Privatliv i en digital tidsalder

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I vår PC sitter det som regel to nettverkskort. Det ene er trådløst, og begge har et unikt serienummer. Serienummeret på det kortet vi bruker følger trafikken når vi er på internett. Internettleverandøren er pålagt å lagre logg over alle som bruker deres nett. Derfor vil enhver trafikk fra PC eller mobil være mulig å spore tilbake. Alle land har et eget adresseområde (numerisk adresse) som de kan låne ut til kunder for internett.

Sett at du går inn på en nettside som er under oppsyn av myndigheter. Da kan de fange opp hvilken midlertidig internettadresse du har. Denne forteller dem hvilket land du er plassert i, og hvilken internettleverandør som har akkurat det adresseområdet. Om de tar kontakt med internettleverandøren kan de få vite hvem som leier abonnementet som den utlånte adressen viser til. Dette ligger i en logg som leverandør er pålagt å lagre i flere år. Hvor lenge varierer fra land til land. Ofte er et lokalt firmanettverk, eller hjemmenettverk, koblet til abonnementet med en router. Maskinen som ble brukt kan finnes via serienummeret på nettverkskortet – også kalt MAC-adresse.

Kryptert mail

Facebook, Instagram og Google vet det meste om oss i dag. Vi sørger jo selv for å utlevere privatlivet vårt til dem. Google har til og med full tilgang til Gmail-kontoen vår. Mail har helt siden den kom vært et svært populært, men svært sikkerhetsutsatt medium. Det som sendes og mottas via mail kan snappes opp av lett tilgjengelig programvare. En bedre løsning er å bruke kryptert mail.

Protonmail er et eksempel på en slik tjeneste som jeg selv bruker. Den er gratis, og din mail er kryptert på deres servere i et fjellanlegg i Sveits. Det er kun du som kan lese den, om du husker ditt passord. De kan ikke hjelpe deg om du glemmer passordet. Tjenesten er kun webmail for øyeblikket, men med en velfungerende app for Android og iPhone. Det finnes en ikke fullstendig programvare under utvikling, for å bruke et vanlig mailprogram i stedet for webmail, men da må du selv sørge for at din PC, Mac eller Linux krypterer den mappa som all din mail ligger i. Protonmail er gratis, eller du kan betale for utvidede løsninger. Gratisversjonen fungerer for de fleste privatpersoner. www.protonmail.com

Meldinger (IM)

Messenger for Facebook er populær, men igjen er det andre som har full tilgang til dine meldinger. Det samme gjelder for SMS. Vanlige SMS lagres i rent tekstformat på serverne til din leverandør, og de er fullt søkbare. Noe å tenke på når du sender heite SMS til dama eller typen. Selv bruker jeg Telegram, som er tilgjengelig for PC, Mac, Linux, Android og iPhone. Det er kryptert og du kan lage offentlige og privare grupper med forskjellige varsler – alternativt slå av varsler for enkelte grupper. Man kan sende og motta filer og bilder, og nå kan man også ringe hverandre med den. Skype vil jeg ikke ha på hverken laptop eller mobil. De er kjøpt opp av Microsoft, og sender også andres trafikk gjennom din internettlinje. www.telegram.org

Samboeren vet hvor du er

Om du er plaget med en sykelig nysgjerrig samboer bør du helst finne deg en annen. Vær oppmerksom på noe så enkelt som tyverisporing på laptop eller mobil. Om den er installert i systemet vil den som har passordet til f.eks. din AppleID kunne følge dine bevegelser og ta bilder med din laptop eller mobil. Dette er noe du riktignok selv må sette i gang manuelt første gang når du begynner å bruke laptop eller mobil. Dette kan samboeren ha gjort uten at du tenker på det.

Alternativ til Facebook

Tyskland har nettopp innført bot på inntil 50 millioner euro for sosiale nettsteder som ikke hurtig nok fjerner det staten velger å definere som ”hate speech”. Dette kommer ikke til å gjøre sensur til et mindre problem på Facebook, YouTube, Instagram og Twitter – eller andre lignende nettsteder. Hvordan de har tenkt å gjøre dette i praksis om firmaet ikke har kontor eller servere i Tyskland gjenstår å se. Inntil videre har jeg begynt å tone ned min bruk av Facebook. Jeg synes også at Zuckerberg er en ufyselig fyr, så jeg har valgt å dreie tidsbruken over til www.minds.com. Den er basert på åpen kildekode, spammer meg ikke med reklame etter søk på nett, og meldingene mellom brukerne er også krypterte. Den er litt rotete lagt opp, men er sjarmerende nok på sin måte. I tillegg har også et nettsted kalt Gab kommet på banen. De påstår selv å være reklamefriw. www.gab.ai

VPN

Om vi sitter i Norge med abonnement på Netflix og HBO, er filmutvalget forskjellig fra land til land. Da kan det være nyttig for deg å ”bytte land”. Det er ikke mulig siden de ser av din adresse hvilket land du er tilkoblet i. Da kan man abonnere på en tjeneste som kalles VPN. Via nedlastbar programvare opprettes det en kryptert sikker linje mot en server i et annet land, og all trafikken går videre derfra ut i verden. Mange av disse VPN-tjenestene er også anonymiserte. Det vil si at de ikke fører logg over hvem som er koblet til dem – og når. Du kan også selv velge hvilken server og i hvilket land du ønsker å koble deg til – også Norge. På den måten ser det ut som om du befinner deg i et annet land. Velger du Norge vil de ikke vite hvor i landet du er.

