Voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstranter lørdag krevde minst ett liv. Foto: Anjum Naveed / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En politimann er drept og om lag 140 mennesker såret etter at politiet i Islamabad gikk til aksjon for å rydde en islamistisk protestleir lørdag.

Om lag 8.500 politifolk og paramilitære soldater i opprørsutstyr deltok i aksjonen, som ble innledet like etter soloppgang lørdag morgen. Styrkene skjøt med gummikuler og tåregass for å fjerne de om lag 2.000 demonstrantene, som svarte med å kaste stein mot politiet og sette fyr på politibiler.

Den døde politimannen ble truffet av en stein i hodet, opplyser både politiet og sykehuskilder. 93 av de i alt 139 personene som er sendt til sykehus, tilhører sikkerhetsstyrkene.

Ifølge en reporter fra nyhetsbyrået AFP strømmet det til flere demonstranter etter at aksjonen startet. Trær er hogd ned for å sperre veiene, og demonstrantene brant dekk for å stanse politiet.

Pakistanske medier fikk forbud mot å vise bilder fra stedet etter hvert som volden utartet.

Protesten er arrangert av islamistgruppa Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah Pakistan. Siden 6. november har de sperret en hovedvei som hver dag blir brukt av tusenvis av pendlere, noe som har ført til lange køer og rasende pendlere. En syk åtteåring skal dessuten ha dødd fordi en ambulanse ikke nådde fram til sykehuset i tide.

Demonstrantene krever at justisminister Zahid Hamid må gå av etter at eden som politikere må avlegge for å stille til valg, ble endret. De mener at eden ble omformulert slik at også medlemmer av den muslimske ahmadiyya-sekten skal kunne stille til valg, og de anklager ministeren for blasfemi.

Vedtaket om å endre eden ble raskt omgjort som følge av protestene.

Pakistanske myndigheter har fått kraftig kritikk for ikke å ha reagert mot demonstrantene tidligere.

NTB-AFP
(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]