«Statens barn» – tsjekkisk dokumentar med kritisk søkelys på norsk barnevern

Illustrasjonsbilde. FOTO: SCANPIX

Det har de siste årene vært produsert flere kritiske utenlandske dokumentarer om det norske barnevernet, som blant annet er vist av TV-selskaper både i Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Tirsdag fulgte tsjekkisk TV opp med en ny dokumentar, som vil bli sendt i reprise på søndag.  Den har fått mye omtale i tsjekkiske medier.

Den tsjekkiske kristendemokratiske politikeren Tomas Zdechovsky så dokumentaren og eksploderte med raseri: «Kriminalitet! Norge bør bli stilt for den internasjonale domstolen i Haag,» mente han.

«Barnevernet har blitt synonymt med «barnetyverikontoret» over hele Europa,» skriver Echo24 i en anmeldelse. Den tsjekkiske avisen mener at dokumentaren er saklig og klarer å holde seg unna konspirasjonsteorier. «Resultatet er imidlertid mer skremmende enn russisk konspirasjon: det gir et glimt av et samfunn som har akseptert statens rolle som en godmodig far,» skriver Echo24.

Det mest skremmende øyeblikket i dokumentaren er ifølge anmelderen et intervju med Kari Killen, psykologen som har skrevet lærebøker om barnevernet som er brukt av tusenvis av sosionomer og barnevernsansatte siden 1991, og har fått mye av skylden for at holdningene i barnevernet har utviklet seg på en måte som i dag møter massiv kritikk i andre land, og blant stadig flere eksperter i Norge. 

Den tsjekkiske anmelderen er sjokkert over at Killen forklarer at et barn kan elske sine foreldre og føle kjærlighet til dem, men at foreldrene likevel «må «forstå» at de ikke kan ta vare på ham».

I dokumentaren kommer det ifølge en annen tsjekkisk nettavis, Reflex.cz, frem at barnevernet i Norge fjerner like mange barn fra sine foreldre som det som gjøres i Tsjekkia, til tross for at Tsjekkia har dobbelt så mange innbyggere som Norge. 27 prosent av barn i Norge som blir tatt fra sine foreldre og plassert i fosterhjem blir fjernet fra foreldrene fordi barnevernet mener at foreldrene har manglende evner til å være foreldre eller har «mangel på foreldreferdigheter», sies det i den tsjekkiske dokumentaren. Andre påstander i filmen er at begrunnelsen for overtakelse av barn kan være at «foreldrene ikke klarer å si nei eller at foreldrene tilbringer hele dagen i telefonen».

Begrunnelsene fra dokumentaren samsvarer dårlig med de svarene barnevernet gir til tsjekkiske journalister og den informasjonen som norske ambassader tidligere har lagt ut på sine hjemmesider, der det blir sagt at barn kun fjernes fra foreldrene når det er snakk om grov omsorgssvikt, rus eller seksuelt misbruk.

Den tsjekkiske dokumentaren omhandler blant mange flere, saken til den tsjekkiske moren Michaláková, som i flere år har opprørt tsjekkerne, ført til store demonstrasjoner utenfor den norske ambassaden i Praha, blitt tatt opp i den tsjekkiske nasjonalforsamlingen og i Europaparlamentets menneskerettighetskomite, og fått den tsjekkiske presidenten Milos Zeman til å gå til kraftig angrep på norsk barnevern.

Michaláková ble fratatt sine to sønner etter en mistanke om seksuelt misbruk fra faren, en mistanke som skyldtes en bekymringsmelding fra barnehagen hvor ungene gikk.  Barna ble fjernet fra foreldrene etter et hastevedtak da etterforskningen mot faren begynte, og er aldri blitt levert tilbake. Til tross for at en politietterforskning frikjente faren, og moren for sikkerhets skyld skilte seg fra ham.

Hun fikk i en periode kun se sine sønner en halvtime to ganger i året, og ble nektet å snakke tsjekkisk med dem, noe som opprørte tsjekkerne sterkt. I dag er de to sønnene adoptert bort til sine tidligere fosterforeldre.

Michaláková jobber i dag som assistent i en barnehage og tar seg av skolebarn med særskilte behov, kommer det frem i dokumentaren. Den er produsert av Pauerová Milosevic og Margaret Hrůza. Sist nevnte er født og bosatt i Norge.

Deres dokumentar førte til skarpe reaksjoner blant seerne.  En av dem mener at Norges manglende respekt for menneskerettigheter, og spesielt barns rettigheter, er blitt stadig mer bekymringsfull de siste åtte årene.

En annen leser mener det ikke kan være lenge før Norge krever sertifikat for barneforeldre, slik man i dag må ha for å kjøre bil. Han mener at det norske systemet må være forferdelig for foreldre og forårsake angst. «Det norske systemet ignorerer det som er viktigst for barnet i livet, det vil si følelsesmessig tilknytning til foreldrene og omvendt,» skriver han. En leser går så langt som å sammenlikne Norge med Nord-Korea når det gjelder holdningen til barn, stat og foreldre.

 

 

 

 


Publisert: nov 25, 2017 @ 7:40 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Elev8or

  Vet ikke om denne artikkelen presenterer dette riktig, men jeg synes uansett at «bedre å ta ett barn for mye enn ett for lite»-holdningen er skremmende. Den er særlig utbredt blant offentlig ansatte mødre.

  • Mattmaapende

   For ikke å nevne «tystekulturen». Innført av Brundtland, videreført av AP siden.

   Men når lærere oppfordres til å si i fra om flyktningebarn sendes på «ferie» til sine krigsherjede land (av feil politiker) så freser de alle ANGIVERI!

   Mon om barnevernet skulle tatt en titt på denne feriekultur og de lærere og politikere som støtter denne omskoleringen.

   • Elev8or

    Dobbelstandarden er rystende.

 • StemmerBlankt

  Det hadde vært interessant og få statistikk på hvor mange liv de ødelegger sammenlignet med hvor mange de faktisk hjelper.
  Ingen tvil om at vi må ha et barnevern, men det bør være hevet over enhver tvil at barnevernet griper inn uten grunn alt for mange ganger.
  Det er jo ikke slik at de alltid omplasserer barn, de tar over familier der de ikke liker foreldrene selv om det ikke forekommer omsorgssvikt også.
  Regelverket burde vært slik at de ansatte skulle kunne blitt personlig ansvarlige for feil og overgrep, slik feks yrkessjåfører blir stilt personlig til ansvar om de gjør feil i trafikken.
  Problemet er vel at offentlig ansatte har et hinsides usunt vern, og at ingen i det offentlige noen gang må ta ansvar.
  De gjør som de vil, og intensjonene må sies å være de beste.
  Svært problematisk.
  I Kristiansand har man nå hatt flere drap og knivstikkinger utført av mindreårige underlagt barnevernet.
  Helt groteskt at denne kommunen da får fortsette å gi omsorg, mens foreldre opplever inngripen og tap av omsorgsrett for egne barn av samme instans for langt mindre alvorlige saker.
  Man burde i det minste hatt en instans bestående av oppegående lekmenn man kunne klage til, da fylkesmennene er langt fra uavhengige.
  Får avslutte med å si som en annen kommentator her inne pleier å starte sine innlegg med:
  Mens vi venter på Godot..

 • Reidar S

  Menneske rettigheter har tydeligvis litt forskjellig verdi på hjemme- eller på bortebane? Svar kommer neppe fra Trine eller Knut Arild.

 • Mattmaapende

  Det er faktisk helt KORREKT observert.

  Østeuropereere, foruten de av sigøynerslekt, har aldri en klan i ryggen som kan skremme, påvirke, manipulere beslutningstakere rundt sine tiltak.
  Og de er hvite (white trash kan hende?)

