(FILES) This file photo taken on June 15, 2015 shows a bottle of Monsanto's 'Roundup' pesticide in a gardening store in Lille. Activists on October 23, 2017 handed the EU a petition signed by more than 1.3 million people calling for a European ban on the weedkiller glyphosate, produced by chemicals giant Monsanto and others, over fears it causes cancer. The petition was given to the European Commission, the executive of the 28-nation EU which has recommended the license for the herbicide be renewed for ten years in mid-December. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

EUs medlemsland forlenger godkjennelsen av det omstridte ugressmiddelet glyfosat. 

I alt 18 medlemsland stemte for å forlenge godkjennelsen. Det var nok til å sikre kvalifisert flertall. Dermed kan bønder og hageeiere i EU fortsette å bruke ugressmiddelet Roundup til 15. desember 2022.

Ni land – Belgia, Hellas, Frankrike, Kroatia, Italia, Kypros, Luxembourg, Malta og Østerrike – stemte mot, mens Portugal var avholdende.

EU-kommisjonen foreslo opprinnelig en fornyelse av godkjennelsen i ti år, men dette forslaget fikk ikke bred nok støtte til å gå igjennom.

Et kompromissforslag om fem års forlengelse kom opp til behandling i komiteen for planter, dyr, matvarer og fôr den 9. november. Forslaget fikk ikke det nødvendige flertallet, men gikk til slutt igjennom da det kom opp til behandling i et ankeutvalg mandag ettermiddag.

Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup, som produseres av amerikanske Monsanto. Ugressmiddelet er mye brukt, men frykt for at det kan være kreftframkallende har gjort det kontroversielt i flere EU-land.

EU-parlamentet vedtok tidligere i høst en resolusjon som oppfordret til gradvis utfasing av stoffet og totalforbud i hele EU innen 15. desember 2022.

EU-kommisjonen har også fått overrakt 1,3 millioner underskrifter med krav om forbud.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]