Oslo 20171006. Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, med en tegning av logoen til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN, som er vinner av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De største atommaktene vil ikke bli representert på høyeste nivå når årets fredspris skal deles ut neste måned.

Årets fredspris går til ICAN – Den internasjonale kampanjen for avskaffelse av atomvåpen. Det er en utdeling flere av verdens store atommakter ikke er begeistret for, og dermed vil en rekke utenlandske ambassadører ikke delta på utdelingsseremonien, ifølge NRK.

– Vi ønsker å markere vårt forbehold når det gjelder ICANs prosjekt, det vil si forbudet mot atomvåpen og FN-traktaten som ble fremforhandlet i New York, bekrefter Véronique Minassian, rådgiver ved Frankrikes ambassade. Frankrike sender derfor sin viseambassadør.

Ambassadene fra USA, Storbritannia og Frankrike var i forrige uke i et møte med Nobelinstituttet der de ga beskjed om beslutningen.

Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomiteen, mener dette betyr at stater som har atomvåpen, ikke forholder seg likegyldig til årets pris.

– Det absolutt vanlige er at ambassadørene kommer til utdelingen dersom de kan, sier han.

USA og Storbritannia vil imidlertid bli representert, men med viseambassadører, slik som Frankrike. Den russiske ambassaden opplyser at deres ambassadør kommer.

De andre atommaktene Pakistan, India, Israel og Kina oppgir forskjellige grunner til at selve ambassadøren ikke kommer. Noen sender viseambassadører eller ambassadesekretærer, mens Kina holder seg helt borte.

Atommakten Nord-Korea har ikke ambassade i Norge og er heller ikke invitert.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]