Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Det skal være flertall på Stortinget for å stramme inn på reglene slik at stortingsvara og Frp-veteran Carl I. Hagen ikke kan velges til Nobelkomiteen.

Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet og Venstre skal ifølge Dagens Næringsliv samle seg om et prinsipp som klart slår fast at verken faste stortingsrepresentanter eller varaer kan sitte i Nobelkomiteen.

Saken kommer opp når stortingspresident Olemic Thommessen (H) samler de parlamentariske lederne til et møte i valgutvalget torsdag denne uken.

annonse

Dersom Fremskrittspartiets stortingsgruppe holder fast på at Hagen er partiets kandidat, vil stortingspresidenten i så fall kunne si at den tidligere partiformannen ikke er valgbar, og be partiet fremme en ny kandidat.

Også Høyre skal ifølge avisens kilder vurdere å støtte en presisering av prinsippene om valgbarhet, men med en ytterligere innstramming om at heller ikke ledere av internasjonale organisasjoner kan velges til Nobelkomiteen. En slik presisering peker klart i retning av Europarådets leder, Thorbjørn Jagland, selv om den tidligere Ap-lederen ikke er på valg til Nobelkomiteen i denne omgang.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon