IDFs stabssjef Gadi Eizenkot. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ
Del saken
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  

I et søndagsintervju med den israelske hæren (IDF) sin radiostasjon, innrømmet den israelske energiministeren Yuvals Steinitz at Israel har hemmelige kontakter med flere arabiske land, inkludert Saudi-Arabia. Dette fremkommer i en artikkel av det israelske telegrambyrået Jewish News Service, gjengitt av organisasjonen United With Israel. Steinitz er medlem av det israelske sikkerhetskabinettet, som blant annet består av enkelte regjeringsmedlemmer og lederne i de hemmelige tjenestene.

Spurt om hvorfor Israel har holdt sine bånd med Saudi-Arabia hemmelige, svarer han: “Vi har bånd som faktisk er delvis skjult med mange muslimske og arabiske land, og vanligvis er vi den parten som ikke skammer oss. Det er den andre siden som er interessert i å holde stille om båndene. For oss er det vanligvis ikke noe problem, men vi respekterer de andres ønske når bånd utvikler seg, enten det er med Saudi-Arabia eller med andre arabiske land eller andre muslimske land, og det er mye mer, men vi holder det hemmelig.”

I et uvanlig trekk i forrige uke bidro Israel med et utkast til resolusjon mot Syria som ble sendt av Saudi-Arabia til FNs menneskerettighetsråd. Israels støtte til den saudiske resolusjonen kom en uke etter at det israelske utenriksdepartementet opplyste at dets utsendinger skulle starte en global diplomatisk kampanje mot Iran og den libanesiske terrorgruppen Hizbollah, og til støtte for Saudi-Arabia og dets allierte, skriver telegrambyrået.

Steinitz erklæring kommer dessuten bare dager etter at IDFs stabssjef Gadi Eizenkot fortalte at Israel er villig til å dele etterretningsopplysninger med Saudi-Arabia, et land som deler Israels bekymringer over Iran.

– Det er mange felles interesser mellom oss og Saudi-Arabia, sa Eizenkot ifølge JNS. Under den amerikanske presidenten Donald Trump er det en mulighet til å danne en ny internasjonal allianse i regionen. Vi må gjennomføre en omfattende strategisk plan for å stoppe den iranske trusselen, sa Eizenkot.

Israels forbindelser med Saudi-Arabia har utviklet seg over tid. For flere år siden kom det frem i israelske medier, bekreftet i en bok om Mossad, at den tidligere, nå avdøde, Mossad-sjefen, Meir Dagan, skal ha vært på hemmelig besøk i det arabiske landet for å drøfte et mulig israelsk angrep på Irans atomvåpenanlegg. Det var på et tidspunkt da Israel hadde bedt Georg Bush om tillatelse til å fly over Irak, noe Bush satt seg imot. Israel skal da ha blitt lovet at deres fly ikke ville bli skutt ned dersom de fløy over saudiarabisk luftterritorium på vei mot Iran, men at Saudi-Arabia, for skams skyld, ville protestere offentlig.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]