200 elever forsvinner i grunnskolen hvert år

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Hvert år står rundt 200 pulter tomme i norske klasserom. Enkelte barn blir sendt ut av landet og utsatt for omsorgssvikt, ifølge Røde Kors.

– De sakene vi kommer i befatning med er veldig alvorlige fordi det er barn som er sendt ut av landet og opplever sosial kontroll, psykisk press og vold, sier Anne Marte Stifjeld, leder av Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, til NRK.

De siste årene har de hatt 60 saker der barn og unge er etterlatt i utlandet, opplyser de til statskanalen. Det er snakk om barn som er født og oppvokst i Norge, og som har gått på norsk skole.

Oslo er den kommunen i Norge som har flest saker der elever blir borte, ifølge Utdanningsdirektoratet. Hittil i år har 58 elever forsvunnet, og etter undersøkelser har kommunen funnet 44 elever i utlandet, skriver statskanalen. 22 av sakene er meldt til barnevernet.

Noen barn ser kommunen aldri igjen, andre dukker opp igjen etter måneder eller år. Mens noen har gått på gode skoler har andre store kunnskapshull.

– Det blir problematisk når barna ikke får opplæring. Blir du frarøvet det i avgjørende barneår får du et dårligere utgangspunkt for et godt liv, sier avdelingsdirektør Margaret Westgaard i Oslos utdanningsetat.

(©NTB)


Publisert: nov 27, 2017 @ 12:37 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.