Migrants from a sinking inflatable boat try to get on a Libyan coast guard boat, left, during a rescue operation at sea, on Monday, Nov. 6, 2017. Five migrants have died as a German nonprofit organization, Sea-Watch, and the Libyan coast guard tried to rescue them from their foundering boat in the Mediterranean, with each side blaming the other for botching the operation. (Lisa Hoffmann/Sea-Watch via AP)
annonse
annonse

Minst 30 mennesker omkom da båten deres sank utenfor vestkysten av Libya lørdag, opplyser kystvakten. De overlevende fraktes til Tripoli.

200 mennesker er hentet opp av vannet i live, ifølge den libyske kystvakten.

En talsperson for marinen i det borgerkrigsherjede landet sa tidligere lørdag til nyhetsbyrået Ansa at flere lik befant seg i vannet. Tallet på døde og savnede etter forliset var dermed ventet å stige.

annonse

Det er ikke klart hvor mange mennesker som var om bord i båten som sank. Den italienske kystvakten opplyser imidlertid å ha sendt redningsskipet Aquarius for å berge anslagsvis 500 mennesker som var i havsnød på en trebåt.

3.000 døde

En talsperson for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Roma hadde lørdag ettermiddag ingen opplysninger om hendelsen.

Siden juli har det vært en kraftig nedgang i antall mennesker som forsøker å ta seg fra Libya til Italia. Det forklares med at EU har inngått en avtale med libysk kystvakt om å stanse migrantene og flyktningene. Men den siste uka har tallet økt kraftig.

Så langt i år har rundt 3.000 flyktninger og migranter druknet mens de prøvde å nå Europa i skrøpelige båter over Middelhavet. Bare siden onsdag er over 1.100 mennesker hentet ut av slike båter i live.

annonse
Mishandling

EU har fått kritikk for å hjelpe libyske myndigheter med å hindre folk i å forsøke å krysse Middelhavet og sende dem tilbake til interneringsleirer i Libya. Der utsettes flyktninger og migranter for tortur og mishandling, ifølge FN, som har kalt EUs politikk for umenneskelig.

Libyske militsgrupper bidrar til å stanse migrantene, og nylig avslørte CNN at afrikanere blir solgt som slaver utenfor Libyas hovedstad Tripoli.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med flystøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet diktatoren Muammar Gaddafi i 2011.

NTB-DPA-AFP
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon