Voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstranter lørdag krevde minst ett liv. Foto: Anjum Naveed / AP / NTB scanpix
annonse

En politimann er drept og om lag 140 mennesker såret etter at politiet i Islamabad gikk til aksjon for å rydde en islamistisk protestleir lørdag.

annonse

Om lag 8.500 politifolk og paramilitære soldater i opprørsutstyr deltok i aksjonen, som ble innledet like etter soloppgang lørdag morgen. Styrkene skjøt med gummikuler og tåregass for å fjerne de om lag 2.000 demonstrantene, som svarte med å kaste stein mot politiet og sette fyr på politibiler.

annonse

Den døde politimannen ble truffet av en stein i hodet, opplyser både politiet og sykehuskilder. 93 av de i alt 139 personene som er sendt til sykehus, tilhører sikkerhetsstyrkene.

Ifølge en reporter fra nyhetsbyrået AFP strømmet det til flere demonstranter etter at aksjonen startet. Trær er hogd ned for å sperre veiene, og demonstrantene brant dekk for å stanse politiet.

Pakistanske medier fikk forbud mot å vise bilder fra stedet etter hvert som volden utartet.

annonse
annonse

Protesten er arrangert av islamistgruppa Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah Pakistan. Siden 6. november har de sperret en hovedvei som hver dag blir brukt av tusenvis av pendlere, noe som har ført til lange køer og rasende pendlere. En syk åtteåring skal dessuten ha dødd fordi en ambulanse ikke nådde fram til sykehuset i tide.

Demonstrantene krever at justisminister Zahid Hamid må gå av etter at eden som politikere må avlegge for å stille til valg, ble endret. De mener at eden ble omformulert slik at også medlemmer av den muslimske ahmadiyya-sekten skal kunne stille til valg, og de anklager ministeren for blasfemi.

Vedtaket om å endre eden ble raskt omgjort som følge av protestene.

annonse
Reklame

Pakistanske myndigheter har fått kraftig kritikk for ikke å ha reagert mot demonstrantene tidligere.

NTB-AFP
(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.