TOPSHOTS A maintenance man works on solar panels at Norsol solar energy company in Villaldemiro, northern Spain, on February 10, 2015. AFP PHOTO/ CESAR MANSO
Del saken
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

I desember 2016 kom ExxonMobil med rapporten 2017 Outlook for Energy, A View to 2040.

Der fremgår det at vind- og solenergi vil gi verden “vanvittige” 4% av den globale energien innen 2040. Men selv om dette energisegmentet øker nå gjør varierende værforhold at man bare klarer å utnytte 30% av vindenergi- og 20% av solenergikapasiteten. Norske politikere skjønner lite av dette (i motsetning til Rex Tillerson i USA som var sjef for ExxonMobil). Media bringer stadig reportasjer om at “solenergi vil dobles” eller “sol- og vind-energi vokser raskere enn fossilenergi”. Selv om slike utsagn er sanne, er de i høyeste grad misvisende, da denne lille energimengden helt ubetydelig.

Det er sterk sammenheng mellom energikostnader og levestandard. Vi har derfor all grunn til å bekymre oss over utspillene fra diverse politiske miniparti her i landet som prøver å rasere levestandarden vår.

Den 25. april 2017 hadde New York Times en artikkel som fortalte at dagens jobber i USA er innen solenergi, ikke kullkraft. Dette er “energijobber”, ikke jobber som krever energi.  Avisa Washington Examiner har sett nærmere på tallene.

I solenergibransjen var det 373807 arbeidere i 2016. Denne bransjen ga USA 36,75 millioner megawattimer – altså 98 megawattimer pr. arbeider.

For naturgassens del er tallene 362118 arbeidere – 1,38 milliarder megawattimer – 3812 megawattimer pr. arbeider.

For kullkraft er tallene 160119 arbeidere – 1,24 milliarder megawattimer – 7745 megawattimer pr. arbeider.

Sagt på en annen måte, Det må 79 arbeidere til innenfor solkraftbransjen for å frembringe like mye energi som en arbeider innenfor kullkraft.

Om man har som målsetting å skape flest mulige jobber innenfor energibransjen, må man si at det er full klaff når det gjelder solenergi. Men når det gjelder å levere mest mulig billig og effektivt, vil nok de fleste realistisk innstilte se det på en annen måte.

 

 

 

 

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]