Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
Del saken
  • 2
  •  
  •  

Sjakk er den største individuelle idretten i verden. Og Norge har verdens beste sjakkspiller både for voksne spillere og juniorspillere. Sist helg ble den 18 år gamle sjakkspilleren fra Vålerenga Sjakklubb i Oslo, Aryan Tari, verdensmester for juniorspillere. Hvorfor skjedde det?

Leder og initiativtaker til stiftelsen av Vålerenga Sjakklubb, Dag Danielsen, mener at først og fremst talent og god oppbakking fra foreldrene, i tillegg til stimulans i et godt klubbmiljø, motivasjonen fra Magnus Carlsen, hard og systematisk trening, og dyktige trenere, er en del av forklaringen.

«Aryan har jobbet seriøst gjennom mange år og fått stor erfaring etter hvert. Han har spilt på Vålerengas eliteserielag i sjakk i fem år. I Kristiansund, der han spilte tidligere, ble han trent av Evgeny Romanov, en russisk stormester i sjakk. Da han byttet til vår klubb fikk han med seg Romanov som trener. Kristiansund Sjakklubb la et godt grunnlag for ham, og på Vålerenga kom han inn i et større sjakkmiljø med solide spillere som bidro til å bygge hverandre opp, slik at alle ble bedre, og Aryan altså aller best. Vi har også vært i stand til å gi ham en del nødvendig økonomisk støtte,» sier han til Resett.

Vålerenga Sjakklubb ble stiftet i 2008. Tanken bak var blant annet å etablere en toppklubb på Oslo øst, som skulle ta opp konkurransen med landets beste klubben. I tillegg var ønsket å motivere unge spillere gjennom å tilby dem et godt sjakkmiljø og de beste trenerne det har vært mulig å få til Norge. To av klubbens trenere, russeren Evgeny Romanov og bosnieren Borki Predojevic, er begge stormestere, som er den gjeveste tittelen du kan ha som sjakkspillere, utenom VM-tittelen.

Bosnieren kom til klubben med hjelp av en av klubbens egne spillere, Askild Bryn. De spilte mot hverandre i EM for ungdom, og ble gode venner. Både Evgeny Romanov og Borki Predojevic har vunnet VM og EM-titler i yngre årsklasser.

Vålerenga Sjakklubb har gjort en utrolig karriere siden klubben ble startet og som andre nystartede klubber måtte begynne å spille i den nederste divisjonen. På fem år gjorde klubben fire opprykk, og har vunnet eliteserien de siste to årene. Med Aryan Tari på laget. Han har dessuten vært individuell norgesmester for voksne spillere. På fredag begynner eliteseriesesongen. Da skal også VM-seieren til Tari markeres, forteller klubblederen.

Danielsen mener at Aryan Tari har etablert seg som en profesjonell sjakkspiller, og at VM-seieren betyr mye for muligheten for å skaffe sponsorer i fremtiden, og for invitasjoner til større turneringer.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 2
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]