Oslo 20160608. Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen på Finanstilsynets pressekonferanse i Oslo onsdag. Finanstilsynet la fram rapporten "Finansielt utsyn 2016". Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Boligprisene har falt nesten hver måned siden i vår. Finanstilsynet utelukker ikke at fallet fortsetter, men mener grunntonen i norsk økonomi er optimistisk.

Onsdag la Finanstilsynet fram en fersk tilstandsrapport om landets finansielle situasjon.

Mens veksten er på vei opp og sysselsettingen øker, faller boligprisene noe. I sum gir dette likevel grunn til optimisme, mener Finanstilsynet.

Det er særlig en ekspansiv finanspolitikk, som har bidratt til å holde aktiviteten oppe, framholdt finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen da Finanstilsynet onsdag la fram sitt årlige finansielle utsyn.

I tillegg har lave renter og en svak krone bidratt til å øke veksttakten i fastlandsøkonomien.

– Etter svak vekst siden oljeprisfallet i 2014, ser det nå ut til at konjunkturnedgangen er over, sier Baltzersen.

Historisk høy gjeld

Et skår i gleden er imidlertid gjeldsbelastningen i husholdningene, som er på et historisk høyt nivå. Gjeldsveksten er dessuten vesentlig høyere enn inntektsveksten.

– Den bør komme ned. Det vil dempe risikoen for et kraftig tilbakeslag, sier Baltzersen.

Også appetitten på dyre forbrukslån har økt kraftig, noe som bekymrer Finanstilsynet. Nesten 900.000 husholdninger har nå en gjeld som er tre til fem ganger større enn disponibel inntekt.

– Mange av disse har hodet under vann, det vil si at gjelden overstiger verdien av boligen deres, sier direktør for bank- og forsikringstilsyn Emil Steffensen.

Udramatisk prisfall

Tilsynet poengterer at fallet i boligprisene i 2017 ikke er dramatisk, og at prisnivået fremdeles er høyt. At prisfallet fortsetter i en lengre periode, utelukkes imidlertid ikke.

– Det er usikkerhet om den videre utviklingen i boligmarkedet. Etter en lang periode med kraftig boligprisvekst kan det ikke utelukkes at vi går inn i en lengre periode med fallende boligpriser. Bedrede vekstutsikter og fortsatt lav rente kan imidlertid på nytt stimulere boligprisene, sier Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen.

Husholdningenes gjeldsbelastning har økt ytterligere i 2017, men rentebelastningen til husholdningene er likevel lav på grunn av lav rente. Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er bekymret for den høye gjelden i husholdningene.

Gjeld største utfordring

– Endringene i boligprisene det siste året er en sunn korreksjon ned fra svært høye nivåer. Hovedutfordringene er å bringe gjeldsveksten ned til et bærekraftig nivå, og dermed bidra til en mer balansert utvikling i boligmarkedet, sier NEFs administrerende direktør Carl O. Geving.

Tap på boliglån vurderes imidlertid ikke å være den største risikoen for bankene, ifølge Finanstilsynet. De store tapene har historisk sett kommet på utlån til bedrifter.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]