This photo released by Egypt's Presidency shows Abdel-Fattah El-Sissi, center, meeting with officials in Cairo after militants attacked a crowded mosque during Friday prayers in the Sinai Peninsula. The attackers set off explosives, spraying worshippers with gunfire and killing at least 184 people in the deadliest ever attack on Egyptian civilians by Islamic extremists. (Egyptian Presidency via AP)

Det blodige angrepet mot en sufi-moské på Sinai-halvøya kommer ikke uventet, ifølge PRIO-forsker Jacob Høigilt.

annonse

– Regimet høster som det har sådd, mener han.

Angrepet, som tok livet av over 230 mennesker, skjedde i en landsby ved byen El-Arish, et område der jihadister har vært aktive i flere år.

Høigilt mener det etter alt å dømme er lokale jihadister som står bak, inspirert av grupper som al-Qaida og IS. Men ifølge forskeren gir det lite mening å snakke om IS i denne sammenhengen, den blodige utviklingen på Sinai-halvøya må først og fremst forklares ut fra lokale forhold, mener han.

– Samtidig som jihadister er aktive, er det sterk misnøye i lokalbefolkningen med sentrale myndigheter, og dette er en eksplosiv blanding, sier Høigilt til NTB.

– Inkompetent regime

Han er også sterkt kritisk til hvordan president Abdel Fatah al-Sisi har håndtert situasjonen.

– Sisi og regimet har hatt stø kurs mot stadig dårligere tilstander. Det er et inkompetent og fryktelig undertrykkende regime. Det høster som det har sådd, sier Høigilt, som er forsker ved Insitutt for fredsforskning PRIO.

Helt siden militæret i Egypt tok makten i et kupp i 2013, har det vært borgerkrigslignende tilstander i det aktuelle området. Sisi har iverksatt en storstilt militæroperasjon i et forsøk på å slå ned opprøret, men det har foreløpig gitt få resultater. Den siste tiden er flere titall soldater drept i bakholdsangrep.

Dialog opphørte

– Militæroperasjonen har nå pågått i fire år, og de har ikke kommet noen vei. Det skyldes at de ikke har tatt fatt på utenforskapet som lokalbefolkningen opplever, og som utnyttes av jihadistene, mener Høigilt.

Han opplyser at det før kuppet i 2013 foregikk en dialog mellom jihadistene og Det muslimske brorskapet, som vant Egypts første demokratiske valg i 2012.

I dag er Brorskapet forbudt og lederne sitter bak lås og slå.

Moskeen som ble rammet, ble brukt av tilhengere av sufisme. Dette er en retning innen den islamske mystikken som sunnimuslimske jihadister mener er vranglære. I Egypt er imidlertid svært mange innbyggere med i ulike sufisme-nettverk.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.