SOCHI 2014-02-23 Russia's Alexander LEGKOV calebrates his gold in the men's 50 km cross country at the Laura Cross-country Ski & Biathlon Center during the Sochi 2014 Winter Olympics February 23, 2014. Photo: Maja Suslin / TT / kod 10300 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD ***
Del saken
  •  
  •  
  •  

For snart en måned siden ble Legkov utelukket på livstid av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Russeren ble også diskvalifisert og fratatt alle resultater fra Sotsji-OL i 2014.

annonse

Annonse

34-åringen vant individuelt gull og stafettsølv under lekene på hjemmebane.

IOCs avgjørelse ble tatt på bakgrunn av beviser framkommet gjennom etterforskningen av organisert russisk doping. Mandag kveld kom det fram flere detaljer rundt hvilke beviser man har mot Legkov, som ikke har avgitt noen positiv dopingprøve.

annonse

Annonse

Hovedfunnet er at Legkovs prøveflasker fra Sotsji-lekene har skrapemerker på seg. Det mener IOC er et bevis på at de er blitt åpnet og tuklet med flere ganger.

annonse

Annonse

– To av flaskene viser merker som indikerer at de blitt åpnet. Det bekrefter at utøveren har vært involvert i dopingbedrageriet, står det i dokumentasjonen IOC har lagt ut på sine nettsider.

Ber igjen FIS ta grep

IOC oppfordrer samtidig på nytt Det internasjonale skiforbundet (FIS) om å iverksette sanksjoner overfor Legkov. FIS har ikke nektet løpere utestengt av IOC å gå verdenscuprenn.

Diskvalifikasjonen av Legkov og en rekke andre russiske utøvere skjer uten at det foreligger positive dopingprøver. I stedet gjøres det på bakgrunn av beviser samlet inn i WADA-granskingen ledet av Richard McLaren.

McLaren har slått fast at det var statsstøttet doping under Sotsji-lekene, og at dopede utøveres urinprøver ble byttet ut med rene prøver.

annonse

Annonse

IOC innledet på grunnlag av McLaren-rapporten dopingsak mot 28 russere i desember i fjor. Seks av dem ble suspendert og nektet deltakelse i VM i Lahti.

Kollektiv utestengelse?

I september fikk Legkov og lagkamerat Jevgenij Belov medhold i Idrettens voldgiftsrett (CAS), som opphevet suspensjonene deres med virkning fra 1. november. Samme dag kom IOC-avgjørelsen som satt dem utenfor kommende OL.

IOC skal på et styremøte i neste uke avgjøre om Russland skal få delta i Pyeongchang-OL.

For øvrig vil en stående diskvalifikasjon av Legkov på femmila i Sotsji, der Russland vant tredobbelt, medføre at Martin Johnsrud Sundby får OL-bronse.

På stafetten betyr diskvalifikasjonen av Russland fra sølvplass at Norges kvartett Eldar Rønning, Chris Jespersen, Sundby og Petter Northug får bronse.

NTB-TT

(©NTB)


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: