President Donald Trump arrives to speak about Iran from the Diplomatic Reception Room at the White House in Washington, Friday, Oct. 13, 2017. Trump says Iran is not living up to the "spirit" of the nuclear deal that it signed in 2015, and announced a new strategy in the speech. He says the administration will impose additional sanctions on the regime to block its financing of terrorism. (AP Photo/Susan Walsh)
annonse
annonse

President Donald Trump avslørte i mai en hemmelig israelsk aksjon mot en IS-celle for Russland, skriver Vanity Fair.

Saken har sammenheng med det mye omtalte laptop-forbudet på fly.

To tjenestefolk i israelsk etterretning uttalte i mai at Israel hadde delt informasjon med USA om en IS-plan som gikk ut på å utstyre bærbare datamaskiner med eksplosiver og ta dem med på fly.

annonse

«Israels største frykt ble bekreftet» da det ble kjent at USAs president Donald Trump hadde gitt opplysningene videre til Russland, uttalte de to tjenestefolkene. Saken ble omtalt av The New York Times og Buzzfeed.

Nå avslører Vanity Fair detaljer fra møtet mellom Trump, Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og den russiske ambassadøren Sergej Kisljak i Det hvite hus 10. mai.

Konkret dreide det seg om at det israelske etterretningsorganet Mossad og israelsk antiterrorpoliti hadde fått opplysninger om at en IS-celle i Syria hadde utviklet bomber som kunne plasseres i bærbare datamaskiner og fraktes ubemerket gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser.

annonse

Trump delte disse detaljene med Lavrov og Kisljak og avslørte dermed også Mossads hemmelige plan om å infiltrere IS-cellen på et skjulested i Syria. Israel ble ikke varslet, skriver Haaretz.

Med kjennskap til dette innførte Trump forbud mot å ta med bærbare datamaskiner på fly.

Dette utgjorde et brudd på tilliten mellom USA og Israel og berørte sikkerhetssituasjonen i Midtøsten i sin helhet, skriver Vanity Fair, som viser til israelsk frykt for at Russland kunne komme til å dele informasjonen med sin egen allierte Iran.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon