Illustrasjonsbilde. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 • 68
 •  
 •  
 •  
 •  

Truls bor i en blokk fra etterkrigstiden med mange etasjer uten heis. Han har rundet 50 og holder til i en liten leilighet som han har pusset opp selv. Det var opprinnelig bare en stue og et kjøkken, men han har flyttet kjøkkenet inn i stua og bygd seg et soverom.

Foran vinduet med utsikt til blokka over gaten har han et stort bord med mange bøker. Noe er i stabler og andre ligger oppslått. Midt mellom dem står en laptop, den er svart med skjermen vippet skrått ned.

Truls vil være anonym da han fremdeles håper på å få en fast jobb, eller han vil i alle fall ikke forspille den sjansen.

Han har utdanning i håndverksfag og en bachelor fra utlandet.  Han har jobbet det meste av sitt liv, men nå har han endt på NAV. Der har han tatt flere jobbsøkerkurs og mange praktiske kurs. Men?

Staten har direkte eller indirekte vært hans arbeidsgiver i over 30 år. Der har han jobbet som håndverker og tekniker for diverse kulturinstitusjoner. Det har vært i engasjement, prosjektbaserte stillinger og deltidsarbeid.

Men han har aldri fått en fast jobb. Han tenkte ikke så mye på dette før og var fornøyd med å gå fra den jobben ene til den andre. Da han var ung, var det fint å flytte på seg og ikke gro fast på et sted. Få nye erfaringer og møte nye mennesker. Ta del i utvikling, møte på nye utfordringer. Løse problemer gav en mestringsfølelse og en stolthet som var viktigere enn det å tjene penger.

Ble du forespeilet en fast jobb?

Truls strammer munnen og rister på hodet.

– Etter som årene gikk så var dette noe jeg begynte å håpe på, men samtidig som jeg skjønte at det ble mindre og mindre sannsynlig.

Han knipser bort i en bok, permen slår opp, den hviler litt stående før den slår igjen og lukkes.

– Førti er det nye femti og alle vil helst ha de under tretti – men heller de ikke får jobb da.

Hvorfor er staten det slik?

– Det er økonomi, de institusjonene jeg har jobbet for får stadig mindre og mindre å rutte med.

Truls rører i teen, blåser på skjeen og tar en smak.

– Krav til dokumentasjon, sikringstiltak, rapporteringer øker og det fører til mer administrasjon.

En stripete katt med krum rygg går bortover benken, brått hopper den ned i sofaen og begynner å klore på putene.

– Det er dette New Public Management-greiene hvor alt styres som et aksjeselskap – det blir som en bedrift eid av Gordon Gekko.

Truls setter fra seg tekoppen med, reiser seg, slår med armene og sukker til katta.

– Pus da, la sofaen være i fred!

– Arbeidspyramiden er snudd på hodet. Alle planlegger, de går i møter og sender mail, men lite arbeid blir gjort.

Hvor mange er midlertidig ansatt i offentlig sektor?

– I følge Statistisk sentralbyrås Arbeidskraftundersøkelse er 11 prosent av arbeidstakere i stat og kommune er midlertidig ansatt. Det utgjør om lag 90 000 personer. 50 prosent går over til fast stilling i løpet av ett år og det øker til 60 prosent etter ett år og ni måneder. Undersøkelsen varer bare i 2 år. Det foreligger ikke tall for langvarige midlertidige ansettelser, svarer Trond Rasmussen i Arbeids- og sosialdepartementet.

Det banker på døra og inn kommer «Petter».

Han tørker pannen og klager over at trappa er lang. Han har med seg en USB-pinne og må låne printeren. Truls skjenker opp en kopp te og Petter setter seg ned. Han er yngre, og er i samme situasjon. Han nipper til teen og sier med hevede øyebryn.

– NAV er en del av problemet.

Han tenner en røyk og blåser ringer opp mot taket.

– Lønnstilskudd som NAV gir til å få fast jobb utnyttes av staten. Det er en grense for hvor lenge det kan gis, men NAV finner smutthull til å forlenge. Mange jobber i flere år på slike tiltak, men aldri lengre enn tre år på samme sted. Da blir de nødt til å gi en fast jobb.

Han stumper røyken hardt.

– Hvis en er på tiltak eller kurs så regnes man ikke som arbeidsledig. Da kan politikerne skryte at arbeidsledigheten er lav.

En som har jobbet i kultursektoren forteller at han aldri har fått fast jobb, kun engasjementer. At det er bare de i administrasjon som får fast stilling?

– Det ligger inne i grupperingen «Personlig tjenesteyting», som rommer blant annet kultur og underholdning, fritidsaktiviteter og aktiviteter i ulike organisasjoner. Det er ikke statistisk forsvarlig å splitte opp denne gruppen på noe mer detaljert nivå. Omfanget av midlertidige ansettelser klart større i «Personlig tjenesteyting» enn andre næringer.

– Men vi kan ikke si noe om at fast ansettelse er mer vanlig i administrasjonen enn i annen virksomhet innenfor kulturlivet. På den annen side ser vi at «Offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring» er omfanget av midlertidige ansettelser lavere enn gjennomsnittet, svarer Seniorrådgiver i SSB, Tor Petter Bø.

Truls overrekker utskriftene av søknader og skjemaer til Petter.

Slår han på skulderen og ønsker han lykke til. Så peker han ut av vinduet over på hjørnet der det ligger en kjedebutikk.

– Der var det tre hundre søkere på en deltidsstilling i kassa – Er dette liksom normalt?

Øynene blir mørke og han rister på hodet.

– Dette med outsourcing gjør at vi på gølvet blir unødvendige. Det er vel noe som heter å administrere seg til fant.

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 68
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]