Vestmannaeyjar 20000730: Islands flagg. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

41 år gamle Katrin Jakobsdottir tiltrer fredag som Islands nye statsminister etter at tre partier har kommet til enighet om å danne regjering.

Venstrebevegelsen, Selvstendighetspartiet og Fremskrittspartiet behandlet regjeringsdannelsen på tre separate partimøter torsdag. 41-åringen leder Venstrebevegelsen der 80 prosent av partimedlemmene stemte for å gå inn i koalisjonsregjeringen, skriverReuters.

Island holdt valg i slutten av oktober. Men først nå har det vært mulig å danne en koalisjon som altså har utpekt Jakobsdottir til statsminister etter at regjeringsforhandlingene brøt sammen i begynnelsen av november.

Regjeringen som nå tiltrer er den tiende som skal styre Island på like mange år. Ved fjorårets valg tok det tre måneder å finne et flertall for en ny regjering, som satt i et år.

Islands president Gudni Johannesson sa til journalister i Reykjavik tirsdag at Jakobsdottir, tidligere statsminister Bjarni Benediktsson fra det konservative Selvstendighetspartiet og det sentrumsorienterte Fremskrittspartiets leder Sigurdur Ingi Johannesson lå godt an til å oppnå en avtale om å danne ny regjering.

– Jeg er svært begeistret for denne framtidige regjeringen og jeg er sikker på at den blir bra for landets velstand og for samfunnet som helhet, sa Katrin Jakobsdottir.

Valget 28. oktober var det andre på ett år etter at Benediktsson ble tvunget til å skrive ut nyvalg som følge av flere skandaleavsløringer. Selvstendighetspartiet har vært dominerende i islandsk politikk i flere tiår.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]