Ousted Catalan leader Carles Puigdemont addresses Catalan mayors who travelled to Brussels to take part in an event in support of the ousted Catalan government in Brussels, Belgium on Tuesday, Nov. 7, 2017. Puigdemont is fighting extradition to Spain, where other members of the ousted Cabinet have been sent to jail while awaiting the results of a probe for allegedly weaving a strategy to secede from Spain. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Catalonias avsatte leder innledet lørdag valgkampen fra sin eksiltilværelse i Belgia ved å be velgerne gi uttrykk for sitt ønske om katalansk uavhengighet.

– Vi, katalanerne, demonstrerte for verden at vi har kapasiteten og viljen til å bli en uavhengig stat. Og den 21. desember må vi stadfeste det, sa Carles Puigdemont da han innledet valgkampen i Oostkamp i Belgia.

Puigdemont og hele hans regjering ble avsatt av Spanias statsminister Mariano Rajoy 27. oktober etter at den katalanske regionforsamlingen erklærte uavhengighet fra Spania.

Samtidig ble den folkevalgte regionforsamlingen oppløst, og det ble utlyst nyvalg for å gjenopprette det Rajoy har omtalt som «normale tilstander».

Puigdemont reiste til Belgia før spanske myndigheter rakk å pågripe ham, og han venter nå på en avgjørelse i det belgiske rettsvesenet om hvorvidt han skal utleveres til Spania eller ikke. I Spania er han siktet for oppvigleri og opprør, noe som kan gi mange års fengsel.

Det er uklart om han fortsatt kommer til å være i Belgia på valgdatoen 21. desember.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]