Oslo 20170408. Dørene til Margaretakyrkan, den svenska kyrkan, i Oslo holdes åpen lørdag i forbindelse med terroren i Stockholm, Sverige. Få tok derimot turen til kirken. Kirken ligger like ved Regjeringskvartalet, og mange av vinduene ble ødelagt i forbindelse med bomben som gikk av i 22. juli 2011. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

På tross av kraftige protester, blant annet fra det Kongelige Svenske Akademi, stemte en stor majoritet i den svenske kirken tirsdag for en ny håndbok. Dette melder Helsingborgs Dagblad.

I Kirkehåndboken finner man retningslinjer for hvordan ulike tjenester, som dåp, bryllup og begravelser, utføres. Mange prester skal ha protestert på de nye reglene hva gjelder språk. Den nye håndboken instruerer de geistlige å bruke kjønnsnøytrale begreper når de snakker om Gud. Det betyr at pronomenene “Han” og “Ham”, samt betegnelsen “Herren” nå frarådes brukt i svenske kirker.

– Gud, Hellige Treenighet, Fader og Moder, Sønn – Søster og Bror, og ånd – livvakt og inspirator, led oss til dine dybder av velstand, visdom og kunnskap. Slik lyder et eksempel fra håndboken

Mikael Löwegren, kommisær for kirken i Ljungby i Småland sier at avgjørelsen er et tegn på at  den svenske kirken ikke lenger eksisterer som et sammenhengende fellesskap.

– Samfunnet blir delt opp i forskjellige grupper under mangfoldets fane. Det er så mange alternative varianter inkludert i den ny håndboken at det vil bi vanskelig å hevde at det er den samme kirken fra menighet til menighet, sier Löwegren.

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]