Den svenske kirken pålegger prester å omtale Gud på en kjønnsnøytral måte

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På tross av kraftige protester, blant annet fra det Kongelige Svenske Akademi, stemte en stor majoritet i den svenske kirken tirsdag for en ny håndbok. Dette melder Helsingborgs Dagblad.

I Kirkehåndboken finner man retningslinjer for hvordan ulike tjenester, som dåp, bryllup og begravelser, utføres. Mange prester skal ha protestert på de nye reglene hva gjelder språk. Den nye håndboken instruerer de geistlige å bruke kjønnsnøytrale begreper når de snakker om Gud. Det betyr at pronomenene “Han” og “Ham”, samt betegnelsen “Herren” nå frarådes brukt i svenske kirker.

– Gud, Hellige Treenighet, Fader og Moder, Sønn – Søster og Bror, og ånd – livvakt og inspirator, led oss til dine dybder av velstand, visdom og kunnskap. Slik lyder et eksempel fra håndboken

Mikael Löwegren, kommisær for kirken i Ljungby i Småland sier at avgjørelsen er et tegn på at  den svenske kirken ikke lenger eksisterer som et sammenhengende fellesskap.

– Samfunnet blir delt opp i forskjellige grupper under mangfoldets fane. Det er så mange alternative varianter inkludert i den ny håndboken at det vil bi vanskelig å hevde at det er den samme kirken fra menighet til menighet, sier Löwegren.

 


Publisert: nov 25, 2017 @ 11:48 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.