Oslo 20170628. Datakriminalitet kan regnes som kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, og kriminalitet hvor datautstyr benyttes som verktøy for å begå handlingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I vår PC sitter det som regel to nettverkskort. Det ene er trådløst, og begge har et unikt serienummer. Serienummeret på det kortet vi bruker følger trafikken når vi er på internett. Internettleverandøren er pålagt å lagre logg over alle som bruker deres nett. Derfor vil enhver trafikk fra PC eller mobil være mulig å spore tilbake. Alle land har et eget adresseområde (numerisk adresse) som de kan låne ut til kunder for internett.

Sett at du går inn på en nettside som er under oppsyn av myndigheter. Da kan de fange opp hvilken midlertidig internettadresse du har. Denne forteller dem hvilket land du er plassert i, og hvilken internettleverandør som har akkurat det adresseområdet. Om de tar kontakt med internettleverandøren kan de få vite hvem som leier abonnementet som den utlånte adressen viser til. Dette ligger i en logg som leverandør er pålagt å lagre i flere år. Hvor lenge varierer fra land til land. Ofte er et lokalt firmanettverk, eller hjemmenettverk, koblet til abonnementet med en router. Maskinen som ble brukt kan finnes via serienummeret på nettverkskortet – også kalt MAC-adresse.

Kryptert mail

Facebook, Instagram og Google vet det meste om oss i dag. Vi sørger jo selv for å utlevere privatlivet vårt til dem. Google har til og med full tilgang til Gmail-kontoen vår. Mail har helt siden den kom vært et svært populært, men svært sikkerhetsutsatt medium. Det som sendes og mottas via mail kan snappes opp av lett tilgjengelig programvare. En bedre løsning er å bruke kryptert mail.

Protonmail er et eksempel på en slik tjeneste som jeg selv bruker. Den er gratis, og din mail er kryptert på deres servere i et fjellanlegg i Sveits. Det er kun du som kan lese den, om du husker ditt passord. De kan ikke hjelpe deg om du glemmer passordet. Tjenesten er kun webmail for øyeblikket, men med en velfungerende app for Android og iPhone. Det finnes en ikke fullstendig programvare under utvikling, for å bruke et vanlig mailprogram i stedet for webmail, men da må du selv sørge for at din PC, Mac eller Linux krypterer den mappa som all din mail ligger i. Protonmail er gratis, eller du kan betale for utvidede løsninger. Gratisversjonen fungerer for de fleste privatpersoner. www.protonmail.com

Meldinger (IM)

Messenger for Facebook er populær, men igjen er det andre som har full tilgang til dine meldinger. Det samme gjelder for SMS. Vanlige SMS lagres i rent tekstformat på serverne til din leverandør, og de er fullt søkbare. Noe å tenke på når du sender heite SMS til dama eller typen. Selv bruker jeg Telegram, som er tilgjengelig for PC, Mac, Linux, Android og iPhone. Det er kryptert og du kan lage offentlige og privare grupper med forskjellige varsler – alternativt slå av varsler for enkelte grupper. Man kan sende og motta filer og bilder, og nå kan man også ringe hverandre med den. Skype vil jeg ikke ha på hverken laptop eller mobil. De er kjøpt opp av Microsoft, og sender også andres trafikk gjennom din internettlinje. www.telegram.org

Samboeren vet hvor du er

Om du er plaget med en sykelig nysgjerrig samboer bør du helst finne deg en annen. Vær oppmerksom på noe så enkelt som tyverisporing på laptop eller mobil. Om den er installert i systemet vil den som har passordet til f.eks. din AppleID kunne følge dine bevegelser og ta bilder med din laptop eller mobil. Dette er noe du riktignok selv må sette i gang manuelt første gang når du begynner å bruke laptop eller mobil. Dette kan samboeren ha gjort uten at du tenker på det.

Alternativ til Facebook

Tyskland har nettopp innført bot på inntil 50 millioner euro for sosiale nettsteder som ikke hurtig nok fjerner det staten velger å definere som ”hate speech”. Dette kommer ikke til å gjøre sensur til et mindre problem på Facebook, YouTube, Instagram og Twitter – eller andre lignende nettsteder. Hvordan de har tenkt å gjøre dette i praksis om firmaet ikke har kontor eller servere i Tyskland gjenstår å se. Inntil videre har jeg begynt å tone ned min bruk av Facebook. Jeg synes også at Zuckerberg er en ufyselig fyr, så jeg har valgt å dreie tidsbruken over til www.minds.com. Den er basert på åpen kildekode, spammer meg ikke med reklame etter søk på nett, og meldingene mellom brukerne er også krypterte. Den er litt rotete lagt opp, men er sjarmerende nok på sin måte. I tillegg har også et nettsted kalt Gab kommet på banen. De påstår selv å være reklamefriw. www.gab.ai

VPN

Om vi sitter i Norge med abonnement på Netflix og HBO, er filmutvalget forskjellig fra land til land. Da kan det være nyttig for deg å ”bytte land”. Det er ikke mulig siden de ser av din adresse hvilket land du er tilkoblet i. Da kan man abonnere på en tjeneste som kalles VPN. Via nedlastbar programvare opprettes det en kryptert sikker linje mot en server i et annet land, og all trafikken går videre derfra ut i verden. Mange av disse VPN-tjenestene er også anonymiserte. Det vil si at de ikke fører logg over hvem som er koblet til dem – og når. Du kan også selv velge hvilken server og i hvilket land du ønsker å koble deg til – også Norge. På den måten ser det ut som om du befinner deg i et annet land. Velger du Norge vil de ikke vite hvor i landet du er.

VPN er fornuftig å bruke hele tiden, fordi den lager en sikker tunnel som din trafikk går gjennom, til og fra din PC eller mobil når du ikke er tilkoblet fysisk på jobb eller hjemme. Bruker du PC på skolen, café eller flyplassen, kan andre koblet på samme nett som deg enkelt plukke opp mail og passord som mailprogrammet ditt formidler. Du vil også være sikrere overfor virus eller hacking fra andre koblet til samme nettverk om du bruker et VPN-abonnement. Det er en av grunnene til at firma bruker dette som ekstra sikkerhet når ansatte skal koble seg til firmaets system. Det var dyrt tidligere, nå koster det under hundrelappen i måneden. Da gjelder det gjerne mobil i tillegg.

Politiet ser deg

Om du skulle være virkelig paranoid, så vit at faktisk har politiet mulighet for å fjerninstallere software i din mobil, som fungerer selv om telefonen er skrudd av. Du må ta ut batteriet om du skal være helt sikker. Det kan du forøvrig ikke gjøre på alle telefoner…

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]