British Prime Minister Theresa May arrives for an Eastern Partnership Summit in Brussels, Friday, Nov. 24, 2017. EU leaders meet Friday for a one day summit to discuss their commitment to their partners from the East. (AP Photo/Virginia Mayo, Pool)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Storbritannias statsminister Theresa May møter fredag EUs president Donald Tusk i Brussel i et nytt forsøk på å komme nærmere enighet i skilsmisseoppgjøret.

De to møtes klokka 16.30, opplyser EU-presidentens pressetalsmann Preben Aamann.

Samtalen finner sted etter fredagens toppmøte mellom EU og østlige partnerland. Da den britiske statsministeren ankom til toppmøtet, ga hun ingen detaljer til pressen om hva hun hadde tenkt å legge på bordet i møtet med Tusk senere på dagen.

May nøyde seg med å beskrive dialogen som «positiv».

– Forhandlingene fortsetter. Men det jeg er tydelig på, er at vi må gå framover sammen, sa hun.

Møttes i Göteborg

May og Tusk møttes også i forbindelse med EUs toppmøte i Göteborg forrige fredag. Da fikk May klar beskjed fra Tusk om at hun hadde frist til begynnelsen av desember med å komme med nye innrømmelser i forhandlingene om skilsmissen.

Det er tre spørsmål som står i sentrum for skilsmisseoppgjøret: rettighetene til briter i EU og EU-borgere i Storbritannia, Storbritannias bidrag til EUs budsjetter og hvilke regler som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-Irland.

– Mens det er gjort gode framskritt i diskusjonene om borgeres rettigheter, trengs det mye mer når det gjelder Irland og det økonomiske oppgjøret, sa Tusk etter møtet i Göteborg.

«Tilstrekkelige framskritt»

EUs krav er at det må gjøres «tilstrekkelige framskritt» i forhandlingene om selve skilsmissen før det kan bli aktuelt å åpne fase to, som også vil omfatte forhandlinger om overgangsordninger og rammene for en framtidig handelsavtale.

Planen har vært å åpne fase to på EU-toppmøtet i midten av desember, men så langt har EU holdt igjen, i håp om å skvise enda litt mer ut av britene før vedtaket blir gjort.

Svaret på hva EU vil gjøre, vil neppe komme før mandag 4. desember. Da skal EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker spise middag med den britiske statsministeren.

– Det er da den egentlige sluttfasen begynner, sier Juncker.

Han bekrefter at det er bevegelse i samtalene.

– I hvilken retning vet jeg ikke, men jeg håper det er i en god retning, sier Juncker.

Irsk spørsmål

Den siste tida har britisk presse vært fulle av spekulasjoner om at May kommer til å legge på bordet et oppjustert pengetilbud til EU.

Samtidig har Nord-Irland seilt opp som kanskje det vanskeligste spørsmålet i forhandlingene. Der er målet å unngå at det bygges opp en fysisk grense til Irland. Hvordan det skal la seg gjøre når Storbritannia forlater både tollunionen og det indre marked, er fortsatt i det blå.

Irlands utenriksminister Simon Coveney sier spørsmålet nå har kommet på spissen i forhandlingene. Men han avviser at Irland har høynet kravene.

– Det vi gjør, er å holde på en veldig fast posisjon. Den har vært uendret i månedsvis. For noen uker siden tror jeg kanskje at folk ikke lyttet helt til denne posisjonen, og de innså kanskje ikke hvor fast bestemt vi er på at vi ikke vil tillate at en grense gjenoppstår på den irske øya. Vi har et felles ansvar med britene for å sørge for at det ikke skjer, sier han.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]