Toppartister krangler om Israel-boikott

Roger Waters fra Pink Floyd presser andre artister til boikott av Israel. AFP Photo/MAAN Images/Magnus Johansson

Den tidligere Pink Floyd-frontmannen Roger Waters har de siste årene valgt en politisk arena å stå i front for. Han har blitt en ledende skikkelse i en internasjonal bevegelse som arbeider for å boikotte Israel. Det er knapt en eneste verdensartist som har planlagt turne til Israel som ikke har mottatt en eller annen form for henvendelse fra Roger Waters, og blitt bedt om å avlyse konsertene.

I de siste dagene har ordvekslingen mellom Roger Waters, den tidligere frontfiguren i The Smiths, Morrissey, og Nick Cave, vært hard. Nick Cave holdt konserter for fulle hus i Tel Aviv søndag og mandag. «Hvis du kommer hit,» sa han på en pressekonferanse i forbindelse med konsertene, «må du gå gjennom offentlig ydmykelse fra Roger Waters og hans partnere.»

Nick Cave innrømmet at han hadde holdt seg vekke fra Israel i over 20 år, delvis på grunn av ubehaget han visste han ville få dersom han opptrådte i Tel Aviv, men også fordi hans forrige album solgte dårlig i Israel og at han av den grunn trodde at hans musikk ikke var populær i den jødiske staten.

Før årets opptreden i Israel fikk den australske rockeren en henvendelse fra boikottaktivister i organisasjonen Artists for Palestine UK, som ba ham kansellere showene i protest mot Israels behandling av palestinerne i Gaza.

«I 20 år sa jeg, la oss gi opp,» sa Cave om planer om å komme til Israel. «For noen år siden sendte Brian Eno meg et brev og ba meg signere et opprop om å boikotte Israel. Jeg sendte et svar tilbake om at jeg ikke ville signere. Jeg skjønte at jeg ikke ville signere, men jeg ville heller ikke opptre i Israel – og det virket som om jeg var skremt. Så jeg ringte mine folk og spurte om vi skulle opptre i Israel. Jeg er her fordi jeg elsker Israel, og fordi det er viktig å stå imot de som vil bestemme over musikere. Så på en måte er jeg her på grunn av boikottbevegelsen.»

Også Morrissey sier at han elsker Israel. I et ferskt intervjuet med Der Spiegel, som ble gitt i forbindelse med utgivelsen av hans siste album kaller Morrissey Roger Waters «boikott Israel»-kampanje for absurd.

Morrissey sier til Der Spiegel at han beundrer Israels folk, og har kjærlighet til byen Tel Aviv, der han under sin forrige Israel-turne ble oppnevnt til æresborger og fikk utlevert byens nøkkel av ordføreren. Det er på spørsmål om en sang på albumet som han har kalt «The Girl from Tel Aviv Who Wouldn’t Kneel» at Morrissey utbryter: «Jeg elsker denne byen». Sangen handler for øvrig om innholdet i dagbøkene til Etty Hillesum, som ble drept i Auschwitz i 1943.

«Resten av verden liker ikke Israel godt. Men folkene der er veldig sjenerøse og vennlige. Du bør aldri dømme et folk etter deres regjering. Det er svært sjeldent at regjeringene gjenspeiler folks ønsker,» sier Morrissey, og fortsetter med å angripe boikottbevegelsen. «Jeg er imot det. Det er absurd og trangsynt. Å være politisk korrekt er feil. Det er absurd. Det betyr at man forbyr ytringsfriheten. Slik fremstår boikott-bevegelsen for meg,» sier han til Der Spiegel, gjengitt av The Jewish Chronicle.

Før hans konserter i Israel sendte den internasjonale boklottkampanjen et åpent brev som ba Nick Cave om å avbryte konsertene i Israel. «Vennligst ikke ta del i apartheid, boikott Israel!» skrev de, ifølge organisasjonen United With Israel. Roger Waters siterte i en henvendelse Caves lyrikk «La oss sitte sammen i mørket til øyeblikket kommer.»  «Øyeblikket kom og gikk bror, du savnet det, hvis du på et tidspunkt i fremtiden vil klatre ut av mørket, er alt du trenger å gjøre å åpne øynene, vi, i BDS (boikottkampanjen), vil være her for å ønske deg velkommen til lyset,» kommenterte Roger Waters.

I sommer var Roger Waters i hissig disputt med frontmannen i Radiohead, Thom York, som i et intervju med musikkbladet Rolling Stones reagerte sterkt på Waters forsøk på å overtale gruppen til å droppe en konsert som ble avholdt i Israel 19. juli. «Jeg vil være helt ærlig med deg: Det har vært ekstremt opprørende. Det er mange mennesker som ikke er enige med BDS-bevegelsen, inkludert oss. Jeg er ikke enig med det kulturelle forbudet i det hele tatt,» sa han i intervjuet.

«Det er dårlig og respektløst å anta at vi enten er feilinformert eller at vi er så retarderte at vi ikke selv kan ta disse avgjørelsene. Det er støtende og jeg forstår bare ikke hvorfor det at jeg skal avholde et rockeshow eller holde et foredrag på et universitet er problematisk,» la han til. York viste til at bandets gitarist Jonny Greenwood, både har palestinske og jødiske venner og en kone som er en arabisk jøde, og derfor «vet mer om disse tingene» enn de fleste andre.

 

 

 

 


Publisert: nov 24, 2017 @ 9:16 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
  • Tel Aviv. Kanskje den mest liberale byen i verden. Ironien er råflott.

  • Harriet

    Vet ingen som er feigere en såkalte artister og » kunstnere » ! Der er det om å gjøre å være politiske korrekte for å oppnå goder !! Pinlig og utrolig umodent! Flott å lese om alle som nå / litt etter litt tar egne valg mot strømmen av populister !!!