  Vernet kompanserer mangelen av tiltak mot muslimer med tiltak hos (øst)europeereren. Nei nei nei, ikke franskmannen eller svensken såklart.
  Ja, så holdes statistikken jevn og fin i kategorien «innvandrere».

  Barneranere av klan bor fortsatt uforstyrret hjemme med sine 11 søsken, ettåringen til arbeidsinnvandreren sendes avgårde til fosterhjem grunnet rykter (og åpenbart «korrekte fordommer»), hennes 2 søstre blir igjen.

  – Uegnet mor for bare det ene av de tre små (desverre hvite) jenter (fra feil land)
  – Egnet far for 12 av 12 (kledelig brune) barn, endog 2 av dem i varetekt for væpnet ran og skuddløsning allerede i ungdomsskolealder?

  Antirasist for ENHVER pris, det ligger som en dulk og mørk skygge bakom.
  Rotherham kommer ihu.

 • Mattmaapende

  Samme syndrom som fikk svensken til å dømme 7 – og 9 åringen for drap.
  Om du minnes.

  Kollektiv psykose, flertallskonvensjonisme.
  Samme refleks som skapte nazismen og sosialismen

 • Mattmaapende

  Godt beskrevet!

  Overgrep er noe bare allmuen kan utøve. Staten utøver bare tiltak.
  Og tiltak er jo alltid til barnets beste

 • grygry

  Alvorlige overgrep fra Staten mot fullstendig sakesløse mennesker er dessverre langt vanligere enn de fleste liker å tro, f.eks. fra barnevern, vergemålsenheter, politi osv. For de mange som plent avviser at det forholder seg slik, vil jeg anbefale å bruke litt tid på å undersøke saken. De vil da oppdage et volds-Norge som er skjult for offentligheten og som dreier seg om statsansatte funksjonærer med fripass fra myndighetene til å begå omfattende sjikane og lovbrudd. I seg selv er dette svært belastende for ofrene. Men mens ofre for kriminelle handlinger begått av privatpersoner i utgangspunktet kan regne med hjelp fra f.eks. politi og rettsvesen, eksisterer denne muligheten knapt når staten selv står for overgrepene. Naturligvis går det an å appellere til organer som SEFO, Statens sivilrettsforvaltning etc., men alle vet at denne klageadgangen ikke har noen verdi. Resultatet er gitt på forhånd, og hele systemet fungerer stort sett bare som en ekstra belastning. De omgir seg med fine ord som ingen skal la seg lure av.

  Jeg har de siste årene fulgt noen av disse sakene og fått innblikk i en rekke andre. Det har vært en sjokkartet opplevelse. Å være vitne til at enkeltpersoner innen maktapparatet planmessig trakasserer og tråkker på ærlige medborgere er kanskje det verste. Nesten like ille er det å se at disse brodne karene blir vernet og gitt anledning til å fortsette sin virksomhet. I dette systemet blir ofrene nærmest gjort rettsløse. Dermed råtner samfunnet opp innenfra. En slik situasjon er mer enn trist. Vi trenger disse tjenestene, men de kan ikke fungere etter hensikten så lenge et lite mindretall får lov til å herje fritt med sine medmennesker.

  Det norske barnevernet har fått et frynsete rykte i utlandet, særlig i Øst-Europa. Det er sikkert vel fortjent, og representanter for vårt land bør snarest slutte å bagatellisere og bortforklare disse historiene. Dessuten er altså barnevernet slett ikke alene. Det er på høy tid at noen tar overtrampene alvorlig og trekker de ansvarlige ut i lyset.

 • kosungen

  Margreth Olin holder på å lage film om det norske barnevernet. Det utviklet seg før krigen, fordi sosialistene ville ha gode arbeidsfolk, derfor tok de ungene der hvor det var fyll for å gjøre dem til dugandes arbeidsfolk. Det var andre tider da, på fattighuset i Oslo solgte de småbarn for å få penger til mat. Vi alle glemmer at Norge var det fattigste landet i Europa. Å fjerne barn fra sine foreldre utifra de tullegrunnene de finner på nå er hjerterått og helt forkastelig. Det går helt imot kunnskapen om viktigheten om tilknytningsprosessen mellom mor og barn, som begynner i svangerskapet. Det sitter tulleprofessorer med kaldt hjerte og sier ta dem så fort som mulig, helst ved fødsel. Det gjelds ikke å snakke om kjærlighet og lengselen etter sin egen mor og far hos de såkalt lærde. Barnevernsutdannede er gjerne folk som ikke kommer inn på psykologistudiet, istedenfor gjør de allverdens følelseskalde ting mot barnefamilier, Vi er ikke så dårlige mennesker her i Norge at barnevernet har så stor jobb å gjøre, men det har blitt galskap satt i system.

  • Marianne Haslev Skanland, Oslo

   Helt enig i at det er galskap satt i system. Jeg lurer likevel på hva du mener med dette:
   «Barnevernsutdannede er gjerne folk som ikke kommer inn på psykologistudiet, istedenfor gjør de allverdens følelseskalde ting mot barnefamilier»
   Mener du at psykologi-studiet ville produsert bedre barnevernere? Men basis for barnevernssludderet er jo kurant psykologi! For riktignok er barnevernere preget av en «utdannelse» på villspor, men selve grunnlaget for den kommer jo nettopp fra klinisk psykologi og psykologiske spekulasjoner uten virkelighetsforankring. Kanskje det virker påtrengende, men muligens finner du noe av interesse her?:
   «Hvordan norske eksperter kom til å avvise biologisk slektskap som relevant for barns velferd»
   http://www.mhskanland.net/page64/page447/page447.html

 • Problemet med barnevernet er at de i praksis står utenfor loven. Da ment at partene ikke kan rettslig i normale former prøve argumentene foran en rett. Samt at daddy-staten er forlokkende ide, fri for menneskelig svakhet. Skulle nesten tro de ikke har lest en bok overhode.

 • Andreas Garpe

  Du antyder at muslimske og/eller afrikanske barn ikke blir tatt av BV Kan du fremsette noen som helst slags dokumentasjon som underbygger din påstand?

 • Dag Røsthe
 • Scott Johansen

  Barnevernet er et resultat av landets utdanningssystem hvor det har vært prioritert å utdanne billige samfunnsvitere(også kalt «dragefangere» da de ikke gjør noe produktivt arbeid). Samfunnsvitere som det ikke er etterspørsel etter og som staten derfor må definerer behovet for og lage jobber til. Og når et av barnevernets måltall er hvor mange barn de klarer å overta «omsorgen» for(ref. tidligere riksrevisor Jørgen Kosmo), så sier det seg selv at dette er galskap. En galskap som i sin tur er et resultat av nyliberalismen, hvor det kunn er markeder som teller og ikke mennesker. Et marked for kjøp og salg av barn. Og mange vil ha en del av dette markedet som over statsbudsjettet får over 20 milliarder årlig…

 • Kris Andreas

  Er bare starten på at kvinner og menn forlater norge for å sikre sine barn. Vi skal få se en stor økning i dette i kommende tid..
  Og, mange flere barn brenner ned institusjoner, og også tar andre grep for å stoppe denne mennesketrakkaseringen! Vi er bare i startgropa……

 • Jasper

  I tsjekkiske sosiale medier spilles selv «russisk propaganda» -kort mot den tsjekkiske dokumentaren.
  http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Co-se-to-deje-v-CT-Po-odvysilani-vcerejsiho-dokumentu-o-detech-v-Norsku-se-stalo-neco-nevidaneho-A-nebylo-to-poprve-513222
  Det er langt lettere å gråte russisk propaganda da å møte ubehagelige spørsmål …