Czech President and presidential candidate in next Czech presidential election Milos Zeman addresses a press conference after announcing a petition with more then 106,000 signatures to support his presidential candidacy on November 6, 2017 in Prague. / AFP PHOTO / Michal Cizek
annonse
annonse

Godkjenningen av kandidater til det tsjekkiske presidentvalget i midten av januar er ferdig, og valgkampen er så smått i gang.

 

Det stiller ni kandidater, og den sittende presidenten Milos Zeman er storfavoritt, selv om det ikke regnes som sikkert at han vil bli valgt i første runde. Det kreves en oppslutning på 50 prosent. Oppnår ingen kandidater det, går de to med størst oppslutning til andre runde.

annonse

Zeman har sin bakgrunn fra det sosialdemokratiske partiet, som han riktignok brøt med for noen år siden på grunn av interne konflikter. Som president har den 73 år gamle politikeren markert seg med klar tale, ikke alltid i edru tilstand. Hans Boris Jeltsin-liknende opptreden har ikke svekket presidenten, mener tsjekkere Resett har pratet med. Tvert imot. Selv ler han bare av sine opptredener i lettere beruset tilstand. Mange tsjekkere ser på det som folkelighet.

Politisk har han blant annet markert seg med kraftig og klarttalende motstand mot islamsk innvandring og solid støtte til Israel. Han har bedt tsjekkere med våpenlisens om å ha på seg pistolene sine når de er ute på byen i tilfelle de havner i en terrorsituasjon. Og han har uttalt seg om det internasjonalt skandaliserte norske Barnevernet ved å sammenlikne det med nazistenes Lebensborn.

 

For å kunne stille opp som presidentkandidat i Tsjekkia trengs det enten 50 000 underskrifter fra tsjekkiske statsborgere, eller underskrifter fra 20 parlamentsmedlemmer. Flere kandidater som søkte om deltagelse ble avvist av valgkommisjonen. Ni kandidater ble stående igjen. En av dem blir president.

annonse

 

Det er vanskelig å treffe noen tsjekkere som ikke tror det vil bli Milos Zeman. Spesielt siden det relativt nye partiet, ANO, som under ledelse av milliardæren Andrej Babis slo knock out på alle andre partier med en oppslutning på over 30 prosent under det nylig avholdte parlamentsvalget, valgt å ikke stille med en egen presidentkandidat. Noen mener at det er sannsynlig at det har vært en stilltiende avtale med den sittende presidenten om denne beslutningen.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon