(FILES) This file photo taken on June 15, 2015 shows a bottle of Monsanto's 'Roundup' pesticide in a gardening store in Lille. Activists on October 23, 2017 handed the EU a petition signed by more than 1.3 million people calling for a European ban on the weedkiller glyphosate, produced by chemicals giant Monsanto and others, over fears it causes cancer. The petition was given to the European Commission, the executive of the 28-nation EU which has recommended the license for the herbicide be renewed for ten years in mid-December. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Del saken
  •  
  •  
  •  

EUs medlemsland forlenger godkjennelsen av det omstridte ugressmiddelet glyfosat. 

annonse

Annonse

I alt 18 medlemsland stemte for å forlenge godkjennelsen. Det var nok til å sikre kvalifisert flertall. Dermed kan bønder og hageeiere i EU fortsette å bruke ugressmiddelet Roundup til 15. desember 2022.

Ni land – Belgia, Hellas, Frankrike, Kroatia, Italia, Kypros, Luxembourg, Malta og Østerrike – stemte mot, mens Portugal var avholdende.

annonse

Annonse

EU-kommisjonen foreslo opprinnelig en fornyelse av godkjennelsen i ti år, men dette forslaget fikk ikke bred nok støtte til å gå igjennom.

annonse

Annonse

Et kompromissforslag om fem års forlengelse kom opp til behandling i komiteen for planter, dyr, matvarer og fôr den 9. november. Forslaget fikk ikke det nødvendige flertallet, men gikk til slutt igjennom da det kom opp til behandling i et ankeutvalg mandag ettermiddag.

Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup, som produseres av amerikanske Monsanto. Ugressmiddelet er mye brukt, men frykt for at det kan være kreftframkallende har gjort det kontroversielt i flere EU-land.

EU-parlamentet vedtok tidligere i høst en resolusjon som oppfordret til gradvis utfasing av stoffet og totalforbud i hele EU innen 15. desember 2022.

EU-kommisjonen har også fått overrakt 1,3 millioner underskrifter med krav om forbud.

annonse

Annonse

(©NTB)


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: