Illustrasjonsbilde. AFP PHOTO/ CESAR MANSO

I desember 2016 kom ExxonMobil med rapporten 2017 Outlook for Energy, A View to 2040.

annonse

Der fremgår det at vind- og solenergi vil gi verden «vanvittige» 4% av den globale energien innen 2040. Men selv om dette energisegmentet øker nå gjør varierende værforhold at man bare klarer å utnytte 30% av vindenergi- og 20% av solenergikapasiteten. Norske politikere skjønner lite av dette (i motsetning til Rex Tillerson i USA som var sjef for ExxonMobil). Media bringer stadig reportasjer om at «solenergi vil dobles» eller «sol- og vind-energi vokser raskere enn fossilenergi». Selv om slike utsagn er sanne, er de i høyeste grad misvisende, da denne lille energimengden helt ubetydelig.

Det er sterk sammenheng mellom energikostnader og levestandard. Vi har derfor all grunn til å bekymre oss over utspillene fra diverse politiske miniparti her i landet som prøver å rasere levestandarden vår.

Den 25. april 2017 hadde New York Times en artikkel som fortalte at dagens jobber i USA er innen solenergi, ikke kullkraft. Dette er «energijobber», ikke jobber som krever energi.  Avisa Washington Examiner har sett nærmere på tallene.

I solenergibransjen var det 373807 arbeidere i 2016. Denne bransjen ga USA 36,75 millioner megawattimer – altså 98 megawattimer pr. arbeider.

For naturgassens del er tallene 362118 arbeidere – 1,38 milliarder megawattimer – 3812 megawattimer pr. arbeider.

For kullkraft er tallene 160119 arbeidere – 1,24 milliarder megawattimer – 7745 megawattimer pr. arbeider.

Sagt på en annen måte, Det må 79 arbeidere til innenfor solkraftbransjen for å frembringe like mye energi som en arbeider innenfor kullkraft.

Om man har som målsetting å skape flest mulige jobber innenfor energibransjen, må man si at det er full klaff når det gjelder solenergi. Men når det gjelder å levere mest mulig billig og effektivt, vil nok de fleste realistisk innstilte se det på en annen måte.

 

 

 

 

 

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.