Hafiz Saeed, head of the Pakistani religious party, Jamaat-ud-Dawa, gestures outside a court in Lahore, Pakistan, Wednesday, Nov. 22, 2017. The court rejected the government's plea to extend for three months the house arrest of Saeed, the former leader of a banned militant group allegedly linked to 2008 Mumbai terrorist attack. (AP Photo/K.M. Chaudary)

Hafiz Saeeds talsmann Yahya Mujahid bekrefter at pakistanske myndigheter nå har løslatt ham og fire medhjelpere fra husarrest. De fem har sittet i husarrest i Lahore siden januar i år etter påtrykk fra USA. Perioden utløp torsdag. Påtalemyndigheten fikk ikke medhold i sin påstand om forlenget husarrest for Saeed og de fire andre terrortiltalte mennene.

Det er tredje gang at Saeed blir løslatt fra husarrest etter Mumbai-angrepet i 2008. Forrige gang han ble løslatt var i desember 2014, noe som førte til sinte reaksjoner fra India. Den nye løslatelsen vekker atter en gang sterke reaksjoner i New Delhi.

– India, ja, hele verdenssamfunnet, er fornærmet over at en selverklært og FN-listeført terrorist tillates å gå fritt rundt og fortsette med sin onde agenda, sier Raveesh Kumar, talsmann for det indiske utenriksdepartementet.

Saeed står både på USAs og FNs terrorist-liste. Amerikanske myndigheter utlover en dusør på 10 million dollar for ham. Han er grunnlegger av militsgruppen Lashkar-e-Taiba (LeT) og leder for veldedighetsorganisasjonen Jamaat-ud-Dawa (JuD).

De to atommaktene var nær ved å havne i krig med hverandre som følge av Mumbai-angrepet i 2008.

JuD arbeider fritt i hele Pakistan og er en populær veldedighetsorganisasjon. USA og India mener den i realiteten fungerer som en front for LeT, som anklages for å ha utført selve angrepet i Mumbai.

NTB-AP-AFP

(©NTB)

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]