Israelsk statsråd forsnakket seg: Innrømmet hemmelige kontakter med Saudi-Arabia

IDFs stabssjef Gadi Eizenkot. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ

I et søndagsintervju med den israelske hæren (IDF) sin radiostasjon, innrømmet den israelske energiministeren Yuvals Steinitz at Israel har hemmelige kontakter med flere arabiske land, inkludert Saudi-Arabia. Dette fremkommer i en artikkel av det israelske telegrambyrået Jewish News Service, gjengitt av organisasjonen United With Israel. Steinitz er medlem av det israelske sikkerhetskabinettet, som blant annet består av enkelte regjeringsmedlemmer og lederne i de hemmelige tjenestene.

Spurt om hvorfor Israel har holdt sine bånd med Saudi-Arabia hemmelige, svarer han: «Vi har bånd som faktisk er delvis skjult med mange muslimske og arabiske land, og vanligvis er vi den parten som ikke skammer oss. Det er den andre siden som er interessert i å holde stille om båndene. For oss er det vanligvis ikke noe problem, men vi respekterer de andres ønske når bånd utvikler seg, enten det er med Saudi-Arabia eller med andre arabiske land eller andre muslimske land, og det er mye mer, men vi holder det hemmelig.»

I et uvanlig trekk i forrige uke bidro Israel med et utkast til resolusjon mot Syria som ble sendt av Saudi-Arabia til FNs menneskerettighetsråd. Israels støtte til den saudiske resolusjonen kom en uke etter at det israelske utenriksdepartementet opplyste at dets utsendinger skulle starte en global diplomatisk kampanje mot Iran og den libanesiske terrorgruppen Hizbollah, og til støtte for Saudi-Arabia og dets allierte, skriver telegrambyrået.

Steinitz erklæring kommer dessuten bare dager etter at IDFs stabssjef Gadi Eizenkot fortalte at Israel er villig til å dele etterretningsopplysninger med Saudi-Arabia, et land som deler Israels bekymringer over Iran.

– Det er mange felles interesser mellom oss og Saudi-Arabia, sa Eizenkot ifølge JNS. Under den amerikanske presidenten Donald Trump er det en mulighet til å danne en ny internasjonal allianse i regionen. Vi må gjennomføre en omfattende strategisk plan for å stoppe den iranske trusselen, sa Eizenkot.

Israels forbindelser med Saudi-Arabia har utviklet seg over tid. For flere år siden kom det frem i israelske medier, bekreftet i en bok om Mossad, at den tidligere, nå avdøde, Mossad-sjefen, Meir Dagan, skal ha vært på hemmelig besøk i det arabiske landet for å drøfte et mulig israelsk angrep på Irans atomvåpenanlegg. Det var på et tidspunkt da Israel hadde bedt Georg Bush om tillatelse til å fly over Irak, noe Bush satt seg imot. Israel skal da ha blitt lovet at deres fly ikke ville bli skutt ned dersom de fløy over saudiarabisk luftterritorium på vei mot Iran, men at Saudi-Arabia, for skams skyld, ville protestere offentlig.


Publisert: nov 23, 2017 @ 4:31 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Jan Simonsen

Kommentator
  • Tor Anders Engen

    Dette er kjent lenge. Til og med fra Saudi side har dem snakket om Saudi Arabia og deres nære slektskap til Israel.

  • wiwaro

    Tilsvarende informasjon om Israel og Saudi-Arabia, eller krigføring israelske hæravdelinger driver mot Syria i samforstand med Al Qaeda på deler av Golan, ville aldri ha fått framkommet i document.no, der USAs bidrag til IS og Kalifatet unngås mens negativ omtale av Israel skal unngås med henvisning til jødene som det evige offer.
    Mer oppmuntrende er at en stadig djupere konflikt mellom sunni og sjia borger for at islam som stor verdensbevegelse aldri vil vinne fram, men kommer til å falle sammen og dø ut på indre ideologisk inkonsistens, interne motsetninger og intern ødeleggelse, som er sekterismens sikre kjennetegn. Men dagens bevegelse er som vi veit enormt offensiv og framgangsrik, men utelukkende ut fra det faktum at vestlige ultraliberale politikere aldri vil se elefanten i samme rom, altså lar den vokse; og samme hvor debatter føres i Norges land, er denne elefanten sjelden nevnt før i korridoren etter møtet.
    Det skjedde også på et møte i Bærum mållag på Bekkestua i går der Walid Al Kubaishi innledet om hva det er å være norsk.