SPD-leder Martin Schulz: Sikker på at vi finner en god løsning for Tyskland

SPD-leder Martin Schulz under en pressekonferanse i Berlin tidligere denne uka. Foto: AP/NTB scanpix

Han har de siste dagene vært under hardt press fordi han har avvist muligheten for å danne ny regjering sammen med kristendemokratene og statsminister Angela Merkel.

Flere av Schulz’ partifeller i sosialdemokratiske SPD prøver å få lederen til å endre syn. Noen mener også at partiet bør kunne godta at Merkel danner en mindretallsregjering.

– Klar over ansvaret

Torsdag skal Schulz møte Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, som forsøker å overtale de største tyske partiene til å gjøre mer for å få på plass en ny regjering. Alternativet er nyvalg, som Steinmeier foreløpig håper å unngå.

– SPD er fullstendig klar over sitt ansvar i den vanskelige situasjonen nå, sa Schulz til nyhetsbyrået DPA i forkant av møtet med presidenten.

Han la til at han er sikker på at «vi finner en god løsning for Tyskland i løpet av de neste dagene og ukene».

Valgnederlag

SPD deltar i dag i en koalisjonsregjering sammen med de konservative, kristendemokratiske partiene CDU og CSU.

Alle regjeringspartiene gikk imidlertid betydelig tilbake i valget i september. Da valgresultatet var klart, erklærte Schulz at sosialdemokratene ville avslutte regjeringssamarbeidet og i stedet gå i opposisjon.

Merkel og kristendemokratene gikk i stedet i regjeringsforhandlinger med miljøpartiet De grønne og næringslivsvennlige Fridemokratene. Men etter en måned med forhandlinger kastet partiene inn håndkleet søndag kveld.

Uenighet om store, betente politiske spørsmål skal ha vært årsaken til at samtalene ikke førte fram. Partiene var uenige om innvandring, og om den tyske kullindustrien bør bygges ned for å kutte utslippene av klimagasser.

NTB-DPA

(©NTB)


Publisert: Nov 23, 2017 @ 2:46 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
  • Sofavelgeren

    Vanskelig å forstå hvorfor man ikke bare kan ha en mindretallsregjering. Et argument i mot kan jo være at regjeringen blir mindre stabil. Til det vil jeg si at også flertallsregjeringer er avhengige av tautrekking og kompromisser mellom partier, den eneste forskjellen er at da foregår forhandlingene internt i regjeringen. Hvis man hadde vært mer åpen for mindretallsregjeringer kunne man også, under gitte omstendigheter, fått et mer fleksibelt system, da regjeringen kunne vært fri til å søke støtte hos forskjellige partier fra sak til sak.