake til interneringsleirer. EUs politikk ble kalt umenneskelig av FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra’ad al-Hussein tidligere denne måneden.

21.666 mennesker

Den nye rapporten fra FN viser imidlertid at avtalen ser ut til å nå målet med å dempe migrantstrømmen til Italia.

–I løpet av de siste tre månedene har 21.666 flyktninger og migranter krysset havet til Italia, det laveste antallet i denne perioden de siste fire årene, heter det i rapporten.

FN merker seg at migrasjonsrutene isteden nå har blitt mer varierte, og at stadig flere tar sjøveien til Hellas.

Over 4.800 flyktninger og migranter ankom Hellas i løpet av september, noe som er det høyeste antallet i løpet av en enkelt måned siden mars 2016. Flesteparten av dem var fra Syria, Irak og Afghanistan, og over to tredeler var kvinner og barn.

Nesten 3.000 døde

Også Spania har sett en dramatisk økning i antallet båtflyktninger i tredje kvartal. 7.700 mennesker ankom mellom juli og september, nær dobbelt så mange som i samme periode i fjor.

FN understreker at reisen til Europa fortsatt er livsfarlig.

– Per 20. november er nærmere 3.000 mennesker antatt omkommet eller savnet på sjøen, mens ytterligere 57 har omkommet via landrutene i Europa eller ved grensa til Europa i 2017. Sannsynligvis er de reelle tallene enda høyere, sier UNHCRs Europa-direktør Pascale Moreau.

NTB-AFP
(©NTB)


Publisert: nov 24, 2017 @ 11:03 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Peter Johan Olavsen

  Dette må da være såkalte ikke «fair» syriere.

 • bitten

  Dette var svært gledelige nyheter , men jeg er ikke helt 100 % fornøyd med den tilstanden ,
  før migrant – trafikken til Europas havner over Middelhavet har fullstendig stoppet opp .

  • Furusk

   Enig og uansett så sniker de seg inn i Italia. Forstår ikke at det aksepteres og at de ikke bare blir sendt omgående tilbake. Prøver verden å akseptere slikt så går vi mot eller er i lovløse tilstander. Har der rent mel i posen er det bare å ta med passet til nærmeste Europeiske ambasade og søke asyl. Gjør de ikke det har de ikke flyktningebehov og da er løpet kjørt. Det er bare å returnere dem omgående.

  • W.Kirkehøyden

   Nå burde Jens og NATO moblisere på lang sikt, og forsvare alle våre grenser (til sjøs og lands) mot denne og en hver invasjon.

   • bitten

    JA det hjelper ikke hva vi vil angående immigrant – trafikken over
    Middelhavet ,så lenge ingen politikereliter i hele Europa vil legge
    ned asyltrafikken for fult .

 • Jon H

  NGO-skip har drevet en systematisk virksomhet med å hente migranter så og si fra fjæresteinene i Libya.

  Grafikken under viser hvordan skipene gikk stadig nærmere i perioden 2014 -> 2016. Skipene har også gått inn fra internasjonalt farvann og langt inn i Libyas territorialfarvann… så og si og omtrent bokstavelig talt til fjæresteinene.

  Dette må vel i prinsippet kalles for organisert menneskesmugling og per definisjon være ulovlig? Det er forsåvidt dokumentert at flere NGO-skip har samarbeidet systematisk med kyniske menneskesmuglere i Libya.

  Altså en kobling mellom kriminelle nettverk, organisert kriminalitet og NGOer og den svært lukrative og stadig voksende big business asylindustrien med alle sine tentakler i Europa.

  Alle som har orientert seg vet at nesten ingen av migrantene som ankommer Europa over Middelhavet er flyktninger med beskyttelsesbehov. Dette dreier seg i all hovedsak om økonomiske migranter, som ikke har noen rett til å komme til Europa og som ikke har noe beskyttelsesbehov. Dette er godt dokumentert og dokumentasjonen ble også fremlagt på EUs toppmøte i juni i år – så EU-topper og -byråkrater vet utmerket godt om dette.

  Det gjenstår å se hva EU faktisk vil gjøre med situasjonen. EU-topper og -byråkrater har fakta om hva dette dreier seg om. Vil de likevel la den ulovlige strømmen av økonomiske migranter fra Afrika bare fortsette? I så fall – hvorfor? Er det Soros og tentakler fra hans div. utallige innvandringsliberale og -støttende NGO-virksomheter i Europa som har et grep om EUs ledere og byråkrati?

  https://uploads.disquscdn.com/images/2ad10f2561b20521a4672418ec31b27625e0f58ef0004de4d12b11daf6d8c926.jpg

 • Breidablikk

  Færre migranter fra Libya – fordi de blir solgt på slavemarkedet? Man begynner jo å ane rekkevidden og effekten av «det gode Norges» aksjon i Libya…

  http://www.zerohedge.com/news/2017-11-23/libyan-slave-markets-create-diplomatic-storm-africa-un-security-council-meet