Foto: AP /Evan Vucci, Wong Maye-E
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Landet bekreftet at tirsdagens test av en ny type interkontinental ballistisk missil var vellykket, opplyser det statlige nyhetsbyrået KCNA.

– Vi har endelig nådd et historisk gjennombrudd med vår ambisjon om å bli en atommakt, erklærte det lukkede regimets leder Kim Jong-un.

– ICBM-missilet Hwasong-15 er et interkontinentalt missil med et veldig stort stridshode, og det er i stand til å ramme hele USAs fastland, heter det i en kunngjøring fra Pyongyang.

Videre i kunngjøringen hevdes det at det nye missilet har mye større taktiske og tekniske fordeler enn Hwasong-14-missilet som ble testet i juli.

Missilet ble skutt opp fra Sain-ni i Nord-Korea klokken 19.17 tirsdag kveld norsk tid, onsdag morgen lokal tid. Det tilbakela om lag tusen kilometer i luften før det falt ned innenfor Japans økonomiske sone i Japanhavet, 50 minutter senere.

– Ingen trussel

– Nord-Korea utvikler strategiske våpen for å forsvare landets suverenitet og territoriale integritet mot USA og for å sikre fred for landets folk, står det i kunngjøringen.

– Derfor er ikke dette en trussel mot noen land eller region – så lenge Nord-Korea ikke blir krenket, hevder regimet.

Pentagon opplyste at missilet ikke utgjorde noen trussel mot Nord-Amerika, amerikanske territorier eller amerikanske allierte.

USAs forsvarsminister Jim Mattis uttalte at missiltesten markerer et tydelig skritt mot at Nord-Koreas missiler er en trussel for hele verden.

– Dette skal vi ta oss av

Missilet skal ha nådd en svært høy bane, 4.500 kilometer over jordas overflate. Hvis det er korrekt, betyr det at missilet gikk ti ganger høyere enn banen som Den internasjonale romstasjonen befinner seg i.

USAs president Donald Trump var i samtaler med Japans statsminister Shinzo Abe kort tid etter hendelsen. To timer uttalte han også at USA vil ordne konflikten.

– USA tar oppskytingen svært alvorlig. Dette skal vi ta oss av, sa Trump, som la til at ikke noe er endret i USAs syn på Nord-Koreas missilprogram.

Hastemøte

FNs sikkerhetsråd har innkalt til et hastemøte onsdag for å diskutere Nord-Koreas siste oppskyting.

Regimet i Pyongyang har pådratt seg omverdenens vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler.

FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse våpenprogrammene og har innført en rekke sanksjoner mot landet. De inkluderer eksportforbud for landets viktige tekstilindustri og begrensninger på Nord-Koreas import av olje og fossilt brensel.

NTB-AP-AFP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]