VPN er fornuftig å bruke hele tiden, fordi den lager en sikker tunnel som din trafikk går gjennom, til og fra din PC eller mobil når du ikke er tilkoblet fysisk på jobb eller hjemme. Bruker du PC på skolen, café eller flyplassen, kan andre koblet på samme nett som deg enkelt plukke opp mail og passord som mailprogrammet ditt formidler. Du vil også være sikrere overfor virus eller hacking fra andre koblet til samme nettverk om du bruker et VPN-abonnement. Det er en av grunnene til at firma bruker dette som ekstra sikkerhet når ansatte skal koble seg til firmaets system. Det var dyrt tidligere, nå koster det under hundrelappen i måneden. Da gjelder det gjerne mobil i tillegg.

Politiet ser deg

Om du skulle være virkelig paranoid, så vit at faktisk har politiet mulighet for å fjerninstallere software i din mobil, som fungerer selv om telefonen er skrudd av. Du må ta ut batteriet om du skal være helt sikker. Det kan du forøvrig ikke gjøre på alle telefoner…


Publisert: nov 24, 2017 @ 10:34 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Richard Krogstad

Freelance Geek

Latest posts by Richard Krogstad (see all)

 • Kim Olsen

  MAC adressen brukes på laget under IP og sendes ikke forbi nærmeste router og er ikke en del av TCP/IP. De fleste har en NAT router hjemme så den MAC adressen man har der (sett utenfra) vil ikke være den samme som når man bruker sin tlf./laptop på toget/bussen etc.

  Om routeren du får fra din nettleverandør sender de interne MACene ut til logging vet jeg ikke. Du kan endre MAC adressen i software på de fleste laptoper.

  Skype sender ikke andres trafikk gjennom din PC, Skype sluttet med p2p etter at de ble kjøpt av MS.

  Hvis man bruke en IM app så bør det være Signal, ikke Telegram.

 • StemmerBlankt

  Takk for tankevekkeren, og mange gode tips.
  Nå blir det Protonmail og VPN, samt unngå Google i det hele tatt.
  FB brukes ikke uansett.

  • IdiAlpine

   Jeg vet Google er dødens pølse om du har et patent i magen. De har algoritmer som skal plukke opp søk som er spesielt interessante.

   • StemmerBlankt

    Ja, det er jo flott…
    Etablerte mailadresse hos Protonmail i dag, og starter avviklingen av gmail.
    Fant også ut at Nordvpn ble testvinner på VPN i 2017, og har kjøpt abo hos dem.
    Privatlivet skal være… -nettopp, privat.
    Nettleser foreløpig er Kvasir.
    Tar gjerne mot tips om andre evt bedre uavhengige nettlesere uten sensur som ikke prøver å «dekonstruere» meg for å selge meg bit for bit, og som ikke myndighetene har lett tilgang på.
    Neste blir nok å bytte operativsystemet på laptopen, og bytte ut Surface fra MS.
    Verden har blitt så skrudd at man kan bli forfulgt selv i vesten for å ha meninger på siden av det konforme.

    • IdiAlpine

     TOR er bra – og de har en egen browser om jeg ikke husker feil.

     Har du en laptop du vil gjøre noe med – er Linux det jeg ville valgt. Jeg ville kjøpt en SSD-disk på ca 250 GB fra Elkjøp eller Komplett. Lastet ned Linux Ubuntu 17:10, og deretter installert den på minnepenn (se på nett). Deretter byttet harddisk og restartet med minnepinne (Ubuntu 17:10). Mac og Linux kommer begge fra samme opphav (Unix) opprinnelig. Linux har blitt veldig bra nå.

     • StemmerBlankt

      Takk for gode tips! ?

    • Truls

     se opp for DNS-leak

  • Truls

   bruk expressvpn.com, ruterløsning

 • Dogen

  Takk for en lettfattelig artikkel.
  Jeg forsøker å unngå Google, og bruker DucDuckGo. Vet noen om de er en «selvstendig» søkemotor, eller om Google el. har tentaklene sine inne der óg?
  Hva med Tor?

  • IdiAlpine

   DuckDuck bruker Google sin søkemotor, men Google får ikke logget dine søk – har jeg hørt.

 • Cecilie_M

  Jobber selv innen it sikkerhet og kan enkelt og greit og si at personvern og «privatliv» er langt på vei historie, alt ligger «der ute» tilgjengelig og folk flest. Orwells dystre spådommer, hvor «Store Bror» alltid ser deg og Tankepolitiet, myndighetene. «Store Bror» alltid er nærværende og styrer manipulerer borgerne. Orwell var ikke i nærheten av og tegne et så dystert bilde vi nå kan se. Datatilsynet i Norge har i grunn gitt opp og stoppe utviklingen, men trekker stort sett bare «på skuldrene» og synes denne utviklingen er trist. ALLE skal overvåkes er agendaen og argumentet er at «det er til ditt eget beste».