MALMÖ, SVERIGE 20151122. Det senaste dygnet har Johanneskyrkan i Malmö erbjudit 80 personer värme och skydd från vinterkylan. Migrationsverket fortsätter leta nattplatser för nyanlända flyktingar och kyrkan gör sig redo för att hålla öppet ännu en natt. Foto: Anna Karolina Eriksson / TT / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Antallet hjemløse i svenske storbyer øker.

I Stockholm økte antall hjemløse barn med i overkant av 10 prosent fra 2015 til 2017 og i Malmø har antall barn uten ordnede boforhold øket med hele 17 prosent bare på et år, fra 2016 til 2017. I Gøteborg har man sett at antall hjemløse barnefamilier økte med 8 prosent fra 2015 til 2016. Alle svensker har krav på tak over hodet, sier den svenske grunnloven. Det skriver Marika Markovits i Stockholms Stadsmission i Svenska Dagbladet.

Stockholms Stadsmission mener kommunene ikke tar hjemløshetsproblematikken tilstrekkelig på alvor og anbefaler spesifikke tiltak. De vil for eksempel formulere en ny nasjonal hjemløshetsstrategi, de vil sørge for at flere kan få boligbidrag av det offentlige, øke satsene og legge til rette for at boligutviklerne bygger bra og rimelige boliger.

– Situasjonen er uholdbar, skriver Markovits.

Hun kritiserer kommunene for å sette seg diffuse mål, som for eksempel å “øke sitt interne og eksterne samvirke”. Med slike mål holder det nemlig med et møte, så er målet nådd, uten at det nødvendigvis gjør noe for de hjemløse.

Dessuten viser tidligere rapporter fra Stockholms Stadsmission at tre av fire svenske kommuner ikke har oppdatert sine retningslinjer for boligforsørgelse, noe som er i strid med den svenske boligforsørgelsesloven.

I Gøteborg skal man for tredje året på rad bruke kirkene som soveplass for hjemløse Fra 15. desember til 15. mars kommer Gøteborgs skattefinansierte kirker til å være åpne for alle bostedsløse som trenger et sted å sove. Det er bare en betingelse for å få komme inn og slippe vinterkulden – du får ikke være svensk.

Initiativet skal være et samarbeid mellom Gøteborgs reddningsmisjon og sosial ressursnemnd og det er kirkene i tre ulike kirkesogn sentralt i byen som skal bli overnattingslokaler for de papirløse og tilreisende tiggerne.

Ragnhild Ekelund er samordner for innsatser rettet mot EU-migranter hos Gøteborgs sosiale ressursforvaltning. Slik forklarer hun at hjemløse svensker nektes adgang til kirkeherbergene:

– Det er en humanitært tiltak for målgrupper som ikke nås av øvrige sikkerhetsnett.

Initiativet er imidlertid ikke noe nytt. Det er tredje året på rad Gøteborgs kirker åpnes for utenlandske hjemløse.

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]