Illustrasjonsbilde. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

DNA-spor gjorde at en 42 år gammel mann fra Romerike i fjor ble pågrepet 16 år etter at to jenter ble voldtatt på Romsås i Oslo. Mandag møter han i retten.

Jentene var 6 og 7 år gamle da overgrepene skjedde 20. juni 2000. Jentene ble overfalt og seksuelt misbrukt i skogen bak Tiurleiken skole på Romsås. Mannen truet ifølge tiltalen med å drepe dem hvis de ikke var stille mens overgrepene foregikk. Tiltalen har en strafferamme på opptil 21 års fengsel.

– Saken har vært en stor belastning for de fornærmede, og de har til dels fått store senskader, sier aktor Trude Antonsen til NRK.

annonse

Mannen erkjenner straffskyld for overgrepene mot de to jentene og besittelse av bildene.

I tillegg er mannen tiltalt for overgrep mot en annen jente som var fire-fem år gammel da overgrepene i tiltalen skjedde mellom 2004 og 2006, men han erkjenner ikke straffskyld for dette.

– Det er en alvorlig tiltale som både gjelder seksuell omgang og besittelse av overgrepsbilder, sier Antonsen.

Da han ble pågrepet, fant politiet også nesten 15.000 bilder som viser seksuelle overgrep mot barn.

annonse
Pågrepet i fjor

Mannen, som i mange år jobbet som trailersjåfør, møtte frivillig hos politiet i juli i fjor etter at politiet hadde kontaktet ham. Han ble da pågrepet og siktet for voldtekt av barn under 14 år.

Han ble avslørt av en DNA-prøve som ble tatt etter en spritsmuglerdom i Sverige, mange år etter overgrepene på Romsås. I 2000 hadde politiet sikret seg et DNA-spor, men fikk ingen match i registeret og henla saken under beskrivelsen «ukjent gjerningsmann».

En desemberkveld i 2014 ble den nå tiltalte mannen stoppet på svensk side av grensen. Han var på vei over en øde grenseovergang på Finnskogen med 285 liter sprit, vin og øl som han hadde kjøpt i Tyskland.

Glad og lettet

Da saken kom for retten, endte det med en dom på tre måneders fengsel. Svenske fengselsstraffer kan sones i Norge, og mannen ble overført. Kort tid etterpå ble det tatt DNA-prøver av ham, som deretter ble sjekket opp mot politiets register. I fjor sommer kom beskjeden om at profilen passet med sporprøver fra overgrepssaken mange år tidligere.

De to fornærmede er i dag i begynnelsen av 20-årene.

annonse

– Hun er glad og ikke minst lettet for at han er tatt. Hun trodde ikke han skulle bli tatt, og er glad for at vi har et DNA-register, sa bistandsadvokat Jørn Hergot, som representere den ene kvinnen, til Aftenposten i etterkant av pågripelsen.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon