Utsirahøyden, Nordsjøen 20160216. Edvard Grieg-feltet er et oljefelt som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km vest for Stavanger. Det ble påvist olje i feltet i 2007, og oljeproduksjonen ble startet opp i november 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Oljeselskapene venter å investere 150,8 milliarder kroner i 2017, 3,1 prosent lavere enn tidligere anslått. Samtidig øker anslaget for 2018.

Investeringene i næringene rørtransport og utvinning av olje og gass for 2017 blir nå anslått til 150,8 milliarder kroner. Dette er 3,1 prosent lavere enn anslaget gitt i forrige kvartal, som antydet 155,6 milliarder kroner for 2017. Det er også en nedgang på 11,4 prosent sammenlignet med tilsvarende tall for 2016.

Samtidig oppjusteres anslagene for 2018 med 1,8 prosent fra forrige kvartal, til 144,3 milliarder kroner.

Statistisk sentralbyrå (SSB) forklarer økningen med at høyere tall innenfor feltutbygging og særlig felt i drift mer enn veier opp for lavere estimater innenfor letevirksomhet og nedstengning og fjerning.

– For optimistisk

– Norges Bank anslo i september at oljeinvesteringene ville falle med 1 prosent i år og stige med 1,3 prosent neste år, begge deler justert for prisvekst. Dagens telling tyder på at Norges Bank har vært for optimistiske for veksten i år, mens anslått nivå for investeringene i 2018 fortsatt er innenfor rekkevidde, sier Kyrre Aamdal i DNB Markets i en kommentar.

Han legger til at investeringsstatistikken viser en klar oppgang for både industri- og kraftinvesteringene neste år og påpeker at DNB Markets ikke tror dagens tall påvirker Norges Banks vurdering av utsiktene for norsk økonomi vesentlig.

Lavere fall enn tidligere indikert

Anslaget for 2018 er 1,6 prosent lavere enn sammenlignbare tall for 2017, gitt i fjerde kvartal 2016. Dette er et lavere fall enn indikert i forrige undersøkelse. Da viste anslagene for 2018 et fall på 6,9 prosent.

Det er anslagene innen investeringsområdene feltutbygging, landvirksomhet og rørtransport som bidrar til nedgangen som indikeres for 2018, mens anslagene for felt i drift, letevirksomhet og nedstengning og fjerning bidrar til å bremse nedgangen

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]