Oljefondet vil ut av oljeaksjer: Er det på tide å investere i kryptovaluta?

Bitcoin, kryptovaluta. / AFP PHOTO / KAREN BLEIER

I forrige uke kom meldingen om at Norges Bank anbefaler Statens Pensjonsfond Utland (SPU) om å selge seg ut av aksjer relatert til olje- og gassnæringen (heretter kalt oljeaksjer).

Den offisielle begrunnelsen er at man vil redusere risikoen dersom oljeprisen synker.

I utgangspunktet høres det fornuftig ut, men den finansteoretiske begrunnelsen er nok dessverre noe tynn.

For det første så har SPU, heretter kalt Oljefondet, kun ca. 6% av fondet investert i oljerelaterte selskaper. I tillegg så er oljeselskaper mye sterkere korrelert til aksjemarkedet forøvrig, enn til oljeprisen. Den reduserte risikoen vil derfor være særdeles liten og nærmest neglisjerbar.

Hvis Oljefondet likevel velger å selge seg ut av oljeaksjer, så vil jeg på det sterkeste anbefale å investere noen av de frigjorte midlene i kryptovaluta.

Kryptovaluta er mest kjent som Bitcoin i media, men det er mye mer enn det. Den underliggende blokkjedeteknologien vil sannsynligvis ‘disrupte’ en rekke næringen fremover. Hittil så er kanskje finansnæring den mest utsatte bransjen.

Uansett så lar ikke ‘disruptiv’ teknologi seg stoppe, så det beste er å være investert.

Kryptovaluta er en ny og egen aktivaklasse. Volatiliteten er skyhøy, men kursmønsteret er ikke korrelert til noen andre aktivaklasser. Å investere en liten del av Oljefondet i kryptovaluta, vil således kunne øke forventede risikojusterte avkastningen. Samtidig så gjør vi oss mindre avhengig av oljeprisen, som Norges Bank er så bekymret for.


Publisert: nov 24, 2017 @ 4:15 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Didrik Frydenlund

Lege med doktorgrad i nevrovitenskap

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.