På denne dag – Den mystiske «D.B. Cooper»

En skisse av flykapreren kjent som D.B. Cooper. AP-Photo

På denne dag i 1971 hoppet en flykaprer ut av en Boeing 727 over delstaten Washington – og ble borte for godt med løsepengene han hadde fått.

Mannen, i førtiårene og iført mørk dress og slips, ga navnet Dan Cooper da han kjøpte billett. Han kapret flyet ved hjelp av en veske han sa inneholdt en bombe.

Han fikk innfridd kravet om 200.000 dollar i kontanter (en drøy million dollar i dag) og fire fallskjermer under en mellomlanding i Seattle, før flyet på nytt tok av uten passasjerer.

Han ga deretter flyverne beskjed om å fly mot Mexico, så lavt og sakte som mulig, og beordret mannskapet inn i cockpiten. Klokken 20.13 viste sensorer at en dør bakerst i flyet ble åpnet, men det ble ikke endelig avklart at mannen hadde hoppet før flyet landet i Reno i Nevada.

Fordi politiet i en tidlig fase av etterforskningen mistenkte en kjent kriminell ved navn D.B. Cooper, ble dette navnet hengende ved kapreren i den påfølgende mediestormen, men identiteten hans er aldri fastslått og det er aldri funnet spor etter ham.

Derimot ble en del av pengene, rundt 3.000 dollar, funnet ved en elv og identifisert ved hjelp av serienumrene, som var katalogisert før løsepengene ble utlevert.

Det har aldri vært tegn til at resten av pengene er brukt, og politiet har lenge antatt at «D.B. Cooper» døde under fallskjermhoppet, som skjedde i mørket, i dårlig vær.

Etterforskningen ble formelt avsluttet i fjor.

 

(Teksten er med tillatelse hentet fra Corporate Communications nyhetsbrev fredag 24. november)


Publisert: nov 24, 2017 @ 6:20 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Corporate Communications

Latest posts by Corporate Communications (see all)

 • invernes

  Mystiske greier det der 😮 kan det være at han dro til Norge og ble beskattet ihel ?

 • Lur Ing

  Hva skulle han med fire fallskjermer??

  • invernes

   Ja det var et vanskelig spørsmål ? 😮

 • W.Kirkehøyden

  Har fulgt saken med interesse helt fra starten. Jeg heller til at han ikke overlevde, grunnet de 20 dollar sedlene nevnt ovenfor, om ble funnet i terrenget med rette serienummer. Eller var det kostelig at han bestillte en drink ombord, meget sivilisert og tipset flyvertinnen «handsomely.»

 • Kjell Svensen

  Mye som ikke kom frem her.
  Blant annet så hadde militære gjort hemmelige undersøkelser og funnet ut at det gikk helt fint å hoppe i fallskjerm fra dette flyet, og at kapreren etter all sannsynlighet var en person fra dette prosjektet.

 • StemmerBlankt

  Må ha vært fristende for besetningen på flyet og ordne opp selv…