FILE In this file photo taken on Tuesday, Aug. 12, 2014, Russian President Vladimir Putin, left, and Egyptian President Abdel-Fattah el-Sissi, visit missile cruiser Moskva ( Moscow) in the Russian Black Sea resort of Sochi, Russia. Russia is negotiating an agreement with Egypt that would allow its warplanes to use Egyptian air bases, according to a government document released Thursday, Nov. 30, 2017 a deal that would allow Moscow to further increase its military foothold in the Mediterranean. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, file)

Det russiske forsvarsdepartementet står bak utkastet, som torsdag ble signert og publisert av statsminister Dmitrij Medvedev.

Avtaleutkastet går ut på at russiske krigsfly skal få bruke egyptiske flybaser og åpner for russisk bruk av egyptisk luftrom. Hvis Egypt går med på avtalen, betyr det at Moskva får utvidet sitt fotfeste i Midtøsten og Nord-Afrika. Fra før er Russland til stede i Syria.

Avtaleutkastet er også gjensidig – Egypt skal få bruke russiske flystriper. Avtalen skal gjelde i fem år og kan utvides ytterligere, heter det videre. Avtalen er med Medvedevs signatur nå sendt tilbake til forsvarsdepartementet, som dermed har fått i oppgave å inngå forhandlinger om en endelig sluttavtale med Egypt.

Egypts president Abel Fattah al-Sisi og hans regjering har utvidet militærsamarbeidet med Russland og inngått avtaler om kjøp av russiske jagerfly, helikoptre og våpen.

NTB-AP-DPA

(©NTB)

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]