Oslo 20160726. Høyesteretts hus, tidligere Justisbygningen i Oslo tegnet av Hans Jacob Sparre. Bygningen ligger på Høyesteretts plass og er sete for Norges Høyesterett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En mann i 20-årene som i Alta tingrett og Hålogaland lagmannsrett ble dømt til tvungent psykisk helsevern, har fått dommen omgjort av Høyesterett. 

Mannens forsvarer, advokat Arne Gunnar Aas, har ikke snakket med sin klient etter at dommen kom 28. november. Han sier likevel til NRKat han ikke er i tvil om at klienten er tilfreds.

Mannen i 20-årene fra Alta, som ifølge kanalen har begått over 70 lovbrudd, ble i 2013 for første gang regnet som strafferettslig utilregnelig på grunn av paranoid schizofreni og psykoser. Før det hadde han sonet flere fengselsdommer.

Høsten 2016 ble adgangen til å idømme psykisk helsevern utvidet. Fra 1. oktober 2016 ble det mulig å bruke tvungent psykisk helsevern på bestemte vilkår også som reaksjon på «gjentatte lovbrudd av samfunnsskadelig eller særlig plagsom art», skriver Rett 24.

På bakgrunn av de gjentatte lovbruddene, som blant annet omfatter innbrudd i private hjem, i en barnehage og tyveri fra personer, ble mannen i 20-årene dømt til overføring til tvunget psykisk helsevern i både Alta tingrett og Hålogaland lagmannsrett.

Saken ble anket til Høyesterett, hvor flertallet under «en viss tvil» konkluderte med at terskelen for tvungent psykisk helsevern ikke var nådd.

Siden pågripelsen i november 2016 har mannen vært innlagt ved psykiatrisk avdeling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Mannen skal framover på frivillig grunnlag få alternativ behandling på Åsgård sykehus (UNN).

I dommen fra Høyesterett kommer det fram at dersom han begår flere kriminelle handlinger, kan det opprettes ny sak.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]