OSLO 20171115. Carl I. Hagen på veg inn til møte i bystyresalen i Oslo rådhus onsdag Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er ikke så ofte norsk politikk finner plass i utenlandske aviser, men det hender. Denne gang er det britiske Financial Times som beærer oss med en omtale. Under overskriften «Norwegian populist stirs latest Nobel Committee controversy», som vel kan oversettes til «norsk populist forårsaker kontroverser rundt Nobelkomiteen», fortelles det at FrPs nominasjon av Hagen har gjort «politikere og akademikere rasende».

Jeg visste virkelig ikke at det vekket så sterke følelser som «raseri». Mitt inntrykk er snarere at dette oppstyret om Hagens plass i Nobelkomiteen er en kjærkommen nyhetssak som gleder både pr-kåte politikere, klikkfokusert media og de forskerne som nå får mulighet til å ha navnet sitt i avisen. Financial Times burde heller brukt uttrykket «engasjement» om de skulle rapportert korrekt fra Norge.

Men mest problematisk er fremstillingen gitt av noe professor Torbjørn Knutsen ved NTNU skal ha sagt. Det fremkommer at Knutsen sier til FT at Hagen har «rykte på seg for å være en populist og kanskje til og med som en rasist, og han har ingen profil på internasjonale relasjoner.»

Vi må forutsette at professor Knutsen er sitert riktig. Så hvorfor kommer han med rasiststempelet på Hagen overfor en stor internasjonal publikasjon som FT? At Hagen skulle være «rasist» er da ikke noe som diskuteres i norske medier, er det? Islamfiendtlig, ja, kanskje. Og innvandringskritisk, populist, endog fremmedfiendtlig, blir det nok snakket om. Men rasist? Hvor er det disse ryktene svirrer? Hos Antirasistisk senter?

Jeg kjenner ellers Torbjørn Knutsen som en av de mer fornuftige akademikerne innen statsvitenskap som vi har i Norge, så kanskje dette er et tilfelle av at journalisten fra FT har lagt ord i munnen på ham. Men jeg vil uansett oppfordre han og andre til å veie sine ord om norske forhold grundigere neste gang. Det er ikke gunstig verken for pensjonisten Carl I. Hagen eller Norge om det spres uriktige rykter internasjonalt om forekomsten av rasisme og andre uheldige holdninger blant norske kvinner, menn og politikere. Man kan ha sine meninger om Hagen, men at han skulle være rasist, går langt over streken for hva vi bør tillate oss å slenge ut til journalister, selv om det blir sagt under dekke av at han [Hagen] har et «rykte på seg» for det.

Med mindre jeg har gått glipp av noe vesentlig på norsk ryktebørs og Norges tredje største parti faktisk ble ledet av det folk oppfatter som en rasist fra 1978 til 2006, er artikkelen rett og slett Fake News, og kilden er en norsk professor.

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]