Martin Schulz, chairman of the German Social Democrats, addresses the media during a news conference in Berlin, Germany, Monday, Nov. 20, 2017. The leader of Germany's main center-left party says it will stick by its refusal to join a new government under conservative Chancellor Angela Merkel. (AP Photo/Michael Sohn)
annonse

Han har de siste dagene vært under hardt press fordi han har avvist muligheten for å danne ny regjering sammen med kristendemokratene og statsminister Angela Merkel.

Flere av Schulz’ partifeller i sosialdemokratiske SPD prøver å få lederen til å endre syn. Noen mener også at partiet bør kunne godta at Merkel danner en mindretallsregjering.

– Klar over ansvaret

Torsdag skal Schulz møte Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, som forsøker å overtale de største tyske partiene til å gjøre mer for å få på plass en ny regjering. Alternativet er nyvalg, som Steinmeier foreløpig håper å unngå.

annonse

– SPD er fullstendig klar over sitt ansvar i den vanskelige situasjonen nå, sa Schulz til nyhetsbyrået DPA i forkant av møtet med presidenten.

Han la til at han er sikker på at «vi finner en god løsning for Tyskland i løpet av de neste dagene og ukene».

Valgnederlag

SPD deltar i dag i en koalisjonsregjering sammen med de konservative, kristendemokratiske partiene CDU og CSU.

Alle regjeringspartiene gikk imidlertid betydelig tilbake i valget i september. Da valgresultatet var klart, erklærte Schulz at sosialdemokratene ville avslutte regjeringssamarbeidet og i stedet gå i opposisjon.

Merkel og kristendemokratene gikk i stedet i regjeringsforhandlinger med miljøpartiet De grønne og næringslivsvennlige Fridemokratene. Men etter en måned med forhandlinger kastet partiene inn håndkleet søndag kveld.

Uenighet om store, betente politiske spørsmål skal ha vært årsaken til at samtalene ikke førte fram. Partiene var uenige om innvandring, og om den tyske kullindustrien bør bygges ned for å kutte utslippene av klimagasser.

annonse

NTB-DPA

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.